Faay Wanden en Plafonds - logo Stedenbouw

Tekst: Jan-Kees Verschuure

Thema (semi) permanente huisvesting & modulair bouwen

Prefab scheidingswanden dragen bij aan efficiënte verbouwingsoperatie Ravel

In een voormalig kantoorpand van de gemeente aan de Ravellaan in Utrecht-West is een grote verbouwingsoperatie aan de gang. Jongerenhuisvester Socius Wonen realiseert er onder de naam ‘De Ravel’ 180 onzelfstandige kamers. Tijdens de realisatie van de studentenkamers wordt veel tijdwinst geboekt met de prefab op maat gezaagde scheidingswanden van FAAY, vertelt directeur Monique de Vos-Faay.

De Ravel is gebouwd in 1970. Het kantoorpand kent een groot laagbouwdeel met algemene ruimten en een negen verdiepingen tellende torenflat. Deze wordt tussen april en september verbouwd tot woontoren met twintig kamers per verdieping, die in oppervlakte variëren van 19 tot 27 m². Per verdieping delen de bewoners voorzieningen als douche, toilet, woonkamer en keuken. Op de begane grond van De Ravel wordt de voormalige kantine getransformeerd tot café-restaurant. Tevens is er een extra ruimte waar mogelijkheid is voor sociale activiteiten. De buitenruimte wordt ingericht met meer groen – zowel voor bewoners als buurt.

Innovatieve aanpak

“De Ravel is op alle fronten een erg leuk, sociaal project”, vertelt De Vos. “De innovatieve aanpak van de verhuurder is erop gebaseerd dat toekomstige bewoners sterk betrokken worden. Zo kunnen zij door middel van crowdfunding mee-investeren in dit project, krijgen zij twee maanden huurkorting wanneer de huur twee jaar vooruit wordt betaald en kunnen zij meehelpen tijdens de verbouwing.” Door 48 uur te klussen onder professionele begeleiding van bouwbedrijf Plegt-Vos, krijgen bewoners tien procent huurkorting gedurende de contractperiode. “Ook wij stellen er prijs op de eindgebruikers van onze projecten direct te benaderen. Wij hebben in samenspraak met Plegt-Vos en Socius Wonen bijvoorbeeld een speciale flyer laten maken met tips voor de wandafwerking en inrichting.”

Voor het scheiden van de woonunits is gebruikgemaakt van scheidingswand VP70 van FAAY (ruim 6.000 m²). Deze wand heeft een zeer hoge spijker- en schroefvastheid en een hoge stijfheid en is daardoor stapelbaar tot een hoogte van 4.500 millimeter, aldus De Vos. “De wand bestaat uit een massieve kern van vlasscheven – restmateriaal van de vlasproductie en dus zeer milieuvriendelijk, met aan weerszijden een gipskartonplaat. Iedere afwerking is mogelijk. Verder beschikt de VP70 over een goede geluidsisolatie en een brandwerendheid tot 45 minuten.” Voor de openbare ruimten werd de akoestische isolatiewand IW90 gebruikt, voorzien van een ankerloze spouw die kan worden opgevuld met minerale wol.

Zaagverlies beperkt

Alle wanden zijn door FAAY in Vianen geproduceerd en vóór de bouwvak op maat aangeleverd ter montage. “Voor De Ravel werden de wanden op een klantspecifieke breedtemaat geproduceerd: 608 millimeter. Berekeningen met behulp van BIM hebben aangetoond dat het werken met deze breedtemaat in dit project het zaagverlies maximaal beperkt. Dat scheelt enorm in arbeidstijd en materiaalkosten. Ook het afval op de bouwplaats is aanzienlijk verminderd.”

De Ravel betreft sowieso een hechte samenwerking tussen partijen, vervolgt Vos. “Logistiek is hier de crux en dat is super geregeld. Plegt-Vos heeft een speciaal hulpmiddel ontwikkeld voor het verticale transport (kooi + rollenbaansysteem + heflift) om de aanvoer van materiaal efficiënt te laten verlopen. Dat was met name van belang omdat wij soms kamerspecifiek maatwerk hebben verricht.” Op dit gebied valt in de toekomst nog meer winst te boeken: als FAAY in het ontwerpproces al wordt betrokken, zegt De Vos. “De samenwerking van projectpartijen is in onze ogen meer dan een simpele optelsom.”

De eerste drie verdiepingen van De Ravel zijn op 15 juli opgeleverd; het totale project is naar verwachting op 1 september 2015 klaar, zodat studenten bij aanvang van het schooljaar terecht kunnen in hun nieuwe woning.

PUBLICATIES
Renovatie portiekwoningen, van een ondermaatse isolatie naar NOM

Isoleren van portiekwoningen. Van binnenuit, met na-isolerende voorzetwanden.Van een ondermaatse isolatiewaarde naar NOM.

FAAY voorzetwanden in appartementen

In de sfeervolle buurt Leihagen in de Arnhemse wijk Schuytgraaf staat Panorama Leihagen. Twintig energiezuinige luxe appartementen in twee gebouwen. Ruime appartementen, met parkeerkelder en uitzicht over het lineaire park.