Skip to main content

Transformatie Plateelbakkerij met behoud van karakter

Woningen met de sfeer van toen en het comfort van nu.

De voormalige plateelbakkerij aan de Wal in Schoonhoven krijgt een woonbestemming. In het voormalige fabriekspand van de plateelbakkerij komen zeventien appartementen met daarnaast zeven nieuwe stadswoningen in verschillende grootte.

 

Oude schuilkerk

Onderdeel van de fabriek zijn de restanten van een oude schuilkerk. Gekozen is om veel historische details te behouden en zo de balans te houden tussen authenticiteit en wooncomfort. De structuur van deze schuilkerk zal daarom ook terug te zien zijn in de appartementen. Daarnaast blijft een groot deel van de bestaande gevels behouden.

Voor de interne scheidingswanden in de appartementen zelf zijn de 280 cm hoge VP54 scheidingswanden gebruikt met grenen binnendeur, kozijnen zonder bovenlicht stomp en bijbehorend kozijnpaneel. Voor de woningscheiding van de appartementen zijn de solide FAAY-wand IW200 wanden gebruikt. Deze woningscheidende wand heeft een hoge akoestische waarde van 59 dB en heeft een brandwerendheid van maar liefst 130 minuten.

Optimale geluidsisolatie

De woningscheidende IW200 is een samengestelde wand van twee VP54 panelen welke beschikken over een kern van vlasscheven met daartussen een spouw van 92 mm. De ankerloze spouw wordt gevuld met minerale wol en garandeert een optimale geluidsisolatie.

Ook werd de akoestiek, het wooncomfort en de energieprestatie verbeterd. Een goed geïsoleerd pand bespaart immers stookkosten, zorgt voor een prettige leefomgeving en levert tevens een positieve bijdrage aan de verlaging van CO2 uitstoot.

Logistiek

In verband met de beperkte breedte van de openingen in het pand, zijn alle panelen aangeleverd op pakketten van maximaal 80 cm breed met een tijd- en kostenefficiënt project tot gevolg.

Duurzaam renoveren

Veranderingen en reparaties moesten worden uitgevoerd zonder de monumentale waarde aan te tasten. Dit gold vooral voor de gevel, wat toch wel het aangezicht vormt van het pand. Daarbij moest er om penanten (lees: Een muurdam of penant is het (bakstenen) muurgedeelte tussen twee gevelopeningen, bijvoorbeeld ramen en/of deuren. In gevels uit de renaissance werden de vensters soms in nissen geplaatst en aan de bovenzijde afgesloten door ontlastingsbogen) heen gewerkt worden met veel snij- en zaagwerk tot gevolg. Het Isoleren van de buitenschil moest dan ook van binnenuit gebeuren.

Goede technische aspecten

Gekozen werd uiteindelijk voor de isolerende voorzetwand Wall-in-One® PG90 basic geschroefd op een houten lat. Dit is een voorzetwand met aan één zijde een gipskartonplaat en aan de andere zijde PIR-isolatie voorzien van een dampremmende reflecterende folielaag. Zo ontstaat een opbouw van verschillende lagen die gezamenlijk zorgen voor een goede isolatie. Een bijkomend voordeel van deze oplossing is dat de voorzetwanden relatief dun zijn en dus maar een beperkte ruimte vragen, waardoor er niet teveel van het leefoppervlakte hoeft te worden ingeleverd. PIR haalt namelijk hoge isolatiewaarden bij geringe diktes. De W’all-in-One®, type PG90 haalt zelfs een Rc van 3,85. Ter opheffing van koudebruggen zijn tevens de Faay prefab dagkantstukken gebruikt.

 

-> Deze oude bakkerij, die in 1920 startte met de productie van fijn keramiek, is intussen verhuisd naar een kleinere en meer moderne locatie aan de Goudstraat 10 in Schoonhoven.

Overige projecten