Skip to main content

Brandveiligheid betaalt zich uit in de praktijk

By 22 september 2021september 25th, 2021Nieuws, Nieuws op homepage

Een brand van afgelopen mei in een appartementencomplex in Den Bosch is onlangs in een rapport geëvalueerd. Hoewel er geen slachtoffers zijn gevallen is het, zeker ook voor de verzekering, van belang om op een rijtje te hebben hoe die brand is ontstaan en hoe een brand is te voorkomen.

 

Heel opvallend in dit verhaal is dat kort voor de brand allerlei brandveiligheidsmaatregelen waren genomen. VP-wanden van FAAY waren hier een onderdeel van. Foto’s van de schade aan het appartementen laten zien dat veel verloren is gegaan, en dat de FAAY-wanden aan de brandzijde weliswaar zwartgeblakerd waren, maar nog fier overeind stonden.

Brandveiligheid is van grote betekenis. Het zal je gebeuren dat er brand is in je huis. De kans dat je huis afbrandt is misschien niet zo groot, maar de impact die het heeft als er iets gebeurt is gigantisch. Zo ook in mei van dit jaar in een appartementencomplex aan de Carolushof in Den Bosch. Bewoners van de omliggende appartementen moesten worden geëvacueerd toen er brand uitbrak in een van de appartementen op de tweede etage.

De brand bleef beperkt tot waar die uitbrak
Carolushof Den Bosch brandschade

Alleen zwartgeblakerd

Het appartement waar de brand is ontstaan brandde volledig uit. Toch is de totale schade relatief beperkt gebleven. Enkele maanden voor de fatale brand zijn de appartementen door de eigenaar Brabant Wonen aangepakt om de brandveiligheid te bevorderen. Dat dit heeft bijgedragen aan de minder grote schade (de brand bleef beperkt tot waar die uitbrak en het appartement erboven), is wel duidelijk. De (IW148) woningscheidende wanden van FAAY, die ook zijn toegepast in douche en toilet, staan nog overeind, zo blijkt uit de beelden die na de brand zijn gemaakt. ‘Natuurlijk zijn ze zwartgeblakerd, maar alleen aan de zijde van de brand. Bij de buren zijn de wanden onaangetast gebleven. De wanden hebben hun brandwerende taak uitstekend verricht’, stelt Monique de Vos, directeur van FAAY tevreden vast. ‘Onze wanden die, afhankelijk van het type 30 tot 60 minuten brandwerend zijn, blijken in de praktijk te bereiken wat in een testopstelling wordt nagebootst. Eerlijk gezegd wisten we dit al, maar we vinden het toch een geruststellende gedachte dat de praktijk op dit punt niet anders is dan de theorie.’

Lees hier het nieuwsartikel van Brabants Dagblad.

Meer weten over de brandwerende eigenschappen van Faay producten?

Vraag een brandrapport aan.