Skip to main content

Kingsize op Vlieland

By 9 juni 2020april 22nd, 2021Project

Op een fantastische plek aan de rand van het dorp Oost-Vlieland, nabij de vuurtoren, op de voormalige locatie van de plaatselijke basisschool De Zeester zijn 25 nieuwbouwwoningen herrezen. Het project bestaat uit zes koopwoningen voor starters en negentien huurwoningen.
De woningen zijn gebouwd volgens het innovatieve Droogstapelsysteem van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Prefab bouwen is al jaren in opmars. Dijksma Draisma introduceert met dit systeem een nieuwe vorm van bouwen. Volledig automatisch geproduceerd en op maat samengesteld.

faay kingsize wanden

Geïndustrialiseerd gefabriceerd en in één dag geplaatst

Muren, vloeren en het dak zijn op de vaste wal gemaakt en vervolgens verscheept naar het eiland. Alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd en gecombineerd vervoerd naar de bouwplaats, waar ze dezelfde dag nog worden gemonteerd. Deze manier van bouwen zorgt voor minder transport, minder handelingen op de bouw, minder hijsbewegingen en er wordt op deze manier bespaart op brandstof en manuren. Snel bouwen met een krimpend aantal aan vakmensen. Maar zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten.

Kingsize binnenwanden van FAAY

Naast prefab is een andere trend in de markt de vraag naar grote wandbreedtes. Faay speelt daar met haar Kingsize wanden volledig op in. Sinds 2019 timmert Faay met haar kant-en-klare ‘XL’ wanden aan de weg. In de fabriek in Vianen worden machinaal complete wandsystemen tot vijf meter breedte geproduceerd, inclusief leidingschachten en voorzien van elektra. Op de bouw is het dan alleen nog een kwestie van ‘plug&play’. Met deze kamerbrede wanden wordt Faay steeds vaker gevraagd als co-maker in bouwconcepten. Bij een vorig project van twaalf duurzame levensloopbestendige woningen in Harkema paste Dijksma Draisma de Kingsize panelen ook al naar alle tevredenheid toe.

Foto van Woonfriesland

Duurzame kwaliteit

Nog een kenmerk van de woningen is duurzaamheid. Waarbij duurzaamheid ook gaat om materiaalkeuze en het gebruik van grondstoffen. FAAY Kingsize binnenwanden zijn opgebouwd uit biobased materiaal. De panelen hebben een kern van vlas welke aan weerskanten is voorzien van een vezelversterkte plaat. De nieuwbouwwoningen op Vlieland worden energieneutraal gebouwd. De huurwoningen zijn gasloos en hebben zonnepanelen. De huizen hebben op deze manier een goede balans tussen duurzaamheid en energiezuinigheid. Comfortabel wonen en betaalbare kwaliteit voor de bewoners was daarbij het uitgangspunt.

Opdrachtgever: Gemeente Vlieland (6 koopwoningen) – Woningcorporatie Woonfriesland (19 huurwoningen)
Ontwerp: TWA Architecten
Aannemer/Aanbieder: Bouwgroep Dijkstra Draisma
Installlatie: Breman

Kingsize Faay droogstapelsysteem

foto’s: Woningcorporatie Woonfriesland en Bouwgroep Dijkstra Draisma