Skip to main content

Werknemers in de bouw krijgen regelmatig te maken met ongunstige weersomstandigheden. Zeker in de herfst en winter als er regen, mist, hagel, vorst en sneeuw in de lucht zit.

Er wordt steeds meer geïnvesteerd in arbeid op de bouwplaats, maar is dat wel de oplossing…?

Faay Wanden en Plafonds - Handen tekort in de bouw - Bouwen
productie-geconditioneerde-omgeving

Welke media je er momenteel ook op naslaat, overal gaat het over het personeelstekort in de bouw. Ook hoor ik het zelf overal in de praktijk. Gevolg is dat men steeds meer investeert in arbeid. Dit is dus een steeds grotere component in het gehele bouwproject. Echter, als het werk klaar is zie je daar eigenlijk niks van terug. En dat is zonde. Zeker omdat het ook anders kan door prefab te bouwen. En dat geeft veel meer voordelen…

Minder arbeid dankzij prefab elementen

Des te meer je investeert in prefab producten, des te minder arbeid je op de bouwplaats nodig hebt. Je investeert namelijk vooral in het (eind)product dat er blijft staan en niet in de eenmalige arbeid die er voor nodig is om het er neer te zetten.

faay-prefab-kingsize

Hetzelfde of betere eindresultaat met minder handjes

Neem onze prefab scheidingswanden, het eindresultaat is op het oog hetzelfde. Of je nu met een volle prefab wand, holle wand of blokkensysteem werkt, stucwerk of behang kan overal op. Wat eronder zit, dat zie je niet. Maar de handelingen om hetzelfde eindresultaat te krijgen verschillen onderling ontzettend.
Als we bijvoorbeeld kijken naar het blokkensysteem, goedkoop in aanschaf, dat wel. Maar je moet de losse blokken stuk voor stuk verlijmen en er is sprake van natte afbouw. Meer arbeid dus en helaas ook meer vocht in het huis.
En dan de holle systeemwand. Als je iets aan de muur wilt hangen, is het plaatsen van achterhout bij een holle wand noodzakelijk. Extra materiaalkosten dus en ook hierbij, méér arbeid.

Schroefvast over het gehele oppervlak

De scheidingswanden van Faay bestaan uit een massieve kern van vlasscheven, aan weerskanten voorzien van een gipskartonplaat. Zeer robuust en over het gehele oppervlak schroefvast. Zo kan je op iedere willekeurige plek in de wand schroeven en zware dingen bevestigen(100 kg per spaanplaatschroef, 120 kg per houtdraadbout, zonder pluggen). Daarnaast zijn ze voorzien van een veer/groef verbinding wat het monteren gemakkelijk maakt. Het eenvoudige systeem zorgt voor een snelle (en dus kostenefficiënte) montage.

complete-wand-inclusief-elektravoorbereiding

De fabriek als overdekte bouwplaats 

Nog een groot voordeel van het werken met prefab producten, is dat ze geproduceerd zijn in een geconditioneerde omgeving. Regen, sneeuw, vorst of hittegolf, met een continue temperatuur kan er altijd doorgewerkt worden.

Razendsnel bouwen met kant-en-klare producten

Samen met aannemers en installateurs bedenken wij slimme dingen, kijken hoe we het kunnen maken en hoe we dat op een goede en efficiënte manier kunnen doen. Bijvoorbeeld een prefab meterruimte-trap-module met een groepenkast, waarbij de afgaande groepen én de voedende zijde stekerbaar zijn uitgevoerd. Juist door de combinatie van industrialisatie en digitalisering is betaalbaar maatwerk mogelijk.

Bouwhub

Wij proberen samen met onze partners het gehele bouwproces te optimaliseren. Iedereen draagt zijn steentje bij. Zo hadden wij laatst een project in het noorden van het land. Met een conceptbouwer die alle prefab producten verzamelde op een bouwhub, zodat ze alles just-in-time konden aanleveren. Wij leverden de schuin gezaagde wanden met elektradoos, gelabeld én op volgorde gestapeld. Vanuit de bouwhub werden de wanden per week voor vijf woningen tegelijkertijd aangeleverd. Een enorme besparing op ritten en tijd en een reductie van de CO2 uitstoot. Daarbij een verkorting van de doorlooptijd van het bouwproces tot gevolg.

Geen vocht in de wand

Ook met onze Kingsize wanden (tot 4,5 m1 breed) hebben we al de nodige faam behaald. We hebben laatst een project volledig getimed. Uitzetten van en slepen met wanden is niet meer nodig. Een wand van ons tot 4 meter staat binnen een kwartier, sommige zelfs binnen 10 minuten. Binnen een paar uur stonden alle binnenwanden in de woning. Hierdoor kan de bouwer de woning eerder opleveren.
Maar tijdswinst is niet het enige voordeel. Je hebt ook veel minder vocht in wanden zitten en kunt daardoor sneller afwerken. Doordat de bewoner de woning eerder in gebruik kan nemen, is ook het hele ‘geldtraject’ minder lang onderweg. Winst aan alle kanten voor iedereen dus.

Alles dan maar in prefab bouwen?

Natuurlijk is (nog) niet alles te prefabriceren, maar wel veel. Veel werkzaamheden worden natuurlijk ook verlegd. En er is in het begin van het bouwproject meer tijd nodig. De voorbereiding en planning vergen namelijk wat meer aandacht, omdat er meer sprake is van afstemming en moduleren. Maar daar staan meteen weer een enorme voordelen tegenover; minder last van krapte op de arbeidsmarkt, kortere bouwtijd en minder faalkosten!

Welke voordelen van prefab bouwen heb ik volgens jou nog niet genoemd?

Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Faay Wanden en Plafonds - Monique de Vos Faay

Monique de Vos
Commercieel directeur

OVERIGE BLOGS

Één blik achteruit, twee blikken vooruit!
Optoppen met biobased materialen

Join the discussion No Comments

  • Hubert Sistermans schreef:

    Serie productie van constructieve bouw elementen staat ‘schilduitstraling’ niet in de weg.
    Autofabrikanten met hun gedifferentieerde merken/ types zijn daar het voorbeeld van.
    Alleen zij investeren vooraf in de productie en distributie keten.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.