Skip to main content

Renovatie 132 portiekwoningen in Amsterdam

Medio 2022 komt er voor de bewoners in de Amsterdamse Bernard Loderstraat een einde aan een onrustige periode, want dan kunnen ze hun nieuwe woning betrekken. Al met al heeft de uitvoering van de renovatie dan ruim anderhalf jaar geduurd. In april 2017 kwamen alle plannen naar buiten. Woningcorporatie Eigen Haard wilde 132 woningen in Nieuw-West (Amsterdam) renoveren. Een ingrijpende klus, waarbij voor alle bewoners een tijdelijk onderkomen elders moest worden gezocht.

Het gebeurt vaker dat een woningcorporatie een deel van haar woningenbestand opknapt om aan de huidige eisen van duurzaamheid en comfort te voldoen. Soms gaat het om kleinere aanpassingen die kunnen worden gedaan bij huizen in bewoonde staat. Een andere keer is de renovatie te ingrijpend en krijgen bewoners tijdelijk ergens anders een onderkomen toegewezen. Zo ook bij de renovatie van 132 woningen aan de Bernard Loderstraat en de Jacques Oppenheimerstraat in Amsterdam, deelgebied Slotermeer-Noordoost. Deze portiekwoningen zijn verdeeld over zes gebouwen (blokken) waarvan drie blokken met 16 woningen en drie met 28 woningen. Aan een portiek grenzen acht woningen over vier verdiepingen. De onderste woningen bevinden zich gedeeltelijk op de begane grond en de gehele eerste verdieping. Op de overige verdiepingen bevindt zich aan iedere zijde van het portiek één woning.
De renovatie bestaat uit het volledig strippen van het gebouw. Alleen de hoofddraagconstructie, bestaande uit gemetselde muren en lichte betonvloeren, blijft staan.

Alles eruit

Via hoofdaannemer De Nijs is het project bij verwerker/afbouwer Ramon Hof van Banier binnengekomen. Voor Banier is het een standaardklus, zo vertelt Hof: ‘Het is een renovatieproject, dus de woningen worden helemaal leeggehaald. Kozijnen en gevels gaan eruit, de bestaande wanden worden gesloopt. Alleen de draagmuren blijven staan. Dan maken wij een nieuwe indeling met wanden en plafonds. Die smeren we af. Zo zijn alle 132 woningen min of meer hetzelfde.’

PG40 en dagkanten

De woningen worden opgeleverd met keurig afgesmeerde wanden die alleen nog hoeven te worden geschilderd. Alle voorzetwanden aan de binnenzijde van de gevels en de dagkanten zijn van Faay. Voor de voorzetwanden is gekozen voor de PG40. Deze 40 mm dikke wand biedt maximale thermische isolatie bij een minimale dikte. Ofwel: hoger comfort, lagere energiekosten, minimaal ruimteverlies.
De W’all-in-One®, zoals we deze voorzetwand noemen, voldoet aan het Bouwbesluit en is KOMO-gecertificeerd. De wand is ongevoelig voor vocht en biedt een blijvend hoog thermisch rendement. Deze voorzetwand is daarmee de ideale oplossing voor koude en/of vochtige muren.
De kant-en-klare panelen geven een minimale bouwoverlast en eenmaal gemonteerd zijn ze direct af te werken.

Energiebesparing

De woningen worden uiteindelijk aangesloten op het stadswarmtenet van Vattenfall. Om te komen tot reductie van CO2 is er voor gekozen om gasaansluitingen uit de woningen weg te halen. De bedoeling is dat in 2040 geen woning in Amsterdam meer afhankelijk is van aardgas. Verwarming en warm water (in de badkamer en keuken) in de portiekwoningen worden betrokken van restwarmte van het Amsterdams Energiebedrijf in Westpoort. Voor koken wordt overgeschakeld op elektriciteit, veelal inductie. Voor de energiebesparing is een hoge isolatiewaarde van de wanden en de ramen van groot belang. De Faay voorzetwanden en -dagkanten dragen hier uitstekend aan bij. Zo zijn deze 132 goed geïsoleerde woningen klaar voor de toekomst.

Waarom Faay?

Alle Faay-wanden zijn voor dit project ingekocht bij Bouwmaterialenhandel Van Keulen, die ervoor zorgt dat het op tijd afgeroepen wordt bij Faay. ‘Dat gaat allemaal prima’, zegt Ramon Hof. De eerste levering was in november 2020 en de laatste zal een jaar later zijn.
Waarom er voor Faay gekozen is heeft te maken met de geringe dikte van de wand, weet Ruud Schroeijers, adjunct-directeur verkoop van Bouwmaterialenhandel Van Keulen: ‘Het heeft ongetwijfeld ook in het bestek gestaan. De voorzetwand heeft een beperkte dikte van slechts 40 mm waarmee een relatief hoge isolatiewaarde wordt bereikt. Het is bovendien praktisch en snel werken met Faay-wanden.’
De gebruikte PG40-wanden hebben een gewicht van 8,5 kg/m2 en zijn daarmee prima hanteerbaar. Het totaalsysteem met geïntegreerde folies hebben een blijvend hoog thermisch rendement door de dampremmende constructie zonder koudebruggen.

Deelleveringen

De Faay-wanden en -dagkanten zijn telkens in delen geleverd, ongeveer een levering per week. ‘Er is niet veel ruimte in en om de woningen’, legt Schroeijers uit. ‘Binnen zijn mensen aan het werk en buiten is in de straat de ruimte ook beperkt. Dat is de reden waarom we materialen just-in-time leveren. We houden zelf per woning prefab materiaal op voorraad. Wij hebben daar op eigen terrein en in een overdekte opslag volop ruimte voor. Als het om de Faay-wanden en -dagkanten gaat roepen we die af bij Faay als we door de voorraad heen dreigen te raken.’
Van Keulen heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om just-in-time leveren. Schroeijers: ‘Er is in Amsterdam nu eenmaal weinig ruimte. Wij zijn sterk in de binnenstedelijke logistiek. En onze relaties weten dat. Om het plaatje compleet te maken kan ik zeggen dat wij al jarenlang samenwerken met De Nijs en met Banier. Zeker in dit soort projecten komt onze “hub-functie” heel goed van pas. In onze leveringen combineren wij de verschillende benodigde materialen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld op een dag met één vrachtwagen zowel stenen en cement als Faay-wanden leveren. Uiteraard afhankelijk van wat er op die dag op de bouwplaats nodig is.’

Locatie: Bernard Loderstraat, Amsterdam
Project: 132 woningen
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.
Afbouwbedrijf: Banier B.V., Volendam
Bouwmaterialenhandel: Van Keulen, Amsterdam
Opdrachtgever: Woningcorporatie Eigen Haard
Architect: Inbo Amsterdam
Start bouw: 2e kwartaal 2020
Opleverdatum: Juli 2022