Skip to main content

PrO Assen school voor praktijkonderwijs

By 12 mei 2014september 21st, 2017Project, Woningscheidende wanden
Faay Wanden en Plafonds - IW148 panelen - Pro Assen

Het probleem

PrO Assen, school voor praktijkonderwijs met het motto ‘leren door doen’, was toe aan een nieuw pand. De school voldeed niet meer aan de fysieke eisen en de faciliteiten die gebruikt werden bij praktijkvaardigheden waren ook hard aan vernieuwing toe. Het pand heeft als basis een ‘betonlandschap’ met daaroverheen een sculptuur van hout. Van de binnenwanden is een kwart van beton. De overige 500m2 vormen het ‘houten landschap’, voorzien van zware underlayment platen met een white wash laag. Metal stud-wanden op een stalen geraamte zouden hiervoor de basis vormen. Maar dit bleek niet haalbaar, vanwege het geringe aantal bevestigingspunten op de gipsplaten en de zwaarte van de afwerkplaten.

De oplossing

De hoge schroefvastheid van de 40 cm brede IW148 panelen bood uitkomst. Hierdoor konden de Radiplex-platen op élke gewenste plek worden bevestigd. Daarnaast konden schoolborden en sanitaire accessoires zonder gebruik van achterhout worden opgehangen. Dat scheelt materiaal én manuren. Ook andere aspecten van de FAAY producten, zoals de hoge brandwerendheid en goede geluidsisolerende eigenschappen waren voor dit project zeer waardevolle redenen om de keus te maken.

Nog meer voordelen

Verder zijn de Faay-platen lichter en handiger dan de gipsplaten van metalstud-wanden, dus gemakkelijker te gebruiken. Er is gewerkt met smalle FAAY panelen van 40 cm, omdat de hoogte al circa 3 m was. Zo’n plaat kan één man tillen; dat werkt veel sneller. Al deze voordelen maken Faay-wanden bovendien goedkoper: ze bevatten alle voorzieningen al, zijn sneller en eenvoudiger te verwerken, en zijn na plaatsing direct klaar.

FAAY wanden boden uitkomst

Overige projecten