Negen bouwlagen van de Abel Tasmantoren in Assen veranderen van kantoren in wooneenheden voor jongeren. De Abel Tasmantoren is met elf bouwlagen een van de hoogste gebouwen van Assen. De laatste jaren stond het kantoor grotendeels leeg. De kwaliteit en met name de ligging op 150 meter vanaf het NS-station maken de toren geschikt voor transformatie. De begane grond en de bovenste bouwlaag blijven daarbij kantoor; de negen bouwlagen daartussen veranderen in wooneenheden voor jongeren. Met tien woonheden per bouwlaag gaat de toren in totaal 90 appartementen tellen van 35 tot 50 m2.
Het probleem
Bouwsnelheid
Voor de Tasmantoren was de grote bouwsnelheid van de Faay-wanden een belangrijk voordeel. Opdrachtgever Maas heeft er namelijk voor gekozen om per bouwlaag op te leveren en alvast te verhuren, terwijl de andere bouwlagen nog in aanbouw zijn. Mede om die reden is er ook van boven naar beneden gebouwd.
Nog meer vereisten
Ook een goed brandwerendheid en geluidsisolatie waren belangrijke bouwfyisische eigenschappen waar de wanden aan moesten voldoen. En hufterproof en inbraakwerend natuurlijk.
De oplossing
Gegarandeerde kwaliteit
Opdrachtgever David Maas van WIMA Vastgoed koos er voor om de appartementen te bouwen met prefab woningscheidende wanden van Faay Vianen. Hij deed eerder al positieve ervaringen op met deze bouwmethode. De gegarandeerde kwaliteit van deze prefab wanden speelde daarbij een heel belangrijke rol.
Dubbelschalig
De samengestelde woningscheidende IW200 wand heeft een brandwerendheid van 120 minuten en een geluidisolatie van 59 dB. De sandwichconstructie met een kern van vlas maakt de wand ook zeer hufterproof. Een gat er in schoppen is vrijwel onmogelijk.
Op maat gemaakt
Aangezien de verdiepingshoogte van 2720 mm tijdens de bouw behoorlijk maatvast was. Was het mogelijk om te voldoen aan de klantspecifieke vraag de wandelementen op maat te leveren. Dat scheelt arbeidstijd en afval. De wandelementen werden bij dit project niet in de fabriek afgezaagd, maar op de juiste maat geproduceerd. Daarvoor produceerde onze leveranciers de grondstoffen ook op maat. Zo treedt er nergens in de keten materiaalverlies op, wat de duurzaamheid ten goede komt.