Het systeem

Faay Vianen biedt slimme scheidingswanden in diverse variaties. Alle wanden zijn gemaakt van bio-based materialen. Ze hebben een massieve kern van vlasscheven. Daardoor zijn ze brandwerend en geluidwerend. En robuust: ze staan als een huis. Uniek is ook dat FAAY-wanden (door de massieve kern van vlasscheven) geen achterhout nodig hebben. Dat scheelt montagetijd en materiaalkosten!

De panelen zijn 40 cm breed en zijn ook als bloksysteem verkrijgbaar. De montage is probleemloos, dankzij de bijzondere constructie met een veer-groefverbinding. Hierdoor is elke FAAY-wand snel en eenvoudig in droogbouw te plaatsen.

Alle FAAY-scheidingswanden zijn ontwikkeld vanuit praktijkwensen. Werkelijk élke interieurindeling is ermee te realiseren. Keer op keer, want onze wanden zijn eenvoudig te demonteren en hergebruiken.

Al onze scheidingswanden zijn hoogwaardige, kant-en-klare producten. Alles zit erop, eraan en erin. Met FAAY-scheidingswanden werkt u sneller, foutloos en goedkoper. En toch haalt u topkwaliteit in huis!

VP54 / VP70

VP54 is een ruimtebesparende verdiepingshoge scheidingswand (54 mm). De wand bestaat uit een massieve kern van vlasscheven met aan weerszijden een gipskartonplaat. Stijl- en regelwerk, isolatie en eindbeplating zijn in één paneel samengevat. Door de toplaag van gips is iedere afwerking mogelijk. Ook kunnen de wanden af-fabriek worden afgewerkt met bijvoorbeeld vinyl of folie.
Dit alles biedt vele mogelijkheden in nieuwbouw, renovatie en transformatie. Voor retail, utiliteitsbouw en woningen.

De VP70 is een slanke scheidingswand (70 mm dik) voor extra hoge ruimten. De VP70 is stapelbaar tot 4500 mm hoog. Dit is te danken aan de hogere stijfheid. De wand bestaat uit een massieve kern van vlasscheven met aan weerszijden een gipskartonplaat. Iedere afwerking is mogelijk. Ook kunnen de wanden af-fabriek worden afgewerkt met bijvoorbeeld vinyl of folie.
De VP70 is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld hoge entreehallen, monumentale panden, theaters, sport- en evenementencomplexen.

Vlas als duurzame basis

Vezelvlas wordt primair geteeld voor de productie van linnen en garens (lange vezel). Hier wordt voornamelijk kleding, tafel- en bedlinnen van gemaakt. Bij deze productie en verdere verwerking ervan, ontstaan bijproducten, waaronder ‘houtpijp’ bestaande uit houtachtige deeltjes. Tot midden jaren ‘50 werden deze houtachtige deeltjes veelal vernietigd, maar sindsdien worden ze tot stevige plaatmaterialen geperst.
Het betreft dus de houtachtige kern van deze plant, ook wel ‘vlasscheven’ of ‘vlaslemen’ genoemd.
Nadat het vlas van het veld komt en ontdaan is van de zaadbol (repelen), wordt de plant mechanisch bewerkt waarbij de houtachtige deeltjes gescheiden worden van het lint (braken en zwingelen). Deze deeltjes worden opgevangen, en in een andere fabriek voorzien van lijm en uitgestrooid op een band, om vervolgens geperst te worden. De fijne lange scheven haken als vingertjes in elkaar en vormen zo een stevige vlas(scheven)plaat, de kern van de scheidingswanden van FAAY.

Faay Wanden en Plafonds - Duurzaam bouwen met vlas - Vlasveld
Faay Wanden en Plafonds - Duurzaam bouwen met vlas - Vlasveld oogsten

Natuurlijk heeft FAAY goed nagedacht welke eigenschappen een ‘niet dragende scheidingswand’ moet bezitten. En hoe je tot een mix van eigenschappen komt, doelend enerzijds op de eigenschappen van traditionele holle scheidingswanden en anderzijds de eigenschappen van gemetselde muren.

Vlas is door zijn eigenschappen de ideale kern van FAAY scheidingswanden: brandvertragend, hoge isolatie- en dB-waarden en lichter in gewicht dan houtspaanplaat. De ideale mix is dan dus een lichte niet dragende scheidingswand, met een massieve kern, degelijk en robuust (impact bestendig), snel te monteren, waar je ook nog het nodige aan op kunt hangen, zonder achterliggende bevestigingsplaten en zonder vooraf hoeven te bedenken waar je iets wilt ophangen. Denk daarbij ook aan (zware) voorwerpen zoals wastafels, zwevende (of vrijdragende) toiletten, keukenkastjes of trapleuningen, terwijl de standaard aangebrachte sleuven in de kern van de panelen rekening houden met het kunnen aanbrengen van elektra leidingen in de wand.

Gratis whitepaper ‘Bouwen met vlas’

De roep om groene, ‘biobased’ grondstoffen te gebruiken in bouwmaterialen klinkt steeds harder. In de nieuwe economische filosofie zijn ecologie, duurzaamheid, en recycleerbaarheid de kernwaarden. Het gebruik van vlas in scheidingswanden is daar een goed voorbeeld van. Vlas is kort cyclisch hernieuwbaar en herwinbaar, haalt CO2 uit de atmosfeer en slaat dit op, is van nature temperatuur- en vochtregulerend, bevat geen schadelijke stofdeeltjes en is recyclebaar. In de whitepaper ‘Bouwen met vlas’ gaat Faay in op de mogelijkheden die vlas biedt in de bouwsector.

Schroefvastheid

De massieve kern van FAAY-scheidingswanden zorgt voor een opvallend hoge spijker- en schroefvastheid van 100 kg bij gebruik van een spaanplaatschroef en tot 120 kg bij gebruik van een houtdraadbout zonder plug.
De spijker- en schroefvastheid geldt bovendien voor het héle oppervlak. Dat scheelt montagetijd en materiaalkosten. En het biedt optimale indelingsvrijheid. Of het nu gaat om het ophangen van honderd schilderijtjes, een zware wastafel, een grote verwarming of een heel keukenblok, het kan allemaal. Zonder extra voorzieningen.

Stabiele Wifi zonder storingen

Steeds vaker blijkt dat bepaalde bouwmaterialen, zoals metaal, beton, staal en bepaalde folies die in wanden en vloeren gebruikt worden, een enorme stoorzender vormen voor goede wifi-ontvangst. Zo gaan metaal en wifi namelijk helemaal niet goed samen. In feite vormt het gebruikte metaal een ‘kooi’ en dooft het de signalen op die manier uit. Ook wel kooi van Faraday-effect genoemd.
De bouwmaterialen die FAAY toepast in wanden en plafonds, zoals scheidingswanden, bestaan uit natuurlijke en duurzame bouwmaterialen zoals vlas. Deze materialen hebben weinig tot geen invloed op het wifi-signaal en veroorzaken dus ook geen storingen tijdens het gebruik van wifi. Dit maakt deze wanden zeer geschikt voor nieuwbouw, maar zeker ook voor transformaties.

Wifi-beste-faay-wanden

Prefab

Hoe meer je investeert in prefab producten, des te minder arbeid je op de bouwplaats nodig hebt. Je investeert namelijk vooral in het (eind)product dat er blijft staan en niet in de eenmalige arbeid die er voor nodig is om het er neer te zetten.

Het eindresultaat van een FAAY scheidingswand is op het oog hetzelfde als een opgebouwde wand. Of je nu met een volle prefab wand, holle wand of blokkensysteem werkt, stucwerk of behang kan overal op. Wat eronder zit, dat zie je niet. Maar de handelingen om hetzelfde eindresultaat te krijgen verschillen onderling enorm:

Opgebouwd:FAAY:
gipsplaat op maat snijdenal op maat: 40 en 60 cm breed en in 6 lengtematen
isoleren van de wandkern van vlas isoleert al
voorzieningen maken voor elektraleidingschachten zijn er al
achterhout op maat zagen en plaatsenachterhout niet nodig
sluiten van de wand met gipsplatenprefab paneel plaatsen en klaar

Om de doorlooptijd op de bouwplaats te verminderen levert FAAY ook prefab verdiepingshoge Kingsize-wanden. Deze prefab-wanden, inclusief in de fabriek aangebrachte elektravoorbereiding, worden op maat aangeleverd en op de bouwplaats ingehesen, Met de Kingsize-wanden draagt FAAY bij aan nieuwe bouwmethodes om tegemoet te komen aan het tekort aan werknemers op de bouwplaats, de stijgende bouwkosten, strakke planningen en het terugdringen van stikstof en CO2.

Snelle montage

De montage is heel eenvoudig. Meet eerst alles nauwkeurig op en plaats de speciale vloer- en plafondprofielen. Na de bijgeleverde halve veer aan de bestaande muur te hebben bevestigd ontstaat de (haakse) verbinding tussen de muur en de scheidingswand. Zo nodig kunnen de wandpanelen aan de bovenzijde op maat worden gezaagd. Zo blijven de montagetekens aan de onderzijde intact. Zorg ervoor dat alle pijltjes dezelfde kant op wijzen, waardoor de eventuele tolerantie niet zichtbaar is. Ons assortiment kent maar liefst zes standaardmaten, variërend van 2400 tot 3600 mm. Hierdoor is zaagverlies te verwaarlozen.

Vervolgens kunnen de wandpanelen worden geplaatst. Dankzij de profielen en de speciale verbindingsveren is elk paneel eenvoudig vast te klikken. De panelen kunnen worden verlijmd met FAAYFIX en dit staat voorgeschreven wanneer tegel- of stucwerk wordt aangebracht als afwerklaag. Bij verlijming veranderen de afzonderlijke panelen in één massief wandvlak. Bij montage zónder verlijming zijn de panelen in de toekomst eenvoudig te demonteren en te verplaatsen, voor het herinrichten van bijvoorbeeld woningen, scholen of kantoren.

Stapelen

Voor het stapelen van wanden, het optoppen, hebben wij richtlijnen om de stabiliteit te garanderen. Zo mag optoppen alleen met panelen van dezelfde lengtemaat om breedteverschillen te voorkomen.
De VP70 mag tot 4500 mm gestapeld worden.

FAAY Expert

Scheidingswanden geplaatst door een FAAY Expert voldoen gegarandeerd aan alle eisen. De FAAY Expert bezit vakmanschap en productkennis en waarborgt zo de kwaliteit van door hem gerealiseerde projecten. Hij weet van de hoed en de rand en heeft ervaring. Het begint al met een goed advies op basis van de wensen van de opdrachtgever en eindigt pas als de wanden op de juiste wijze gemonteerd zijn.

Waarom een FAAY Expert?

 • bezit vakmanschap en productkennis
 • zijn kennis wordt jaarlijks geüpdatet
 • waarborgt de kwaliteit van door hem gerealiseerde projecten
 • is aangesloten bij een geschillencommissie
 • werkt volgens montagerichtlijnen van FAAY en wordt ook ondersteund door deskundigen van FAAY
 • heeft minimaal een jaar ervaring met het monteren van FAAY-producten
 • biedt deskundig advies en vrijblijvende offertes
 • biedt aankoop en montage van FAAY-producten

FAAYFIX

FAAYFIX is een lijmproduct voor het naadloos afwerken van wanden. Ook is FAAYFIX geschikt om wanden in natte ruimten te verlijmen. In beide gevallen worden de koppelveren en/of stalen I-profielen, de messing- en groefverbindingen en de in- en uitwendige hoeken verlijmd. FAAYFIX is waterbestendig. Ook is FAAYFIX bestand tegen (verdunde) zuren, alkaliën en oplosmiddelen.

Het gebruik van FAAYFIX is absoluut een must als:

 • u tegelwerk of stucwerk als afwerking wil;
 • er een brandrapport moet worden afgegeven
 • men de wand wil optoppen (VP70 is stapelbaar tot 4.50 m), dan moeten zowel de verticale als horizontale naden verlijmd worden.
Faay Wanden en Plafonds - FAAYFIX - wand naadloos afwerken

FAAYFOAM

FAAY-wanden zijn semipermanent te verlijmen met FAAYFOAM. FAAYFOAM is een montageschuim dat bestaat uit 1-component vochtuithardende polyurethaan. Het is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van stellatten op (steenachtige) vloeren, muren en plafonds. Daar waar schieten of schroeven niet mogelijk (bijv. vanwege vloerverwarming) of tijdrovend is, biedt dit montageschuim uitkomst.

Kozijnpaneel

Voor elke type scheidingswand biedt FAAY bijbehorende kozijnpanelen, van dezelfde samenstelling als het wandpaneel. Hierdoor is het kozijnpaneel eenvoudig in de wand te integreren. Zonder zaagverlies en zonder extra voorzieningen! De standaardhoogte van onze kozijnpanelen is 60 cm. Bij hogere wanden kunt u kozijnpanelen stapelen en onderling verbinden. FAAY heeft overigens ook deurkozijnen in het assortiment. Het wandoppervlak van FAAY wanden wordt netto uitgerekend. Het kozijnoppervlak wordt dus niet meegerekend als wandoppervlak. Want wij vinden dat u niet hoeft te betalen voor iets dat er niet is.

Elektra

Kabels wegwerken (sleuven frezen) is veel werk. Daarom hebben onze scheidingswanden onzichtbaar ingebouwde leidingschachten. Zowel tijdens als na de ingebruikname kunt u dus probleemloos elektraleidingen trekken. Desgewenst leveren wij bijpassende elektra-inbouwdozen.

Bij de standaardpanelen (40 cm breed) zijn de leidingschachten ingebouwd op 20 cm hartafstand. Wilt u eveneens horizontale ruimte voor kabels? Dat kan: met ons KBL-systeem. Dit is een holle metalen goot die onder de scheidingswand wordt geplaatst. Hierin is ruimte voor stekkersystemen, elektrakabels, ict-kabels, coaxkabels, enzovoorts. Alle kabels kunnen ongehinderd doorlopen over de volle wandlengte, dankzij een doorgetrokken metalen profiel. Dit profiel waarborgt tegelijkertijd goede brandveiligheid en geluidisolatie. De KBL-goot is tevens aangesloten op alle verticale leidingschachten. U kunt dus gemakkelijk kabels doorvoeren en aan elkaar koppelen. Dat biedt optimaal gebruiksgemak, vooral bij multifunctioneel gebruik (kantoren, scholen, ziekenhuizen). Plus: optimale flexibiliteit. Want met het KBL-systeem kunt u uw installaties moeiteloos aanpassen, zo vaak als u wilt.

De KBL-goot is onzichtbaar weggewerkt achter een afneembare plint. Deze plint kunt u op twee manieren vastklikken. Zodoende sluit de plint altijd naadloos aan op de wand.
De KBL-plint biedt optimale flexibiliteit in installaties, zonder hak- en breekwerk. De kabels blijven altijd bereikbaar en extra stopcontacten aanleggen is zo gebeurd. Dit kan aan beide zijden van de wand. Maar u kunt het KBL-systeem ook aan één zijde toepassen (woonkamer, klaslokaal, zieken- kamer) en de andere zijde betegelen (badkamer, keuken). Dat is handig in bijvoorbeeld ziekenhuizen, kantoren en scholen, en zeker ook in woningen.

Ook levert FAAY maatwerk elektra. Dan worden de gaten voor de elektra in de fabriek al geboord. Daarvoor levert u de autocad-tekeningen aan. Ook is het mogelijk dat wij dan de flexibele elektrapijp in de wand bevestigen. Hierdoor verkort u nog meer de doorlooptijd van de afbouw van uw project.

Afwerking

FAAY-wanden kennen geen schroefgaten aan het oppervlak die moeten worden afgewerkt. Dat scheelt arbeid en materiaal. Ook hebben de FAAY-wanden veel kleinere vellingkanten dan gebruikelijk. Hierdoor zijn de naadjes tussen de wandpanelen zeer smal. Deze naadjes zijn supersnel af te werken met een vulmiddel (géén gaasband). Maar noodzakelijk is het zeker niet, want de smalle naadjes bieden een rustig, ritmisch lijnenspel dat gezien mag worden.
Kant-en-klare wandpanelen, inclusief een toplaag van folie of vinyl leveren wij af-fabriek. Er is een ruime keuze in kleuren, dessins en structuren. De vinyl afwerking is verkrijgbaar op een geweven textieldrager (Vinyl Suwide) of op een papieren drager (Vinyl Durafort).
Ook kunt u de scheidingswand zelf afwerken volgens uw eigen smaak en wensen. Hiervoor kunt u elke gangbare afwerking gebruiken: verf, sierpleister, tegels, behang, glasvlies of stucwerk. Alles is mogelijk.

Faay Wanden en Plafonds - Afwerking Vinyl Suwide Durafort

Toplagen

FAAY denkt graag mee over specifieke wensen en bouwt regelmatig de standaardpanelen om tot maatwerkpanelen. Diverse toplagen zijn mogelijk. Zo kunnen de standaard gipsplaten vervangen worden door bijvoorbeeld Rigidur, Fermacell of Diamondboard. Afhankelijk van het gebruik passen we de panelen aan om ze bijvoorbeeld meer stootvast te maken.

Gewicht

De FAAY-scheidingswanden zijn de ideale mix van een lichte niet dragende scheidingswand, met een massieve kern, degelijk en robuust (impact bestendig), snel te monteren, waar je ook nog het nodige aan op kunt hangen (zoals wastafels, zwevende toiletten, keukenkastjes of trapleuningen), zonder achterhout. De scheidingswanden zijn dus licht van (eigen) gewicht, maar robuust genoeg om zware voorwerpen aan op te hangen.

Onze scheidingswanden zijn dus, mede door hun geringe dikte, relatief licht van gewicht (in vergelijking met kalkzandsteen). Deze gewichtsbesparing scheelt aanzienlijk in de constructie en bespaart geld. De VP54 weegt 28,12 kg/m2 en de VP70 34,20 kg/m2, waardoor de panelen goed te hanteren zijn en eenvoudig door twee personen te plaatsen. Een VP54 paneel (40 x 260 cm) weegt 29,14 kg per paneel waar een volgipspaneel (120 x 260 cm) zelfs 29,64 kg per paneel weegt.

Brandwerendheid

Brandveiligheid is een belangrijk thema waarop nooit bezuinigd mag worden. Het gaat immers om het welzijn van mensen. De wanden die FAAY produceert hebben een kern van vlas en vlas gaat bij brand verkolen, waarbij de gevormde koollaag een afsluitende werking heeft. Dit vertraagt de brand aanzienlijk. 99,9 procent van alle FAAY-wanden zijn gecertificeerd volgens EN1364-1.

De brandwerendheid van de scheidingswanden wordt getest door Efectis. De VP54 is 30 minuten brandwerend en de VP70 45 minuten.

De IW148 is een ruimtebesparende woningscheidingswand dankzij de geringe dikte (148 mm). Deze solide wand biedt, behalve uitstekende akoestische isolatie (56 dB), zeer hoge brandwering: 90 minuten.

De IW148 is een tweeschalig systeem. U stelt de wand zelf op de bouwplaats samen uit twee elementen VP54 met daartussen een spouw van 40 mm. Deze ankerloze spouw – die u zelf vult met minerale wol – voorkomt contactgeluiden en garandeert geluidsisolatie.

De IW148 is bij uitstek geschikt voor het ruimtebesparend scheiden van woningen, bij renovatie of woningsplitsing. De wand wordt ook veel gebruikt op plaatsen waar discretie vereist is, zoals hotelkamers, kantoren, laboratoria en ziekenhuizen. Verder is de IW148 geliefd voor bijvoorbeeld geluidsstudio’s.

Faay Wanden en Plafonds - IW200 VP70 bovenaanzicht - lichte scheidingswanden

Geluidisolatie

Geluidsoverlast is een bron van ergernis die niet te onderschatten valt. Wooncomfort, maar ook werk- en studieresultaten hebben een directe relatie met het ervaren van geluidsoverlast. Maar ook slechte akoestiek wordt als een echte stoorzender ervaren.
Geluidsoverlast geldt ook voor de wanden tussen hotelkamers. Rust in een hotelkamer is wat gasten willen. FAAY-wanden met waardes van 56 tot 60 dB zorgen er voor dat gasten in alle rust kunnen genieten van hun verblijf. Want lang niet altijd zijn zware massa’s nodig voor geluidwering.
Het mooie van de producten van FAAY is dat ze alle van nature geluidswerend zijn. Zowel de VP54 als de VP70 wanden kennen een hoge geluidsisolatie. Daardoor zijn deze scheidingswanden ideaal voor bijvoorbeeld herindeling van woningen en kantoren.

Geluidsisolatie VP54: 30 dB (Rw) 28 dB (DnTak)
Geluidsisolatie VP70: 33 dB (Rw) 32 dB (DnTak)

Faay Wanden en Plafonds - Geluidswerend - FR19VO - Herman Brood Studio

Circulariteit

Circulair ontwerpen en bouwen is éen van de manieren om de impact van een gebouw op zijn omgeving te beperken en zo bij te dragen aan de verbetering van het klimaat. Waar willen we heen met onze wereld en welke gebouwen passen daar bij?

Faay kijkt continu waar en hoe zij kan aanhaken bij de circulaire economie, zowel producttechnisch als -economisch. In ons productieproces werken wij met materialen met circulaire eigenschappen. Al in het ontwerpproces denken wij na over hoe producten later gedemonteerd kunnen worden. Wij bieden al een terugkoopregeling aan voor onze standaardpanelen. Na demontage geven wij deze panelen een tweede leven als B-product. Zo geven wij invulling aan circulair bouwen en ontwerpen.

Met de demontabele wanden van Faay zijn ruimtes voorbereid op toekomstige veranderingen. De wanden zijn eenvoudig te demonteren en makkelijk te verplaatsen. Mocht het gebouw bijvoorbeeld na 10 jaar moeten worden afgebroken, dan kunnen de componenten hergebruikt of verkocht worden. De investering houdt dus waarde.

Duurzaam bouwen is onder andere bouwen met hergebruikte materialen die ook nog eens zijn opgebouwd uit hernieuwbare grondstoffen (vlas). Tijdens de teelt neemt het vlas CO2 op en zet dit om in zuurstof en tijdens het verwerkingsproces heeft het een lage energie-inhoud en daarom weinig impact op het milieu. Tevens beperkt de lokale teelt en verwerking van vlas het milieuvervuilend vervoer tot een minimum.

De milieu-impact van onze producten is ook vastgelegd.  Aan de hand van rekenmodellen is de milieuprestatie van wanden inzichtelijk gemaakt en vastgesteld in de zogeheten Levenscyclusanalyse (LCA).

Hierbij is op basis van 26 impactcategorieën (thema’s als CO2, energie, water en toxiciteit die zijn toe te schrijven aan de productie) een duurzaamheidscijfer berekend. De LCA is berekend door het bedrijf Ecochain met de methode ‘Activity Based Footprinting’.

Alle onafgewerkte FAAY-scheidingswanden zijn ‘groen’. Wij gebruiken hout, vlas en gips als basis: onuitputtelijke, milieuvriendelijke bio-based materialen. Ook ons productieproces is ecologisch verantwoord: wij zijn gecertificeerd voor ISO 14001 (milieu- effecten), ISO 9001 (kwaliteitsmanagement), KOMO, FSC® en PEFC. Bovendien hebben onze wanden een lange levensduur én zijn ze probleemloos herbruikbaar.

Bouw-Assist

Speciaal voor grote(re) en complexere werken helpen we u graag met onze Bouw-Assist service (vraag naar de voorwaarden). Bij aanvang van uw project helpen onze specialisten u ter plekke met tips en trucs om uw werk nog sneller en efficiënter te kunnen monteren.

Logistiek

FAAY kan pakketteren op woning- of portiekniveau en just in time leveren. Dit geeft veel voordelen op de bouwplaats. Door in de fabriek relatief kleinere, nog handzamere pakketten te maken en deze op de bouwplaats zo dicht mogelijk bij de plek waar gemonteerd wordt te leveren, vergroot FAAY de efficiency op de bouwplaats. Bovendien levert FAAY ook verdiepinghoog: de lengte van de panelen wordt op maat van de hoogte van de verdieping geleverd. Zo is er minder afval door 6 verschillende lengtematen. De just in time-levering reduceert de kans op beschadiging op een te volle bouwplaats.

FAAY levert de scheidingswanden op strijken (sloffen) in plaats van op pallets. Dat betekent dat er minder ruimte op de bouwplaats nodig is en er geen administratieve rompslomp bij komt kijken.

Faay Wanden en Plafonds - Transformatie Ravellaan - VP70 IW100 VP54

Bouwdetails

De bouwkundige detaillering bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit en uitstraling van een gebouw. De kwaliteit van een project wordt immers voor een groot deel bepaald door de toegepaste producten en de detailleringen die als basis dienen voor de verwerking.

Om de ontwerpende, voorschrijvende, uitvoerende en controlerende partijen in de bouw te voorzien van de juiste informatie hebben wij een serie bouwdetails ontwikkeld, die zijn toegesneden op de meest voorkomende gebouwtypes en bouwmethodieken.

De FAAY bouwdetails zijn met een gratis lidmaatschap (Archidat Bouwformatie) te raadplegen en te downloaden. Overige (AutoCAD)bestanden en BIM-bibliotheek vindt u op onze website.

STABU bestekservice

STABU ontsluit de benodigde data voor de bouw van woningen en utiliteitsgebouwen in alle fasen van het bouwproces. Met de STABU besteksystematiek kunnen bestekken worden gemaakt en met STABU Bouwbreed kunnen zowel bestekken als complete gebouwdossiers worden gemaakt. Daarnaast levert STABU Fabrikantgebonden Product Specificaties (FPS), geeft zij adviezen over specificatie gerelateerde onderwerpen en verricht zij onderzoeksprojecten. Alles wordt voortdurend getoetst aan wet- en regelgeving, nieuwe ontwikkelingen en technische innovaties. STABU is van, voor en door de bouw. STABU levert de essentiële informatie die nodig is in/bij een (Bouw) Informatie Model.

Wat kost een scheidingswand?

Het wandoppervlak van FAAY wanden worden netto uitgerekend. Want wij vinden dat u niet hoeft te betalen voor iets dat er niet is.
Voorbeeld: voor een wand van 5 meter breed en 2,5 meter hoog (dus 12,5 m2), met een kozijn voor een deur van 93 x 211,5 cm, dan heb je netto ruim 10,5 m2 FAAY-wand nodig.
Minder materiaalkosten dus, maar ook minder afvalkosten. Om een indicatie te krijgen wat een wand kost heeft FAAY een wandcalculator beschikbaar gemaakt.

Toepassing bij renovatie en transformatie

In transformaties van kantoorgebouwen zijn vloeren niet altijd berekend op het gewicht van steenachtige muren. FAAY-scheidingswanden zijn door hun relatief lichte gewicht bij uitstek geschikt hiervoor. Bovendien kost het aanzienlijk minder tijd om de prefab-wanden te plaatsen dan deze op te bouwen uit losse onderdelen. Deze tijdwinst en daarmee kostenbesparing is van belang bij zowel renovatie als transformatie. Het feit dat op de bouwplaats de wanden niet meer op maat hoeven te worden gemaakt en er geen voorzieningen voor elektra meer hoeven te worden geboord en geslepen (dat is in de fabriek al gedaan), voorkomt fijn bouwstof. Minder overlast dus en gezonder werken.

FAAY-scheidingswanden zijn zeer geliefd. Ze worden wereldwijd toegepast bij renovatie, transformatie, verbouwing en nieuwbouw. In alle denkbare bouwprojecten: woningen, vakantiehuisjes, scholen, studentencomplexen, kantoren, winkels, showrooms, magazijnen, banken, zorginstellingen, hotels, enzovoorts!

Toepassing op zolders

De VP54/VP70-wandblokken zijn handzame wanddelen van slechts één meter hoog. Ze hebben dezelfde voordelen als de VP54 en de VP70. Met de wandblokken maakt u ruimtebesparende scheidingswanden.
Wandblokken zijn dé oplossing voor als je met de verdiepingshoge wandpanelen niet uit de voeten kan en de panelen niet door de deur of het trapgat passen. Ze worden veel gebruikt bij renovatie van boven- en of zolderverdieping van o.a. woningen en schoolgebouwen.

Toepassing in retail

Aangezien winkels hun interieur regelmatig aanpassen, zijn zij op zoek naar flexibele wandelementen, die makkelijk te verplaatsen zijn, maar toch robuust zijn. In de retail is, naast de VP54, de 54 mm dikke massieve SP54 wandelementen populair vanwege hun grote schroefvastheid. Je hangt er net zo makkelijk een CD-rekje aan op als metalen displays waarop complete (slaap)banken worden tentoongesteld. Verder beschikken deze panelen over ingebouwde leidingschachten. Erg handig voor alle verlichting.

De flexibiliteit is een ander voordeel van dit systeem. De panelen worden onderling dotsgewijs verlijmd. Daardoor zijn ze makkelijk te demonteren en te hergebruiken bij een nieuwe showroomindeling.

De wanden kunnen naar wens kant-en-klaar met een HPL- of vinylafwerking worden geleverd. Dat bevordert ook de snelheid van bouwen (geen afwerking meer nodig). Dat is interessant voor de retail, want een verbouwing met het FAAY-systeem is heel snel klaar. De winkel kan zo weer open. Ook voor supermarkten zijn onze wanden zeer geschikt voor snelle ombouw of verbouwing.

Projectvoorbeelden

DUURZAAM BOUWEN MOGELIJK MET CIRCULAIRE WANDEN
Carolushof Den Bosch brandschade
Faay-scheidingswanden-duurzaam
Het Belgische Eco-Bouwtechniek werkt aan een nieuwe manier van bouwen, dat hen toelaat om kwalitatief en toch betaalbaar te gaan bouwen en wonen. Met als hoofddoelstelling: Energie Zuinig en Energie Vriendelijk te wonen!
Faay-Kingsize-wanden
Geluidsstudio 'Werkplaats Walter'
La-place-emmen-2
Prefab over de grens
Faay Wanden en Plafonds - Duurzame scholen - VP70 Sirius
Faay Wanden en Plafonds - Kantoor op droogzolder