Skip to main content

Nieuwbouwproject M’DAM – Monnickendam

Een nieuw appartementengebouw in Monnickendam. Een van de meest circulaire én het grootste massief houten woongebouw van Nederland. Vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw is ontworpen op basis van het Finch Buildings concept en gedachtegoed.

Hout slaat CO2 op

Bij FinchBuildings geloven ze in hout. Houten gebouwen als dé oplossing tegen klimaatverandering. Voor iedere 3 bomen die nodig zijn voor de productie, worden 5 bomen terug geplant.  Gebouwen die modulair zijn ontwikkeld en zich aan kunnen passen naar omgeving en omstandigheden. Gasloos, circulair, CO²-loos en snel.

Compleet circulair, duurzaam en snel

Het woningbouwplan omvat 62 unieke koop- en huurappartementen, gelijkvloers, extreem energiezuinig en gemaakt van eerlijke materialen. De Groot Vroomshoop is verantwoordelijk voor de engineering, productie en realisatie! Op dit moment draait de fabriek in Enschede op volle toeren. in de twee grote productiehallen van de fabriek van De Groot Vroomshoop worden alle modulaire houten appartementen industrieel geprefabriceerd.

finch-buildings-faay

Faay op Maat

Faay produceert voor dit project de niet-dragende binnenwanden. Scheidingswanden voor totaal tien woningen per week! De gebruikte Faay scheidingswanden hebben een kern van vlas en zijn speciaal voor dit project aan weerszijden voorzien van een sterke en stootvaste toplaag van Rigidur. Verder is elk element standaard voorzien van twee geïntegreerde sleuven voor elektra en/of datacommunicatieleidingen en zijn de wandcontactdozen (volgens koperskeuze) in het werk gefreesd en ingebouwd. Alle wanden zijn vervolgens per woning gepakketteerd, gelabeld vervoerd naar De Groot Vroomshoop in Enschede.

Circulaire wanden met een kern van vlas

Juist als het gaat om duurzaam bouwen, zijn bouwmaterialen uit vernieuwbare grondstoffen – zoals vlas – een zeer interessante optie. De vlaskern zorgt voor stabiliteit, geluidwerendheid, een goede brandwerendheid en een zeer hoge schroefvastheid. Vlas is hernieuwbaar en milieuvriendelijk. En daarbij is er weinig milieubelasting bij de productie van vlas. Tijdens de teelt neemt het vlas namelijk CO2 op en zet dit om in zuurstof en tijdens het verwerkingsproces heeft het een lage energie-inhoud en daarom weinig impact op het milieu.

faay-scheidingswand-elektra
modulair-scheidingswanden-faay

Betaalbaar en snel

De nagenoeg complete woningen inclusief badkamer worden vanaf de assemblagehal van De Groot Vroomshoop naar de bouwlocatie gebracht, waar de appartementen met een bouwkraan op de juiste plek worden gezet. Op de bouwplaats worden deze industriële woningen in korte tijd geassembleerd en afgewerkt. In slechts 4 maanden tijd worden alle in totaal 62 appartementen geproduceerd, naar de locatie getransporteerd en samengesteld tot het grootste massief houten woongebouw van Nederland.

M'DAM kraan
Afbeeldingen: ©studioPXL

Duurzame samenwerking

Ontwikkelaar: BMB ontwikkeling B.V. uit Limmen (onderdeel van VolkerWessels).
Architect: Finch Buildings uit Amsterdam.
Prefabricage en bouw: De Groot Vroomshoop Groep (tevens onderdeel van VolkerWessels).