Skip to main content

We kregen steeds vaker soortgelijke vragen. ‘Het moet met minder mensen, kan dat?’, ‘Kan het dan ook nog sneller en slimmer?’ ‘En uiteraard kostenbesparend?’ Het is ook logisch. De huidige marktsituatie schreeuwt om nieuwe oplossingen. Bij Faay leveren wij al jaren zo veel mogelijk pre-gefabriceerde oplossingen voor onze klanten. In de huidige marktsituatie is prefab vaak zelfs nog het enige passende antwoord…

Industrialisatie van de bouw zet eindelijk volop door

De bouw industrialiseert. En dat is mooi, want daarmee besparen we op veel vlakken, zoals op de bouwplaatskosten. Hierin dragen wij graag bij voor onze klanten. Zo kregen wij een concrete vraag over prefab-oplossingen in de ruwbouwfase. En zelfs over het halveren van de hijsbewegingen op de bouw. De achterliggende behoefte komt vaak op hetzelfde neer; met hetzelfde aantal mensen 2 keer zoveel bouwen in dezelfde tijd…

Producten zelf voldoen over het algemeen wel aan het Bouwbesluit, daar valt niet meer altijd veel te winnen. Maar kijk je naar transport en logistiek op de bouwplaats, daar is juist nog heel veel te verbeteren! Combineer je dat met slimme prefab-oplossingen, dan kun je bouwkosten dus verlagen en de bouwsnelheid verhogen.

Al luisterend naar onze klant, kwamen wij op het idee van kingsize panelen

Aan de hand van klantvragen zijn we gaan puzzelen. Wat kan wel of niet? Waar kunnen we met onze producten bijdragen aan de gewenste verbeteringen? Wat nou als je in plaats van het gebruik van 40 cm brede panelen kijkt of je complete wandvlakken in woningen ineens kunt plaatsen?

We zijn uitgebreid gaan testen. Zo hebben we 3 grote panelen aan elkaar geplakt waardoor we een wandvlak creëerden van 4,5 tot 5 meter. Die eerst maar eens aan een heftruck gehangen. We hebben erop gesprongen. Ze geprobeerd te breken… Het pakte allemaal goed uit. Met als grote voordeel dat alle brand- en geluidstesten ook gelden, aangezien we hetzelfde materiaal gebruiken.

De uitdagingen van een prefab afbouwproduct in de ruwbouwfase

Het resultaat? Het kingsize wandpaneel. Uniek, omdat het een afbouwproduct is dat al geplaatst wordt in de ruwbouwfase. Daardoor ook meteen uitdagend natuurlijk. We moeten namelijk al in de ruwbouwfase van de transportbok inhuizen in de woning op de betonnen vloer. Daarna komen nog de afdek- en verdiepingsvloer erop.

De kingsize panelen zijn daarnaast ‘slim’. We hebben inmiddels diverse pilotprojecten succesvol afgerond en daar waar nodig verbeteringen doorgevoerd. Zoals aangegeven is in het logistieke proces veel te winnen. Sleuven, elektra, elektradozen, het zit allemaal al in deze wandpanelen. In samenwerking met installateurs hebben we dit zo kunnen ontwikkelen en produceren. We krijgen BIM-bestanden met alle aansluitingen aangeleverd vanuit de aannemer. De wand wordt geplaatst en iedereen weet precies waar bijvoorbeeld aansluitingen moeten zitten…

“Al die installatiebusjes op de bouwplaats? Niet meer nodig. Sleuven frezen waardoor je fijnstof krijgt op de bouwplaats? Niet meer nodig. Bouwers, elektromonteurs, stukadoors proberen te vinden? Niet meer nodig.”

Prefab verlangt een andere denkwijze in de bouw

De prefab-ontwikkeling is volop ingezet en remt ook niet meer af. Maar dat betekent wel dat er een andere denk- en werkwijze moet ontstaan in de bouw. Een bewoner moet bijvoorbeeld al veel eerder nadenken over waar stopcontacten etc. moeten komen. Monteurs moeten zowel in ruwbouw als in afbouw ‘schoon werken’.

Ik geloof zelf dat het bouwteam razendsnel verschillende disciplines gaat bevatten, zoals montage, elektriciteit etc. en dat het steeds meer toegaat naar wisselende teams. Niet verkeerd in deze tijd waarin de afhankelijk van een bepaalde schakel in de keten steeds groter wordt…

Op deze manier samen bouwen vergt dus een andere manier van denken en misschien ook wel een ander type persoon. Het gaat voor ons bijvoorbeeld niet meer over het simpel verkopen van een wandje. Nee, we gaan veel meer werk voorbereiden. We merken het nu al bij projecten waarin we samen met anderen de prefab leidingschachten en prefab meterkasten leveren. Wij de wanden, zij het frame waar alles al inzit. Zelfs de trap zetten we er al aan vast!

Waarom doen we dit als het zoveel uitdagingen met zich meebrengt?
Fikse kostenbesparing!

Op deze manier samen de bouw industrialiseren, dat bespaart heel flink in de totale bouwkosten. Op 300 werkbare dagen 15 dagen eerder klaar ! Stel, je behaalt dankzij prefab-oplossingen een tijdswinst van 5% op een groot werk. Prima haalbaar met bovengenoemde prefab voorbeelden. Heb je het over een werk van €5 miljoen, dan betekent dat al snel een besparing van de algemene bouwkosten van €250.000,-!!

En dat werkt prettig, zeker in een tijd waarin ‘meerwerk’ volledig uit de gratie is, simpelweg omdat het geen bestaansrecht meer heeft. Koop je een auto dan moet je ook bepalen wat erop en aan moet voordat de auto gemaakt wordt. Daar gaat het met woningen ook razendsnel naartoe. Verrassingen achteraf worden dus ook niet meer geaccepteerd.

Voor prefab bouwen is een andere denk- en werkwijze nodig.

Faay Wanden en Plafonds - Monique de Vos Faay

Monique de Vos
Commercieel directeur

OVERIGE BLOGS

Één blik achteruit, twee blikken vooruit!
Optoppen met biobased materialen

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.