Skip to main content

In opdracht van Bo-Ex startte aannemer Plegt-Vos begin deze maand met de grootschalige woningaanpak van 353 woningen in de Utrechtse wijk Lombok. De huizen stammen uit de jaren 20, zijn niet geïsoleerd en hard toe aan een opknapbeurt. De gevels, daken en installaties worden rigoureus aangepakt. Het is de bedoeling dat ze een upgrade krijgen van energielabel G naar gemiddeld een energielabel A.

Faay Vianen kreeg in het kader van deze renovatie de opdracht voor het leveren van na-isolerende voorzetwanden en plafonds. Gekozen is om de woningen van binnenuit te isoleren met de W’all-in-One® PG60-system. De PG60-system is na-isolerende voorzetwand welke een hoge thermische isolatie biedt bij een minimale dikte en een blijvend thermisch rendement.

Dampremmende folie voorkomt fouten

Dit droogbouwsysteem bestaat uit een combinatie van PIR verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. De PIR-plaat heeft aan beide zijden een dampremmende folielaag. Dat is handig, omdat in de bouw nog vaak fouten worden gemaakt met het aanbrengen daarvan. Dit ‘totaalsysteem’ is makkelijk te verwerken en draagt zeker bij aan een vermindering van faalkosten.

30 minuten brandwerend

Dat er ook voor het Faay GP22 VO plafondsysteem is gekozen is meer dan logisch. Het plafond heeft een geluidsisolatie van 55 dB. Aanbrengen van een verlaagd plafond heeft daarbij als voordeel dat naast geluidsverbetering ook de brandwerendheid van de vloerconstructie wordt verbeterd. In deze wijk beschikken de bovenliggende woningen nog over een houten verdiepingsvloer. De brandconstructie  van het plafond dient zodanig te zijn dat deze een weerstand heeft tegen branddoorslag en brandoverslag van minimaal 30 minuten. Het plafond garandeert zo een veilige vluchtroute voor de bewoners in de bovenliggende woning.

Praktische en snelle montage

Maar ook het visuele aspect en de montagesnelheid spelen een rol. Het GP22VO plafond is makkelijk en snel af te werken. Een verdekt ophangsysteem, schroeven afgipsen is dus niet nodig. Ook heeft het plafond fijne facetnaden die gewoon in het zicht kunnen blijven, na montage kan het plafond dan ook gelijk gesausd worden.  Een snelle montage van een eigentijds en strak plafond.

Op lengte aangeleverd

Vanwege het grote volume kan Faay in dit project de panelen op maat produceren. Ook de grondstoffen zijn door de leveranciers op maat geproduceerd en geleverd.  Een aanzienlijke besparing in aanschafkosten, arbeidstijd, materiaalkosten en (zaag)afval. Zo treedt er nergens in de keten materiaalverlies op, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Comfortabel wonen

Het droogbouwsysteem en de montagesnelheid van het systeem zorgt voor minimaal bouwoverlast voor de bewoners. Zeker een pre in dit project aangezien de renovatie in bewoonde staat wordt uitgevoerd. Dankzij deze renovatie zijn de huizen straks duurzamer, gezonder en veiliger. Daarbij profiteren de bewoners straks van een flinke besparing op de energielasten en zitten ze er ook nog eens warmpjes bij!

Huurwoningen in zelfbeheer

Tijdens het voortraject is een proefwoning gerealiseerd om de principe-aanpak te testen en de bewoners een indruk te geven betreft de geplande renovatiewerkzaamheden. Na het grootschalige onderhoud worden de woningen door Bo-Ex overgedragen aan de bewoners in zelfbeheer. De bewoners gaan hun eigen wooncomplex bestaande uit verschillende woonblokken en straten zelf onderhouden en sociaal beheren.

Opdrachtgever: Bo-Ex
Hoofdaannemer: Plegt-Vos
Montage: GB&O
Logistiek: BMN

Overige projecten