Rivierenhuis Amsterdam: Circulaire Renovatie met Biobased Vlaswanden van Faay
Vanaf medio 2024 is begonnen met de grootschalige circulaire renovatie van het Rivierenhuis, een markant wooncomplex uit 1964. Het is de grootste renovatie in de geschiedenis van woningcorporatie Eigen Haard en hoofdaannemer Hemubo. Alle 320 woningen worden voorzien van 17.000 m² woning- en kamerscheidende wanden van Faay: biobased, robuust, schroefvast, brandwerend én geluidswerend.
Circulaire en Duurzame Transformatie
Het was de wens van woningcorporatie Eigen Haard en hoofdaannemer Hemubo om het Rivierenhuis zo duurzaam mogelijk te renoveren. DOOR architecten is daarom vanaf de ontwerpfase met onze wanden gaan tekenen. De duurzame renovatie beperkt zich niet alleen tot energiezuinige oplossingen: bijna alle oude bouwmaterialen worden hergebruikt of krijgen een nieuwe bestemming.“Het ambitieniveau ligt heel erg hoog. Er is gekozen voor het meest circulaire en duurzame scenario.”
Fred Springintveld, projectontwikkelaar Renovatie & Groot Onderhoud bij Eigen Haard
Faay-wanden: Duurzaam, Circulair en Efficiënt
Bij de renovatie is gekozen voor de kamer- en woningscheidende wanden van Faay. “De wanden van Faay hebben talloze voordelen. Het belangrijkste is dat ze veel milieuvriendelijker zijn dan de traditionele metal stud-wanden. Bij de productie van staal komt veel CO2-vrij. Deze wanden nemen zelfs CO2 op. Bovendien zijn de wanden herbruikbaar.”
Deze milieuvriendelijke prefab elementen hebben een massieve kern van vlas en een toplaag van gipskarton. Vlas neemt CO2 op en zorgt bovendien voor een gezond en prettig binnenklimaat. gemaakt van een massieve kern van vlasscheven. Vlas is een milieuvriendelijk materiaal dat CO2 opneemt tijdens de groei. Door vlas te gebruiken als grondstof voor bouwmaterialen, kan CO2 in een gebouw worden vastgelegd waardoor een positief effect op de broeikasgasbalans ontstaat.
SNELLE MONTAGE
In het Rivierenhuis worden alle appartementen bijna volledig nieuw gemaakt. Alle niet-dragende wanden zijn verwijderd en worden vervangen door de wanden van Faay. Eén van de grote voordelen is dat deze snel te monteren zijn. Stijl- en regelwerk, isolatie en eindbeplating zijn in één prefab paneel samengevat en door de massieve kern van vlasscheven is achterhout niet nodig. De montage van de wanden in het Rivierenhuis wordt verzorgd door afbouwpartner Vellinga Project Realisatie.
Technische Voordelen
• Geluidsisolatie: Woningscheidende wanden bieden een hoge geluidsisolatie tot 59 dB.
• Brandwerendheid: De wanden zijn minimaal 90 minuten brandwerend.
• Circulair: Alle wanden zijn herbruikbaar bij demontage.
• Milieuprestatie: De lage MPG-score maakt deze wanden een duurzame keuze.
CO2 reductie, hoe dan?
Ten opzichte van een traditionele renovatie is er in dit project 538 ton materiaal gebonden CO2-uitstoot gereduceerd en 832 ton CO2 opgeslagen.
De reductie van 538 ton staat gelijk aan de uitstoot van 3766 keer naar Parijs vliegen of 14.500 Big Macs eten.
De 832 ton opgeslagen CO2 staat gelijk aan de uitstoot van 120 keer rondom de aarde rijden met een gemiddelde auto. Als je de reductie en opslag bij elkaar optelt, kom je op 1370 ton CO2: dat is weer gelijk aan negen jaar elektriciteitsverbruik van honderd Nederlandse huishoudens.
Biobased bouwen in flinke opmars!
De renovatie van het Rivierenhuis is een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. Door de toepassing van innovatieve oplossingen, zoals de vlaswanden van Faay, wordt niet alleen CO2-reductie gerealiseerd, maar ook comfort en duurzaamheid voor de bewoners. Met de geplande oplevering in 2025 zal het Rivierenhuis een inspirerend voorbeeld zijn van hoe circulaire renovatie de toekomst van de bouwsector vormt.