Skip to main content

Nieuwe bestemming Wooncentrum Vasalis

By 7 augustus 2015juli 9th, 2018Publicaties
Faay Wanden en Plafonds - Bouwen in het noorden

Tekst: Johan Koning
Fotografie: Mark Sekuur

Uitgeverij Het Noorden stelt zich ten doel voor haar relaties doelgericht en vakgericht informatie effectief te verspreiden door middel van gedrukte media, digitale media en directe contacten en de condities daarvoor te ontwikkelen en te realiseren.
Uitgeverij Het Noorden opereert met haar tijdschriften in de bouwsector op de nationale markt.

TRANSFORMATIE KANTOORGEBOUW NAAR ZORGAPPARTEMENTEN

Omdat in woongebouw Vasalis in Roden veel kantoorruimte op de begane grond leegstond doordat zorginstellingen en bedrijven zich hadden terugtrokken, en voor deze ruimtes geen nieuwe huurders konden worden gevonden, zocht woningcorporatie Woonborg een nieuwe bestemming voor het gebouw. Naast de bestaande 45 huurappartementen kregen ook de leegstaande kantoren een woonfunctie. Zodoende zijn er nu in totaal 58 appartementen beschikbaar voor de sociale verhuur.

Voor het scheiden van de appartementen is gebruikt gemaakt van woningscheidende wanden. Geluidsoverlast moest beperkt worden tot het minimale. De FAAY IW200 wand bleek hiervoor een uitstekende oplossing te zijn. ‘Mede door die wanden kon vlot gewerkt worden’, vindt Ben Boersema: ‘We zijn begonnen in april en de oplevering was eind oktober. De grootste uitdaging was de tijd, maar doordat we deze wanden gebruikten, konden we toch in zo’n korte tijd zoveel werk verrichten.’

Duurzame oplossing

Volgens Elfrink zijn deze wanden uitermate geschikt voor appartementen zoals in Roden. ‘Het zijn massieve wanden met een goede geluidsreductie, die bijvoorbeeld ook veel worden toegepast bij studentenhuisvesting, in de zorg en op kantoren. Vooral als het gaat om renovatiewerken.’ Hij verklaart het Faay-concept: ‘Het voordeel van ons systeem is dat het massief is. De wandpanelen hebben een kern van vlasscheven, een restproduct van de vlasteelt. Vlas is milieuvriendelijk en eindeloos hernieuwbaar. Andere componenten van de vlasplant worden bijvoorbeeld gebruikt in de textiel- en papierindustrie. Daardoor wordt 100% van de vlasplant benut. Bovendien hebben de wanden een hoge brandwerendheid door en een uitstekende isolatie. En ze zijn ook nog eens zeer eenvoudig te monteren.’

PUBLICATIES
Bio-based bouwen met vlas

Zowel in België als in Nederland is de interesse voor de inzet van vlas-componenten voor een bio-gebaseerde bouw-industrie dan ook terug sterk stijgend. In ons gemeenschappelijk bio-economie-traject met ILVO zullen we dit als ABV ook verder op de kaart pogen te zetten.

Slim bouwen met Faay

Het gemak waarmee gebouwd kan worden is echt een enorm voordeel van FAAY wandpanelen. De wand bestaat uit een massieve kern met aan weerszijden een gipskartonplaat. Stijl- en regelwerk, isolatie en eindbeplating zijn in één paneel samengevat.