Skip to main content

Onlangs was ik bij de BIM-onderwijsdag in de Jaarbeurs Utrecht en daar hoorde ik het weer; “BIM is 3D-modelleren”. Dat wil ik graag de wereld uit helpen, BIM is namelijk zoveel meer dan dat.

“BIM is een proces waarbij alle relevante gebouwinformatie gedurende de hele levenscyclus wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd, ondersteund door een 3D-gebouwmodel waaraan de benodigde informatie wordt gekoppeld.”

Er zijn ontzettend veel toepassingen die je aan een BIM-model kunt hangen. In principe alle informatie en data die je ooit nodig kan hebben, is te koppelen. Ik vind dat je dus ook pas van een BIM-model kunt spreken, als het model ook echt ‘slim’ is. En daarmee bedoel ik dus dat er een hele hoop relevante informatie aanhangt.

De vijf krachten van BIM

Eigenlijk werkt BIM via 5 krachten, met verschillende toepassingen die allemaal door BIM ondersteund worden:

  1. Ontwerpen: denk hier natuurlijk aan 3D-tekenen, maar ook aan animatiefilms en het omzetten naar traditionele 2D-tekeningen;
  2. Informeren: denk hier aan ‘clash control’, maar ook aan archivering, consistentie en leveringscontrole;
    bimmodelleur.nl
  3. Hoeveelheden: van uittrekstaten tot meetstaten, van hoeveelheden oppervlaktes en inhoud tot calculatie;
  4. Plannen: van het plannen van de inkopen tot de uitvoering en het voor- en achteraf aangeven van onderhoud, waardoor je ook in de beheerfase met een BIM-model kunt werken. Hierin komt nog veel ontwikkeling, maar dit heeft een grote toekomst. En wat ik ook wel een vette mogelijkheid vind; zelfs de uitvoering kun je visualiseren. Dus als je elementen gepland hebt, er een tijd aanhangt, dan zie je in een animatie de elementen op volgorde in elkaar vallen en een bouwwerk ontstaan.
  5. Regelgeving: van de toetsing t.o.v. het Bouwbesluit, tot EPC-berekeningen als gebouwwarmteweerstanden en milieueffecten als CO2-uitstoot.

Bimmen bevordert integraal samenwerken

We merken dat er nog veel te weinig met BIM gedaan wordt. Krijgen wij als fabrikant een aanvraag, dan is dit vaak niet meer dan een digitale tekening. Eigenlijk laten ontwerpers hier veel kennis liggen.

Ze maken namelijk te weinig gebruik van onze kennis en zo gaat er veel geld en tijd verloren doordat er in een latere fase relatief kleine wijzigingen komen waardoor er heel veel aangepast moet worden. Zonde van de energie toch?

De specifieke kennis van fabrikanten vroeg inzetten is dus heel belangrijk. Zeker als het om prefab bouwen gaat, moet je om optimaal te profiteren vanaf het begin samenwerken. Als er dan kleine dingen wijzigen, dan kunnen we er tegen lage kosten nog iets anders van maken. Later in het proces is hiervoor weinig of geen ruimte, waardoor er dus veel extra kosten gemaakt worden. De meeste winst is daarnaast te behalen bij herhaling, want dan komt het automatiseren optimaal tot z’n recht.
Iedere toeleverancier heeft zeer specifieke kennis voor de bouwer, die logischerwijs van alles vaak een beetje weet. Neem bijvoorbeeld onze prefab Loft box, daarbij is het cruciaal dat alles goed uitkomt en past tijdens de plaatsing in het gebouw.

Met BIM kunnen we uiteindelijk samen een volledig, correct, snel en soepel bouwproces leveren, want het is toepasbaar voor alle dingen die we samen kunnen maken. En daarom is het juist zo belangrijk om voor de lange termijn met elkaar samen te werken, als echte ketenpartners.
Doe je mee?

Robert-Jan Kobben

Robert-Jan Kobben
Techniek & Projecten

OVERIGE BLOGS

Één blik achteruit, twee blikken vooruit!
Optoppen met biobased materialen

Doe je mee?

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.