Skip to main content

Je moet er niet aan denken dat er brand uitbreekt in het gebouw waar je woont of werkt. De financiële schade wordt dan misschien wel gedekt door de verzekering, maar alle privé spullen die je kwijt bent zijn nooit meer te vervangen. Om over eventuele slachtoffers maar niet te spreken. Elke brand is in dat opzicht voor de betrokkenen een ramp.

Wil je zo’n ramp voorkomen, dan moet je er dus wel aan gaan denken dat er brand uit kan breken en moet je leren kijken naar de daadwerkelijke risico’s. Daar moet je tijdig over nadenken, namelijk voordat je gaat bouwen of gaat renoveren. En in een bestaand gebouw moet je je afvragen of de brandveiligheid hoog genoeg is of dat het tijd wordt voor maatregelen.

Koollaag

Bij Faay zijn we steeds aan het nadenken over onze producten, en brandveiligheid is daar een heel belangrijk aspect van. We hebben gelukkig een product dat in zijn aard al heel brandveilig is. Veel mensen die onze wanden zien, vinden onze kern op spaanplaat lijken en denken dat die dus ook wel zal branden als spaanplaat. Maar de kern is van vlas en vlas heeft een heel ander brandgedrag van spaanplaat. Vlas gaat bij brand verkolen, waarbij de gevormde koollaag een afsluitende werking heeft. Dat vertraagt de brand aanzienlijk. Tot er uiteindelijk nog maar een dun laagje vlas met een gipsplaat overblijft en het geheel zijn stijfheid verloren heeft en omvalt. Maar dat kan dus wel even duren.

faay-wanden-brandtest-efectis

Dat hebben we ook opnieuw laten aantonen met brandproeven bij Efectis (centrum voor brandveiligheid). We hebben veel geïnvesteerd in een groot aantal zware brandtesten. Met als resultaat dat 99,9 procent van ons productenaanbod nu gecertificeerd is volgens EN1364-1. En dan ook nog eens volgens de nieuwe, aangescherpte versie 2015. Deze versie 2015 werkt met meer thermokoppels en verplaatsingsmeters en is dus strenger dan de voorlaatste versie 2011. Daar hebben we voor gekozen omdat we het als bedrijf belangrijk vinden om mede zorg te dragen voor een veilige woon- en werkomgeving.

FAAY geeft zekerheid

Testen volgens Europese normen heeft voor ons als bedrijf het grote voordeel dat we niet meer per land apart hoeven te testen. Maar de nieuwe normen geven ook u als klant meer zekerheid. In sommige situaties voorkomt het discussies. Bijvoorbeeld over het gebruik van brandwerende pur bij de aansluiting van onze wanden op de betonconstructie. Het testrapport toont aan dat dit uitstekend werkt.

Verder heeft Efectis nu een hogere oven beschikbaar voor de tests, waardoor we wanden konden testen tot 5 meter hoogte, met een horizontale stuiknaad. Die gebruiken we bijvoorbeeld voor transformaties van industriële panden met hoge plafonds.

Afwijkingen en fouten

Ook kunnen we nu samen met Efectis makkelijker beoordelen of het mogelijk is afwijkende uitvoeringen te gebruiken, zoals een andere bovenaansluiting of het niet verlijmen van de wanden. Producten die qua brandwerendheid meer dan 10% beter scoren dan de norm eist, bieden daarvoor mogelijkheden.

En ze geven net iets meer mogelijkheden om fouten goed te maken… In de praktijk blijkt er namelijk nog wel eens wat fout te gaan in de bouw. Zo horen in brandwerende wanden ook brandwerende wandcontactdozen. Maar dat gebeurt lang niet altijd. We hebben daarom getest met zowel een brandwerende als een niet-brandwerende wandcontactdoos. Mochten er nu in de praktijk toch foute wandcontactdozen zijn gemonteerd, dan kunnen we samen bekijken of die niet alsnog kunnen blijven zitten.

Maar beter blijft het om van tevoren na te denken en het goed te doen! Want aan een echte brand moet je (niet) denken.

Wij vinden het als bedrijf belangrijk om mede zorg te dragen voor een veilige woon- en werkomgeving.

De standaardeisen voor een gebouw, zijn die wel veilig genoeg?

Mark Faay
Algemeen directeur

OVERIGE BLOGS

Één blik achteruit, twee blikken vooruit!
Optoppen met biobased materialen

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vakantiesluiting

In week 31, 32 en 33 zijn wij gesloten

Van 29 juli tot en met 18 augustus vieren wij zomervakantie en gaan we ontspannen, genieten en opladen. Vanaf maandag 19 augustus staan wij weer fit en uitgerust voor u klaar.

Niet alleen ons kantoor, maar ook de fabriek sluit in deze weken. In deze drie weken wordt er niet geleverd en geproduceerd.  Bestellingen die in deze weken worden geplaatst, worden vanaf maandag 19 augustus in behandeling genomen. Na de zomersluiting nemen wij dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Alle medewerkers van Faay Vianen wensen u een fijne vakantie toe!