Skip to main content

Herstructureringsproject: van school naar studentenhuisvesting

By 12 maart 2014mei 22nd, 2017Nieuws
Faay Wanden en Plafonds - Woonwaard Alkmaar - VP54 - IW200 - VP70

Renovatie in plaats van slopen

Een statig, enigszins verouderd schoolgebouw, door Woonwaard Alkmaar aangekocht en getransformeerd tot huisvesting voor studenten. Veertien zelfstandige studio’s en negenentwintig studentenkamers. De kamers hebben eigen sanitaire voorzieningen met gezamenlijke keuken en huiskamer. De studio’s hebben naast eigen sanitaire voorzieningen ook een individuele keuken.

Uitzonderlijke bouwfysische eigenschappen

Omdat het pand grenst aan een rangeerterrein van de NS, zijn er voor deze zijde van het gebouw extra eisen gesteld aan geluidsisolatie. Om de geluidsisolatie met 25 dB te verbeteren zijn is hier gekozen voor het gebruik van de 40 cm brede VP54 Faay panelen in combinatie met 40 mm steenwol. Wat betreft de woningscheidende wanden heeft men, mede in verband met de hoogte > 300 cm, gekozen voor de IW200/VP70 in combinatie met 40 mm steenwol. Daarbij beschikt de IW200 over een zeer hoge brandwerendheid (minimaal 120 minuten).

10 weken bouwen

Belangrijk was ook de snelheid van opleveren. Aannemer Kesselaar en Zoon B.V. en Onderaannemer Plaza Sassenheim waren beiden erg onder de indruk van de zeer snel te monteren 40 cm FAAY panelen. Mede door de toepassing van de snelle Faay wanden, type IW200/VP70 was deze korte doorloop periode mogelijk. De 40 cm brede en 70 mm dikke VP70 panelen hebben een toplaag van gipskartonplaat en een massieve kern van vlasscheven. “Een mooi, snel, flexibel en makkelijk uitvoerbaar systeem, daarnaast goed reparabel, schroefvast en impactbestendig.“ aldus Projectleider Edwin van Etten van Woonwaard Alkmaar.

Beter, sneller, goedkoper

Het project is een zogenaamd ketenintegratie project. Hierbij werken meerdere partijen projectongebonden samen met als doel om beter, sneller en goedkoper te presteren. Het voornaamste gezamenlijke doel van ketenintegratie is realisatie van het werk in de optimale verhouding van: de beste kwaliteit, de laagste kosten, de kortste tijd met tevreden eindgebruiker. Faalkostenreductie is onlosmakelijk aan ketenintegratie verbonden.

Bekijk hier de film over ketensamenwerking in de bouw