Niet iedereen houdt van het geluid van de stilte. Gelukkig is er dan radio en televisie en vooral Spotify. Totdat het de radio of televisie van de buren is die de stilte verdrijft. De volumeknop daarvan kun je niet zelf bedienen en dat maakt zulke geluidsbronnen tot een bron van irritatie waar je zelfs ziek van kunt worden. Dat geldt ook voor verkeerslawaai of voor overlast door overkomende vliegtuigen en passerende treinen.
Dat er buiten of bij de buren herrie is, kun je niet voorkomen. Goede geluidisolatie zorgt er wel voor dat je er minder last van hebt. Heel belangrijk is dat voor woningscheidende wanden en vloeren. Maar het geldt bijvoorbeeld ook voor de wanden tussen hotelkamers. Als je na een vermoeiende dag aankomt op je hotelkamer, wil je graag rust. Faay-wanden met waardes van 56 tot 60 dB zorgen er voor dat gasten in alle rust kunnen genieten van hun verblijf. Want lang niet altijd zijn zware massa’s nodig voor geluidwering. Integendeel, met onze woningscheidende wanden kunnen we dezelfde prestaties halen en in sommige frequenties zelfs beter. En dat natuurlijk met behoud van de bekende voordelen zoals een hoge brandwerendheid, goede thermische isolatie en de gegarandeerde kwaliteit van een geprefabriceerd bouwproduct.
Correcte uitvoering
Over die kwaliteit moeten we het toch nog wel eens hebben. Want de kwaliteit van een totale wand is meer dan alleen de kwaliteit van een bouwproduct. Bij een goed bouwproduct hoort aandacht voor goede details en aansluitingen. Ook hier is de sterkte van de ketting afhankelijk van de zwakste schakel. Wat dan opvalt is dat we veel technische vragen over specifieke projectdetails binnenkrijgen van de ontwerpende partijen. Van de uitvoerende partijen krijgen we vooral vragen of het voorgeschreven systeem daadwerkelijk voldoet aan de gestelde eis. Het lijkt er op dat de ontwerpers zich bewuster zijn van de zwakke schakels dan dat de uitvoerende sector dat is. En dat zou toch eigenlijk andersom moeten zijn. Want vooral fouten in de uitvoering blijken de oorzaak te zijn van een eventueel tegenvallende geluidisolatie. Dat geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld thermische isolatie en brandwering.
De uitvoering gaat er kennelijk te gemakkelijk van uit dat een goed bouwproduct ook een goed eindresultaat garandeert en lijkt soms de gemakkelijkste in plaats van de beste oplossing te kiezen. Terwijl geluidlekken en aansluitende materialen vaak veel grotere oorzaken zijn van geluidoverdracht en daarmee geluidoverlast. Wie daar oog voor heeft, kan grote kwaliteitsstappen maken. Voor een deel is dat een kwestie van de productdocumentatie nog eens goed doornemen; voor een deel is dat een kwestie van opletten en nadenken en voor een deel is dat het stellen van vragen aan bijvoorbeeld onze rayonmanagers.
The sound of silence
Dat het heel stil kan zijn met onze wanden, bewijzen we wel met geluidsstudio’s, waarvoor we regelmatig wanden en plafonds leveren. Bij zulke projecten worden de eisen heel hoog gesteld. Enerzijds voor de omgeving die geen last mag hebben van de muziek die in de studio wordt gemaakt; anderzijds omdat in de geluidsstudio geen geluid van buitenaf mag doordringen. Als de muziek stopt mag alleen nog maar the sound of silence hoorbaar zijn. Maar eigenlijk geldt dat voor elke verblijfsruimte. Een goede geluidisolatie werkt beter dan bijvoorbeeld een stiltecoupé in de trein. Daar heb je geen last van anderen, maar daar moet je zelf ook stil zijn. En dat was nou net niet de bedoeling. Want je wilt toch zelf bepalen wanneer je wel of niet wilt genieten van dat geluid van de stilte.
Werken in complete stilte, is dat mogelijk?
Robert-Jan Kobben
Techniek & Projecten