Projectdocumentatie Abel Tasmantoren in Assen

Jongeren vinden thuis in Tasmantoren

Negen bouwlagen van de Abel Tasmantoren in Assen veranderen van kantoren in wooneenheden voor jongeren. Opdrachtgever David Maas koos voor bouwsnelheid en gegarandeerde kwaliteit. Dat wordt gerealiseerd met prefab wanden van Faay Vianen.

De Abel Tasmantoren is met elf bouwlagen een van de hoogste gebouw van Assen. Het kantoor is in de jaren 70 gebouwd in opdracht van de NAM, die een kwalitatief hoogwaardig gebouw liet neerzetten. De laatste jaren stond het kantoor grotendeels leeg. De kwaliteit en met name de ligging op 150 meter vanaf het NS-station maken de toren geschikt voor transformatie. De begane grond en de bovenste bouwlaag blijven daarbij kantoor; de negen bouwlagen daartussen veranderen in wooneenheden voor jongeren. Met tien woonheden per bouwlaag gaat de toren in totaal 90 appartementen tellen van 35 tot 50 m2.

Positieve ervaringen

Opdrachtgever David Maas van WIMA Vastgoed koos er voor om de appartementen in te bouwen met scheidingswanden van Faay Vianen. Hij deed eerder al positieve ervaringen op met deze bouwmethode. Na een eerste project in Winschoten paste Maas in 2015 de wanden van Faay ook toe in de nieuwbouw van Hotel de Jonge. De gegarandeerde kwaliteit van een prefab wand speelde daarbij een heel belangrijke rol. Met een prefab wand staat de kwaliteit bij voorbaat vast, waar dat bij in het werk gemaakte wanden sterk afhangt van de juiste materiaalkeuzes en de kwaliteit van de uitvoering. Voor een hotel is bijvoorbeeld vooral de geluidisolatie van de kamerscheidende wand een essentieel aandachtspunt waar niets mis mee mag gaan. Voor de beleving van de hotelgasten is het ook positief dat de wand niet hol maar massief klinkt. In andere projecten zijn aspecten belangrijk als brandwerendheid, vandalismebestendigheid of inbraakwerendheid.

Op maat gemaakt

Voor de jongerenwoningen in de Tasmantoren koos Maas dus opnieuw voor wanden van Faay. Bouwbegeleider Coen Warris bestelde in eerste instantie 4860 wandelementen van 2800 mm hoog en 400 mm breed voor de eerste zes verdiepingen. De bedoeling was om de wandelementen in de hoogte op maat te zagen. Tijdens de bouw bleek echter al snel dat de verdiepingshoogte van 2720 mm behoorlijk maatvast was. Daarop stelde Warris de vraag aan Faay of die de wandelementen ook op maat kon leveren. Dat scheelt arbeidstijd en afval. “Dat kunnen we en doen we graag”, zegt rayonmanager Gerry Elfrink van Faay. “De consequentie is wel een iets langere levertijd. We gaan de elementen dan niet in de fabriek afzagen, maar willen ze op de juiste maat produceren. Daarvoor produceren onze leveranciers de grondstoffen ook op maat. Zo treedt er nergens in de keten materiaalverlies op, wat de duurzaamheid ten goede komt.”

Tolerantie

Voor de eerste drie bouwlagen zijn de wandelementen nog op maat gezaagd; voor de volgende zes zijn ze op maat geleverd. “Enige tolerantie in het werk is wel toegestaan. Op papier is dat een centimeter; in de praktijk mag het wel iets meer zijn. Die ruimte zit aan de bovenzijde, waar ruimte moet worden gehouden tussen de bovenregel en de wandelementen. Die ruimte is er om te voorkomen dat betonvloeren door kruip of belasting gaan rusten op de scheidingswanden. Al kunnen de wanden constructief best wel wat hebben, het zijn nu eenmaal niet-dragende scheidingswanden. Deze ruimte wordt afgedicht met brandwerende pur en brandwerende kit.”

Dubbelschalig

De wanden in de Tasmantoren zijn dubbelschalig, met een totale dikte van 190 mm. Beide bladen bestaan uit een wandelement VP70, met daartussen een ankerloze spouw van 50 mm die wordt gevuld met minerale wol. De spouwruimte is in dit project vooral bepaald door de wens om er een afvoerbuis van ø 50 mm in te kunnen verslepen. VP70 is een wandelement van 70 mm dik met aan beide zijden een gipsbeplating en daartussen een kern van vlasplaat. De VP70 heeft een gewicht van 34,20 kg/m2. De samengestelde woningscheidende wand heeft een brandwerendheid van 120 minuten en een geluidisolatie van 59 dB. De sandwichconstructie met een kern van vlas maakt de wand ook zeer hufterproof. Een gat er in schoppen is vrijwel onmogelijk. En daar zit ook gelijk een groot voordeel voor het gebruik als scheiding tussen woning en de gezamenlijke entree: een inbreker kan zich, in tegenstelling tot een in het werk gerealiseerde scheidingwand, niet zo maar met een stanleymes toegang tot de woning verschaffen. “Je kunt natuurlijk wel kozijnen en deuren toepassen met een inbraakwerendheid, maar dan is het wel belangrijk dat de wand ook die zelfde inbraakwerendheid heeft.”

Montage

Faay heeft zich bij de ontwikkeling van de wandsystemen ook bezig gehouden met de snelheid en kwaliteit van de montage. De koppeling van de wandelementen gebeurt met bijgeleverde losse veren, die in het werk worden verlijmd. Voor dat verlijmen ontwikkelde Faay een speciaal tuitje met aan twee zijden een spuitmond. De lijm komt daardoor altijd precies op de juiste plek terecht. Door deze verlijming vormen de elementen constructief één geheel. Dat is gunstig voor de afwerking van de wand. Het is hierdoor voldoende om de vellingnaad tussen de gipsplaten te vullen, zonder toepassing van een gaasband. Dat kan een schilder doen, zonder dat er een stukadoor aan te pas hoeft te komen.

Leidingen

In de 400 mm brede wandelementen zijn steeds twee schachten opgenomen voor het aanbrengen van (elektra)leidingen. De elektramonteur kan die leidingen aanbrengen na het plaatsen van de wanden en hoeft dus niet gelijktijdig met de wandenbouwers aanwezig te zijn. De leidingschachten zijn eenvoudig te traceren doordat aan de onderzijde de gipsplaat iets verhoogd is ten opzichte van de vlaskern. Extra voordeel hiervan is dat de rand van de gipsplaat minder snel beschadigt. Wandcontactdozen zijn eenvoudig te plaatsen. Om aan de eisen van brandwerendheid en geluidwerendheid te blijven voldoen, mogen er geen twee wandcontactdozen tegen over elkaar worden geplaatst en moet een onderlinge afstand van 600 mm in acht worden genomen.

Bouwsnelheid

Voor de Tasmantoren was ook de grote bouwsnelheid van de Faay-wanden een belangrijk voordeel. Maas heeft er namelijk voor gekozen om per bouwlaag op te leveren en alvast te verhuren, terwijl de andere bouwlagen nog in aanbouw zijn. Mede om die reden wordt ook van boven naar benden gebouwd.

Elfrink: “Ook in projecten waarin duurzaamheid en milieuscore een rol speelt zijn Faay-wanden een goede keuze. Vlas scoort goed en in onze wanden zitten geen staalprofielen, zoals in een in het werk gemaakte scheidingswand.” Daarbij geeft Faay ook graag bouwbegeleiding aan bijvoorbeeld aannemers die geen ervaring hebben met de montage van Faay-wanden en denkt het bedrijf mee in de logistieke oplossingen voor een project.

Projectgegevens

Opdrachtgever: WIMA vastgoed, Assen (www.wimavastgoed.nl)
Bouwkundige begeleiding: Coen Warris
Wanden: Faay Vianen
Bouwperiode: februari tot december 2016