Skip to main content

Goede akoestiek in Da Vinci

Het probleem

“Onlangs kwam er op de begane grond een grote ruimte vrij waar voorheen een metaalrestaurateur in zat. En er kwamen steeds meer aanvragen van muzikanten”, vertellen Rob van Erp en Jeffrey Kapoen, beiden van de technische dienst van BOA Beheer o.g. BV. “Toen is besloten de ruimte op te delen in zes geluidsstudio’s en oefenruimten. Alles was flink verouderd, dus zijn we begonnen met het strippen van de grote ruimte tot alleen het casco. Omdat we hier met muzikanten te maken hebben, was een goede geluidsisolatie natuurlijk een voorwaarde. Ook vanwege de toekomstige bewoning aan de overzijde van de straat.Nu hadden we al ervaring met wanden van Faay, veel van de wanden in dit pand bestaan uit de VP70. We zijn dus het internet opgegaan om meer te weten te komen over deze specifieke situatie. Bovendien hadden we te maken met een strak budget. Daarbinnen hebben we een oplossing gevonden die aan de minimale geluidseis van Rw 55 dB kon voldoen.”

Faay Wanden en Plafonds - Detail IW90 - Wand koppeling I profiel

De oplossing

“Die oplossing komt neer op een combinatie van Scheidingswanden VP70 en Akoestische isolatiewanden IW90. De ruimte is opgedeeld door een gang, met aan weerszijden de muziekruimten die alle uit doos-in doosconstructies bestaan. Vanaf de gangzijde zijn die als volgt opgebouwd: de 70 mm dikke, massieve VP70-wanden, dan een 40 mm luchtspouw, vervolgens estrichvloeren op vilt, daarop de IW90-wanden, daarbinnen de zwevende Faay FR 19-plafonds met erop 55 mm steenwol. De IW90-wand bestaat uit een spouwconstructie van GP22-panelen. De spouw hebben we gevuld met steenwol. De GP22-panelen worden gekoppeld met stalen I-profielen, een mooi systeem dat snel werkt. “De IW90-wanden zijn met spijkerregels akoestisch ontkoppeld van de VP70 wanden en/of de bestaande bouwmuren en gevels.
“Bijzonder was dat we hier een akoestische isolatiewand, de IW90, hebben gebruikt als voorzetwand voor de VP70-wanden en/of de bouwmuren en gevels. Als de VP70-panelen eenmaal staan en je moet het buitenspouwblad van de IW90 plaatsen, kun je die vanaf de achterkant niet meer in de onderregel vastschroeven. Daarom hebben we een extra lat aan de onderregel geschroefd waarmee het buitenspouwblad vastgeklemd werd. Verder heeft de IW90 een maximale hoogte van 3600 mm. Aangezien de bouwkundige hoogte groter is, stelde Faay onderlinge koppeling met spijkerregels voor. Een oplossing die in de praktijk erg goed beviel: we konden het buitenspouwblad tegen de spijkerregels aan monteren en zo de spouwconstructie verder opbouwen. Op deze manier zijn er op zichzelf staande dozen ontstaan.”

Bronvermelding: Stiho krant februari/ maart 2015

In Amsterdam staat het bedrijfsverzamelgebouw Da Vinci Creatieve Ruimtes. Het historische industriële pand biedt betaalbare ruimten aan zelfstandige ondernemers in de creatieve sector.

FR19 VO

Overige projecten