In 2008 koopt Stichting Studentenhuisvesting (SSH) het voormalig KPN-terrein in het oosten van Utrecht aan. Projectontwikkelaar Jebber B.V. ontwikkelt hiervoor een nieuwbouwplan met in totaal ca. 1150 huurwoningen voor studenten en starters. Het gebied is omgedoopt tot ‘De Kwekerij’, een verwijzing naar de tuinderijen die hier vroeger lagen. Fase 2 (van de 4) wordt in het voorjaar van 2022 afgerond en dan is de derde woontoren (van de zes) klaar.
Aannemer Dura Vermeer heeft afbouwbedrijf Donec uit Deventer ingeschakeld voor afbouwwerkzaamheden, waaronder het trappenhuis in de woontorens. Juist daar was een uitdaging waarvoor een oplossing moest worden gezocht. In dit specifieke project – de trappenhuizen in de woontorens – kan Faay meerwaarde bieden in de vorm van een snel en modulair bouwsysteem dat al voorzien is van een afwerking aan de trapzijde. Omdat er tussen de trap en de wand maar een beperkte ruimte is, is afwerken van de wand nagenoeg onmogelijk. Daarom was Donec op zoek naar een vooraf afgewerkte wand. Zo kwam de afbouwer bij Faay terecht.
De oplossing
‘We zijn heel blij met de oplossing die Faay heeft geleverd’, constateert Adriaan Waggeveld, projectleider bij Donec, en legt uit hoe die oplossing eruit ziet. ‘We zetten een regel op de vloer en een op het plafond en we plaatsen slechts één verdiepinghoog paneel dat ook nog eens aan de trapzijde volledig is afgewerkt.’ Het gaat hier om VP70 panelen die eenzijdig zijn bekleed met vinyl in een grijze kleur. ‘Vervolgens wilden we de vloerrand van de verdieping – waar we de wand dus tussen bouwen – ook afgewerkt hebben’, gaat Waggeveld verder. ‘Vervolgens zijn we met Faay in overleg gegaan en hebben we samen bedacht dat aan de onderste stellat, waar de wand op komt te staan, al een boeiplank vastzit. Ook de boeiplank is bekleed met vinyl. Zo kwamen we tot een kant-en-klare oplossing. Dat hebben we toen helemaal uitgewerkt en de exacte maten bepaald aan de hand van de situatie daar. Tot slot heeft Faay alles in productie genomen en kant-en-klaar aangeleverd.’
Om aan de brandeisen te voldoen is er een extra gipsplaat vereist aan de wand. Donec wilde hiervoor La Dura gebruiken. Om extra ‘hijsjes’ te voorkomen heeft Faay aangeboden deze La Dura gipsplaten voor Donec in te kopen en mee te verpakken bij de wanden, zodat er slechts één pakket per verdieping gehesen hoefde te worden. De La Dura gipsplaten heeft Faay ook al op de juiste lengtemaat gezaagd.
Tijdens de bouw zijn in het trappenhuis verder geen werkzaamheden. Waggeveld: ‘Wat er aan werk is, zit aan de veilige kant. De wenteltrap met een metalen plaat van een meter hoog (de trapleuning, red.) zat er al in op 2 á 3 centimeter van de wand. Stel dat we met gipsplaten hadden gewerkt, dan hadden we die nooit vastgekregen. Daarom wilden we een afgewerkt product in een keer neerzetten. Dat is uitstekend gelukt, kunnen we gerust zeggen.’
Logistiek en tijdwinst
De bouwplaats heeft een beperkte ruimte. Hetzelfde geldt voor de losplaats. Dit is een vrij smalle straat. Faay levert de materialen met een speciale kooiaap die ook zijwaarts kan manoeuvreren, zodat de materialen toch gelost kunnen worden.
Om te voorkomen dat men vanaf de verdiepingen met grote pallets via de trap weer naar beneden zou moeten lopen worden de materialen op ‘strijken’ geleverd. Deze zijn veel eenvoudiger af te voeren. Dit gecombineerd met het meeverpakken en tegelijkertijd aanleveren van de op maat gezaagde gipsplaten, loste een logistiek en een tijdsprobleem op voor afbouwer Donec. Zo denkt Faay altijd graag mee met de klant en gaan we geen uitdaging uit de weg.