FAAY Wandbespuiting

Elke wand een fraaie, onderhoudsarme en duurzame afwerking!

Faay Wanden en Plafonds - Wandbespuiting - Duurzame afwerking

FAAY Wandbespuiting wordt al tientallen jaren, zowel in nieuwbouw als renovatie, toegepast in overheidsgebouwen, zorginstellingen, ziekenhuizen, laboratoria, scholen, utiliteitsgebouwen, winkels en woonhuizen. Kortom, overal waar hoge eisen worden gesteld aan een decoratieve, onderhoudsarme en duurzame wandafwerking!

Steenachtige structuurafwerkingen zijn minder praktisch, omdat ze zeer moeilijk zijn schoon te houden. Het enorme voordeel van FAAY Wandbespuiting is dat scherpe toeslagstoffen, kenmerkend voor steenachtige structuurafwerkingen, geheel ontbreken. FAAY Wandbespuiting heeft dus wel structuur maar voelt niet scherp aan. Een aspect van veiligheid is dat FAAY Wandbespuiting goed scoort qua brandgedrag. Het product heeft nauwelijks bijdrage tot brandvoortplanting (klasse 1) en heeft bij brand een zwakke rookontwikkeling.

De voordelen van FAAY Wandbespuiting

FAAY Wandbespuiting is een unieke watergedragen verf met een aantal opmerkelijke eigenschappen.

Slijtvast

Door de speciale samenstelling van de verf en bijbehorende spuittechniek ontstaat na droging een zeer slijtvaste toplaag die zich prima leent voor intensief gebruikte ruimten.

Veegvast

FAAY wandbespuiting is 100% veegvast en geeft na droging niet meer af.

Reinigen

FAAY Wandbespuiting is zeer goed te reinigen met eenvoudige schoonmaakmiddelen.

Hygiënisch

Vooral op plekken waar hygiëne van zeer groot belang is, biedt FAAY Wandbespuiting uitkomst. Door de dichtheid van het spuitwerk krijgen bacteriën in de wanden geen kans.

Elastisch

Omdat FAAY Wandbespuiting een zekere mate van elasticiteit heeft, kunnen haarscheurtjes in de wand door het spuitwerk worden weggewerkt.

Niet scherp

FAAY gebruikt voor het spuitwerk geen harde stoffen zoals kwarts en zand. Daardoor voelt de wand niet scherp aan, terwijl het wel de karakteristieke structuur heeft. De voordelen van een ‘zachte’ wand? Het is bij uitstek geschikt voor een trappenhuis of kinderkamer en gemakkelijker schoon te houden.

Milieuvriendelijk

FAAY Wandbespuiting heeft zorg voor het milieu. De wandbespuiting is watergedragen, zodat er tijdens het aanbrengen geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Kleurecht

De kleurpigmenten in FAAY Wandbespuiting bevinden zich in een kunststof coating. Daardoor blijft de wand de kleur behouden die u zo mooi vond. Geen verkleuring, de harde toplaag én gemakkelijk schoon te houden: u heeft dankzij FAAY Wandbespuiting vele jaren geen omkijken meer naar de wandafwerking in uw huis of bedrijfspand.

Toepassingen

Voorbereiding

Goed spuitwerk vereist een goede voorbereiding. Het is van groot belang dat uw wanden schoon, sausklaar, vochtvrij en dicht zijn. Bovendien raden wij u aan om radiatoren en trapleuningen tijdelijk te verwijderen.

FAAY Wandbespuiting kan worden gebruikt op een breed scala van stenige ondergronden:

 • beton
 • gasbeton
 • kalkzandsteen
 • gipsblokken
 • baksteen
 • betonsteen
 • stucwerk

Maar ook op andere soorten ondergrond is FAAY Wandbespuiting uitstekend te gebruiken:

 • mdf plaatmateriaal
 • multiplex plaatmateriaal (eerst in grondverf zetten!)
 • gipskarton plaatmateriaal
 • fermacel plaatmateriaal

Ook het overspuiten van stucwerk, spact, granol en spachtelputz is probleemloos mogelijk!

FAAY Wandbespuiting overal te vinden

Ons procédé wordt al tientallen jaren gebruikt in allerlei soorten gebouwen: van ziekenhuis en garagebedrijf tot (renovatie en nieuwbouw) woonhuizen.

In al die jaren is FAAY Wandbespuiting toegepast in:

Overheidsgebouwen:
scholen, kazernes in opdracht van Ministerie van Defensie.

Zorginstellingen:
ziekenhuizen, verpleeghuizen, tandartspraktijken, huisartspraktijken.

Overige utiliteitsbouw:
kantoren, bedrijfsruimten, bioscopen, winkels en garagebedrijven.

Woonhuizen:
nieuwbouw en renovatie.

Kleuren

De FAAY Wandbespuiting is in diverse kleuren leverbaar. Er zijn twee soorten spuitwerk: VS en GK. Onderstaand een overzicht van de kleurmogelijkheden per type spuitwerk. U dient er rekening mee te houden dat de kleuren op uw beeldscherm enigszins kunnen afwijken van de werkelijkheid. U kunt gratis een proefstaal aanvragen om de exacte kleur te kunnen vaststellen.

Staat de kleur van uw keuze er niet bij? Geen probleem, want in het spuitwerk type VS kunt u tegen geringe meerkosten gebruik maken van een Histor of Flexa kleur.

Kleuren kunnen op het beeldscherm afwijken van de werkelijkheid.
Voor een stalenkaart vul hier uw gegevens in.

Faay Wanden en Plafonds - Wandbespuiting - Kleuren

Kosten

De uiteindelijke prijsopgave is afhankelijk van een reeks van factoren:

 • locatie van woning of gebouw
 • leeftijd van het pand
 • bereikbaarheid
 • hoeveelheid spuitwerk
 • de ondergrond
 • project afstand

Prijsopgave

Vanzelfsprekend kunt u een vrijblijvende prijsopgave opvragen. Gaat u een nieuwbouwwoning betrekken, stuurt u ons dan kopieën van de tekeningen, waarop u aangeeft om welke wanden het gaat. Betreft de prijsopgave een bestaande woning, dan maken wij graag met u een afspraak om het pand te bekijken. Zo kunnen wij nauwkeurig berekenen om hoeveel spuitwerk het gaat.

Vraag en antwoord

Hieronder staan enkele vragen die wij regelmatig door klanten gesteld kregen. Wellicht vind u hieronder antwoord op datgene wat u nog wilde weten voor, tijdens en na de uitvoering van het spuitwerk.

Vragen m.b.t. de voorbereiding van het spuitwerk.

Radiatoren – eventueel verwijderen wanneer hierachter gespoten moet worden.
Trapleuningen – verwijderen inclusief leuninghouders.
Schakelmateriaal elektra – gaarne verwijderen van afdekplaatjes.
het binnenwerk met hieraan de bedrading kan gewoon blijven zitten.
Wanneer er onbehandeld multiplex moet worden gespoten, dit gaarne vooraf in de grondverf zetten.

Bij de betonbouw worden de draagwanden in het werk gestort, waar bij het storten zich kleine luchtbelletjes in het beton vormen.
Bij deze betonwanden is het de bedoeling dat alle kleine luchtbel gaatjes dicht worden gemaakt.
Zij zullen zich anders in de wand aftekenen als kleine donkere vlekjes.
Het is voor de klant heel makkelijk dit zelf te dichten met een gipsproduct zoals jointfillermix.
Voor toepassing van ons product dient de wand dicht, vlak en droog te zijn.

Wanneer u de wand achter de radiatoren gespoten wilt hebben, dan adviseren wij u deze te (laten) verwijderen. Het is wel verstandig dat er vooral in de winter voldoende temperatuur aanwezig is, wij spuiten uitsluitend boven een temperatuur van 15 graden Celsius.
Indien u kiest voor het laten hangen van de radiatoren, dan zullen deze door ons worden afgeplakt en de wand zo ver mogelijk hierachter worden bespoten.

Van het spuitwerk type VS is het inderdaad mogelijk deze uit te voeren in een kleur naar keuze uit bijvoorbeeld de Flexa of de Histor collectie. Voor het aanmaken hiervan zijn eenmalige extra kosten verbonden. De kleur zal bij benadering overeenkomen, maar kleine kleurverschillen blijven mogelijk.

Dit is geheel afhankelijk voor welke definitieve vloerafwerking u kiest.
Kiest u voor een plavuizen- of natuursteenvloer dan is het aan te raden die eerst te laten leggen.
Door het gebruik van specie en/of voegmiddel is de ervaring dat de wanden kunnen beschadigen door opspattend speciewater. Het is wel zo dat hierna de reeds gelegde vloer zal moeten worden afgedekt voor het spuiten uit.
Kiest u voor vloerbedekking, houten vloer of laminaatvloer dan is het aan te raden eerst het spuitwerk uit te laten voeren. Hierbij voorkomt u extra kosten voor het afdekken van bovengenoemde vloeren.

Vragen m.b.t. de uitvoering van het spuitwerk.

De minimum temperatuur waarbij ons product gespoten wordt is 15 graden Celsius.
Bij het ontbreken van radiatoren is het daarom wenselijk de te bespuiten ruimte te verwarmen d.m.v. elektrische verwarming, te huur bij verhuurbedrijven.

Om beschadigingen aan reeds afgeplakte onderdelen en vers gespoten wanden te voorkomen is het niet mogelijk andere werkzaamheden te laten uitvoeren tijdens onze spuitwerkzaamheden. Wanneer dit niet mogelijk is dient dit in overleg met ons te worden geregeld om stagnatie en de hieruit voortvloeiende kosten te voorkomen.

Vragen m.b.t. de periode na de uitvoering van het spuitwerk.

Na het aanbrengen van het spuitwerk heeft het verse spuitwerk ongeveer 48 uur nodig om uit te harden.
Gedurende de eerste paar uur is het niet verstandig gelijk alle ramen en deuren open te zetten.
Hierdoor kan het spuitwerk in dagkanten van ramen en deuren te hard uitdrogen, waardoor er craquelé ontstaat ( heel veel kleine scheurtjes ). Wanneer het spuitwerk stofdroog is kan er met mate geventileerd gaan worden. Ook wijzen wij u erop de verwarming niet gelijk te hoog te zetten; hooguit 18 graden na het spuiten. U kunt hierna per dag de temperatuur geleidelijk opvoeren tot de maximum temperatuur.
Het ontstaan van scheurvorming is meestal terug te voeren op een fout stookgedrag.

Het spuitwerk heeft door de speciale samenstelling een zeer lange levensduur en is nagenoeg onderhoudsarm.
Ook onze wandbespuiting kan echter in de loop van tijd vies worden in het gebruik.
Gelukkig is ons product afwasbaar en afneembaar. Oppervlakkige vlekken kunnen worden verwijderd door in lauw water opgelost schoonmaakmiddel ( in iedere supermarkt verkrijgbaar ).
Hardnekkige vlekken kunnen d.m.v. genoemd schoonmaakmiddel en een zacht borsteltje voorzichtig worden afgenomen.(Dit eventueel enkele keren herhalen).

Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer u hierbij een goede kwaliteit muurverf gebruikt op acrylaatbasis.
Wel belangrijk is de wanden eerst goed schoon en vetvrij te maken met b.v. in water opgelost ammoniak.

Meer informatie?

Staat uw vraag niet bij de selectie van de meest gestelde vragen? Of wilt u een prijs opvragen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.