Skip to main content

In opdracht van WoonFriesland heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma in Harkema twaalf nieuwe, duurzame woningen aan het Dominee Tiesingaplein gebouwd. Het gaat om acht eengezins- en vier levensloopbestendige woningen als vervanging van de woningen uit de jaren zestig die eind vorig jaar zijn gesloopt.

12 woningen Harkema

Afbouw op één dag

De bouw trok in de buurt veel bekijks, want de woningen schoten als paddenstoelen uit de grond. Dat kan zo snel dankzij de Droogstapelmethode van BDD, een op maat gemaakte woningbouwoplossing, waarbij de woning gasloos is en circulair. Gebouwd met daarin Kingsize binnenwanden van Faay. Wanden tot wel 5 m breed en kamerhoog. Compleet inclusief sparingen en (elektra)voorzieningen en kant-en-klaar afgeleverd op de bouwplaats. Faay Kingsize wanden zijn uitermate geschikt voor de bouw anno nu. Elke dag wordt er volgens het one-piece-flow systeem één woning opgezet. Vanaf de begane grondvloer wordt de woning casco (wind- en waterdicht) geplaatst. Nadat ze alle twaalf staan, wordt de woning in een week afgebouwd.

Doordacht duurzaam

Een belangrijk kenmerk van de woningen is duurzaamheid.  Waarbij duurzaamheid ook gaat om materiaalkeuze en het gebruik van grondstoffen. De prefab FAAY Kingsize wanden zijn opgebouwd uit biobased materiaal. De panelen hebben een kern van vlas* welke aan weerskanten is voorzien van een vezelversterkte plaat.

 * vlas , een hernieuwbare grondstof -> de plant is in relatief korte tijd en in aanzienlijke hoeveelheden regenereerbaar.

Snel bouwen in BIM

Bij dit project is alles in BIM getekend, na goedkeuring van de tekeningen wordt de productie voorbereid. In hun eigen fabriek in Vianen kan Faay machinaal complete wandsystemen tot vijf meter breedte produceren, inclusief alle uitsparingen voor leidingen en schakelaars. Ook de elektra kan vooraf al worden aangebracht. Alles is dus al in de wand geïntegreerd. Het is alleen nog een kwestie van monteren, ook op die ene dag. De samenwerking met installateur Breeman, met name in het ontwerptraject was daarbij erg belangrijk. Op de bouw is het dan alleen nog een kwestie van ‘plug&play’. Ze worden er meteen in gehesen en gemonteerd. Een industrieel bouwproces wat zorgt voor een betaalbare en comfortabele woning.

BouwHub draagt bij aan een betere luchtkwaliteit

Ook is er gebouwd vanuit een bouwhub, een nieuwe vorm van bouwlogistiek wat zeer effectief is gebleken om efficiënter, schoner, goedkoper en met minder overlast te bouwen. Het voordeel van zo’n verzamelplaats voor bouwmaterialen is dat er meerdere verschillende goederen tegelijk in één vrachtwagen vervoerd kunnen worden. Dit zorgt voor een betere goederenstroom van en naar de bouwplaats. Wat resulteert in vermindering van het aantal ritten en dus minder transportkilometers, minder transportkosten, minder uitstoot van CO2 en stikstof én een snellere bouwtijd. Vanuit de hubs werden de materialen 2 a 3 keer per dag aangeleverd en qua logistiek was alles heel strak. De goede planning en bewaking van het bestelproces en productieschema lag bij FAAY in goede handen.


Informatie delen is cruciaal bij een efficiënte bouwlogistiek.

Vakantiesluiting

In week 31, 32 en 33 zijn wij gesloten

Van 29 juli tot en met 18 augustus vieren wij zomervakantie en gaan we ontspannen, genieten en opladen. Vanaf maandag 19 augustus staan wij weer fit en uitgerust voor u klaar.

Niet alleen ons kantoor, maar ook de fabriek sluit in deze weken. In deze drie weken wordt er niet geleverd en geproduceerd.  Bestellingen die in deze weken worden geplaatst, worden vanaf maandag 19 augustus in behandeling genomen. Na de zomersluiting nemen wij dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Alle medewerkers van Faay Vianen wensen u een fijne vakantie toe!