Skip to main content

Verduurzaming 125 woning Kruiskamp Amersfoort

By 28 november 2022december 8th, 2022Project

Woningcorporatie de Alliantie is in 2020 begonnen met de verduurzaming van 125 woningen in de Amersfoortse wijk Kruiskamp. Woningen met een energielabel E, F of G worden in één keer aangepakt en gebracht naar ten minste energielabel A of A+. Dat betekent dat ze een ‘warme jas’ krijgen, energiezuinig ventileren en energie opwekken met zonnepanelen. Het isoleren van de gevels is een van de verduurzamende werkzaamheden. Eind dit jaar zullen de laatste woningen worden opgeleverd.

Kruiskamp-voorzetwand-faay

Beperkte ruimte 

125 monumentale woningen zónder spouw. Na-isolatie aan de binnenzijde van de woning was dan ook de enige optie. In de relatief kleine woningen moest daarbij het ruimtebeslag minimaal blijven. Gekozen is om de woningen van binnenuit te isoleren met de W’all-in-One® PG50-system. In dit project viel het oog al snel op de W’all-in-One voorzetwand met een dikte van slechts 50 mm. Dat is 40 mm pir en 9,5 mm gipsplaat. Met minerale wol zouden deze wanden voor dezelfde prestatie ongeveer twee keer zo dik worden. Deze PG50 na-isolerende voorzetwand biedt de woningen een enorme en blijvende verbetering qua thermische isolatie en dat bij een minimale dikte. Bewoners gaan dat in hun energieverbruik en in hun leefcomfort overduidelijk merken.

Op maat gemaakte dagkanten

Als bedrijf zijn we veel bezig met duurzaamheid. Toen we bij aanvang van het project zagen dat onze 35 cm brede dagkanten voor deze woningen te breed waren en steeds op maat werden ‘verzaagd’, met enorm veel afval tot gevolg hebben wij aangeboden de dagkanten op de benodigde maat van 17 cm aan te leveren. Dat scheelt niet alleen afval, maar ook materialen en daarmee kosten.

Samenwerkende partijen:

Opdrachtgever: woningcorporatie De Alliantie
Gerealiseerd door: Rutges Vernieuwt
Montagebedrijf: HB Onderhoud en Beheer
Leverancier wanden: Faay Vianen B.V.

kruiskamp-faay-scheidingswand