Skip to main content

333 woningen met duurzaamheid en innovatie als belangrijkste pijlers

By 12 juli 2022Project

Circulair bouwen heeft de toekomst

 

In het najaar van 2021 werden door Peter Heijkoop (gemeente Dordrecht) en Richard Brinkman (Jan Snel / Daiwa House Modular Europe) de contracten ondertekend voor de ontwikkeling en realisatie van 333 betaalbare woningen voor studenten en starters op Leerpark. Een vernieuwende en groene wijk dicht bij het geografische hart van Dordrecht.  In de wijk komen wonen, werken, leren, ondernemen en ontspannen samen. Duurzaamheid en innovatie staan hierbij centraal. Zo wordt bij de bouw van 333 starters- en studentenwoningen de meest duurzame wand van Nederland gebruikt.

De bouw van het wooncomplex is in handen van Daiwa House Modular Europe (Jan Snel). Het bouwbedrijf gelooft in een wereld waarin grondstoffen niet alleen hergebruikt worden, maar waarin volledig circulair gewerkt wordt. Zero Waste noemen ze dat. Voor de scheidingswanden en de deur/kozijncombinaties koos Daiwa House Modular Europe voor de producten van Faay. De milieuprestatie van haar prefab scheidingswanden is inzichtelijk gemaakt in een zogeheten Levenscyclusanalyse, daaruit is gebleken dat zij binnen hun segment de laagste milieu-impact hebben. In de Nationale MilieuDatabase staat de FAAY-wand met haar score dan ook vermeld als Categorie 1 product.

Leerpark-faay-scheidingswand

Kern van vlas

De duurzaamheid van FAAY scheidingswanden zit vooral in de biobased materialen die gebruikt worden. De kern van de wand bestaat uit vlas. Dit is een natuurlijke grondstof die hernieuwbaar en herwinbaar is, en bovendien lokaal te telen. Vlas neemt tijdens de teelt CO2 op en zet dit om in zuurstof. Om een idee te geven: een hectare vlas legt in één teeltcyclus net zoveel CO2 vast als een hectare bos in één jaar. Een Faay-wand met vlaskern draagt dus positief bij aan de opslag van CO2. We hebben het dan over meer dan 580 kilogram CO2 per kubieke meter wand. Minstens zo belangrijk is dat de wand bijdraagt aan een optimaal en gezond binnenklimaat met een hoog comfort.

MIA/Vamil subsidie

Het innovatieve bouwbedrijf Daiwa House Modular Europe streeft bij de bouw naar een zo goed mogelijke milieuprestatie. Daar horen producten bij met een lage milieubelasting. Voor Nederland bepalen we de milieuschaduwkosten middels een MKI-score. Met een MKI van slechts € 1,42 heeft Faay inmiddels de meest duurzame wand van Nederland. Door te bouwen met minimaal 5 producten in de categorie 1 van het NMD kwam Daiwa House Modular Europe daarbij ook in aanmerking voor de MIA/Vamil subsidie. De MIA en Vamil zijn in feite geen echte subsidies, maar een regeling waarbij je fiscaal voordeel krijgt. Hoe meer milieubesparing, hoe hoger de aftrek en het subsidievoordeel.

faay-wand-vlas

Flexibel aanpasbaar

De starters- en studentenwoningen die nu in het Leerpark gebouwd worden, zijn woningen van 18 tot 24 vierkante meter. Om het wooncomplex toekomstbestendig te maken, is het van belang dat deze woningen flexibel aanpasbaar zijn op een eventueel veranderende vraag. Faay-panelen zijn, mits niet of puntsgewijs verlijmd, demontabel en herbruikbaar. Zo blijven de panelen verplaatsbaar om een gebouw flexibel te kunnen (blijven) (her)indelen. De wanden kunnen opnieuw gebruikt worden in een volgende bouwcyclus. Op die manier wordt de opgeslagen CO2 nog langer vastgehouden en wordt er bespaard op transport, arbeid en afval.

faay-duurzame-wand

Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht / Leerpark B.V.
Bouwbedrijf: Jan Snel / Daiwa House Modular Europe
Architect: RoosRos Architecten
Woningcorporatie en Sociaal maatschappelijk beheerder: Trivire en De Huischmeesters