All electric renovatie in ‘t Ven

Woningcorporaties staan dezer dagen voor grote uitdagingen gesteld: grootscheepse renovatie om labelsprongen te maken. Renovaties die vaak plaats vinden in bewoonde staat en complexe problemen als geluidsoverlast, tocht, vocht en schimmel moeten oplossen.

 

Duurzame renovatie-uitdaging

De wijk ’t Ven in Eindhoven is zo’n wijk met ‘uitdagingen’. Een wijk waar bewoners samen de buurt maken. De wijk ‘t Ven omvat circa 1400 huizen stammend uit de periode 1935 tot 1970.  363 woningen hiervan zijn in het bezit van Woonstichting ’Thuis’.
Thuis investeert in 304 woningen in ’t Ven waarvan 195 woningen worden gerenoveerd en voor de resterende woningen komt vervangende nieuwbouw.

renovatie-nom-faay-ven-Eindhoven - Kooy (Medium)

Krachten bundelen

Om dit grootscheepse renovatieproject goed aan te vliegen worden er krachten gebundeld. Het project wordt gerealiseerd vanuit een bouwcombinatie. Deze combinatie bestaat uit Huybregts Relou BV  uit Son en Van Santvoort Bouw B.V. – Onderhoud te Eindhoven. Samen vormen zij, met de opdrachtgever team “Thuis in het Ven”.

Halverwege 2019 is gestart de renovatie van 47 woningen in de Struykenstraat. Met deze renovatie zorgt Woonstichting Thuis er voor dat de woningen worden behouden en dat de levensduur met 50 jaar wordt verlengd. Alle ongemakken worden op een duurzame manier opgelost. Tocht, vocht, schimmel en geluid worden aangepakt en de energielasten worden omlaag gebracht door middel van goede isolatie.

Verbeteren van geluidsisolatie

Om de geluidsoverlast tussen de woningen in te beperken is gekozen voor het plaatsen van geluidswerende voorzetwanden in de woonkamer en slaapkamers. De VP35 voorzetwand is een slanke voorzetwand die de geluidsisolatie verbeterd. Deze wand bestaat uit een kern van vlas met aan weerszijden een gipskartonplaat. Het vlas zorgt voor een uitstekende schroefvastheid zodat de bewoners vrij zijn in het ophangen van zwaardere voorwerpen. Na het monteren worden alle wanden netjes afgewerkt met stucwerk.

Liplasverbinding voor een nóg sneller resultaat

De oorspronkelijke VP35 voorzetwand bestaat uit een groef-veer systeem. Omdat niet alleen kwaliteit maar ook snelheid een belangrijke factor spelen in dit project is gekeken naar een manier om de voorzetwanden nóg sneller te kunnen monteren.

De oplossing was een aanpassing aan het huidige systeem. Het veer/groef systeem is vervangen door een liplas verbinding. De delen die aan elkaar bevestigd worden, ook wel borsten genoemd worden eerst aan de boven- en onderzijde verlijmd met FAAYFIX en vervolgens, om verschuiving tegen te gaan, geschroefd. Resultaat is echt een supersnelle montage. Door de ervaring die Aannemersbedrijf Fried van de Laar heeft met de montage van FAAY-wanden, zijn zij benaderd voor de uitvoering van het monteren van alle Faay voorzetwanden in dit project.

Voorzetwanden-liplasverbinding-isolatie-faay

Duurzaam wonen

Na de goede resultaten in de 9 proefwoningen die gerenoveerd zijn van gas naar All-electric zijn ook de 186 woningen uit de 2e fase in de Cornelis van Bijnkershoekstraat voorzien van FAAY voorzetwanden. Deze huizen zijn gasloos en moeten dan ook all-elektric worden.
Naast de binnenrenovatie, die op bewonersniveau wordt uitgevoerd, krijgen de woningen een compleet nieuw geïsoleerde buitenschil, wordt het dak vernieuwd en een all-electric nieuwe installatie, inclusief zonnepanelen en ventlatielucht warmtepomp. Tevens worden de bestaande kozijnen vervangen, inclusief drievoudig isolatieglas, de kruipruimte geïsoleerd en geluidswerende wanden geplaatst in de woon- en slaapkamer. Kortom: een ingrijpende renovatie!

Na het onderhoud hebben de mensen weer een fijne, duurzame woning waar ze prettig én betaalbaar kunnen wonen.

• Plaats: Eindhoven, Wijk ’t Ven
• Start bouw: 1 juni 2019
• Oplevering: 1e helft 2021
• Opdrachtgever: Woonstichting ‘thuis’
• Aannemerscombinatie: VOF Huybregts RelouVan Santvoort Bouw
• Uitvoering onderaannemer: Aannemersbedrijf Fried van de Laar

NOM-renovatie-faay-Ven

Video-impressie project Thuis in ’t Ven te Eindhoven