Skip to main content

De Stichting Sirius beheert in Amsterdam 14 scholen. Onder het inspirerende motto “Leren is reizen naar je toekomst” biedt de stichting leerlingen op haar scholen een uitdagende en veilige leeromgeving in haar schoolgebouwen. Gestreefd wordt naar de inrichting van multifunctionele schoolgebouwen. Verbouwingen en aanpassingen dienen veelal in schoolvakanties te gebeuren en hebben te maken met strakke deadlines.

Het probleem

Transparantie

De kernwaarden  van de Stichting Sirius ’transparant, ambitieus en onderzoekend’ moeten vertaald worden in de renovatie van 14 amsterdamse scholen, volgens het meerjarenbeleidsplan ‘Koers 2020′.

Een van de vereisten was het aanpakken van de luchtkwaliteit, dit middels een WTW(warmteterugwin)-installatie en door het vervangen van het marmoleum in de diverse lokalen.

Verbetering van de verlichting stond ook op het program. De verlichting in lokalen is van grote invloed op de leerprestaties van leerlingen. Maar levert tevens haar steentje bij in het verduurzamen van het beheer van schoolgebouwen door o.a. energiebesparing.

Een van de kernwaarden,’ transparantie’, moest ook terugkomen in het interieur van de school. Voorkeur ging uit naar het toepassen van veel ramen. Daarnaast moesten de wanden ook stabiel, schroefvast zijn. Kortom het realiseren van een praktische en kindbestendige leer- en leefomgeving.

Faay Wanden en Plafonds - Duurzame scholen - VP70 - Klaslokaal

De oplossing

Panelen met ramen

In de lesruimten waren relatief weinig ramen. Als ouder kon je bijvoorbeeld niet direct zien waar je kinderen zich bevonden wanneer je de school binnenliep en in de gang voor een lokaal stond. Het aspect transparantie werd geconcretiseerd voor de gebruikers van het schoolgebouw.
In het ‘proeflokaal’ werden de muren (naar de gang) weggebroken. Hier is een borstwering van FAAY wanden geplaatst, waar vervolgens glaskozijnen op werden gemonteerd, zodat ouders vanuit de gang hun kinderen in de klas konden zien. De 40 cm brede en 70 mm slanke VP70 panelen zijn gemaakt van bio-based materiaal en hebben een massieve kern van vlasscheven en een toplaag van gipskarton. Daardoor zijn ze brandwerend, geluidwerend en thermisch isolerend. En robuust: uitermate geschikt dus voor vandalismegevoelige sectoren.

De snelle verbouwing van een school in bedrijf vergt een strakke planning en veel flexibiliteit. Mede door de toepassing van de zeer snel te monteren Faay wanden was een zeer korte doorloop periode bij deze school mogelijk.

Overige projecten