Skip to main content

Lichte scheidingswanden, hoge prestaties

By 14 november 2016februari 21st, 2017Nieuws, Nieuws op homepage
Faay Wanden en Plafonds - IW200 VP70 bovenaanzicht - lichte scheidingswanden

Nu gevels steeds dichter worden door hogere thermische eisen, gaat geluid binnen gebouwen steeds meer opvallen. Vooral bij renovatie en transformatie, waar vaak gebruik wordt gemaakt van lichte scheidingswanden, is daarom meer aandacht nodig voor geluidisolatie van scheidingsconstructies als wanden, vloeren en plafonds.

DOETINCHEM – Lichte scheidingswanden lenen zich prima voor het maken van woningscheidende wanden in zowel nieuwbouw als renovatie en transformatie. De geluidisolatie van deze wanden kan aan hele hoge eisen voldoen. Van belang is wel om verder te kijken dan de wand zelf en vooral te letten op geluidlekken en op flankerend geluid bij de aansluitingen. Vanwege die verstoren factoren moet in de praktijk een wand worden gekozen met een 5 dB hogere laboratoriumwaarde dan de te realiseren geluidisolatie.

Dat betoogden geluidadviseur Danker van Valkenburg, managing director Mark Faay van Faay Vianen en technisch adviseur Karel van Went van Rockwool dinsdag tijdens een webinar over geluidisolatie met lichte scheidingswanden. Zij gingen in op de aandachtspunten in ontwerp en uitvoering en de eisen die het Bouwbesluit stelt. Uit een poll onder de deelnemers van het webinar bleken vooral uitvoeringsfouten de oorzaak te zijn van een eventueel tegenvallende geluidisolatie.

Transformaties

Lichte scheidingswanden worden veel gebruikt bij transformaties omdat de vloeren van dergelijke panden vaak niet berekend zijn op het aanbrengen van massieve wanden van 525 kg/m2 die nodig is voor een goede geluidisolatie.

 

Het webinar ‘Geluid schreeuwt om aandacht’ is hier terug te zien.

Formeel gelden bij dergelijke transformaties vaak geen eisen omdat hier wordt uitgegaan van het rechtens verkregen niveau. Maar lager gaan zitten dan bouwbesluit voor nieuwbouw vond geen van de sprekers een goede optie omdat dat onherroepelijk gaat leiden tot klachten van bewoners.

Nieuwbouw

Ook in nieuwbouw worden lichte scheidingswanden toegepast als woningscheidende wand. Mark Faay liet hier voorbeelden van zien. Onder meer in woontoren De Kroon in Den Haag worden de woningscheidende wanden uitgevoerd met Faay-wanden. Dit scheelt in de funderingsbelasting, die kritisch is door verschillende omgevingsfactoren. Er kunnen echter ook logistieke redenen zijn om te kiezen voor lichte scheidingswanden. En de droogbouw van dergelijke wanden was onder de deelnemers van het webinar ook een belangrijk argument om hiervoor te kiezen.

Faay Wanden en Plafonds - Voorbereiding webinar geluid schreeuwt om aandacht