Skip to main content

Transformatie pettenfabriek tot woonzorgcentrum Bienvenido

By 13 juli 2022april 26th, 2023Project

Middenin het centrum van Rotterdam, in de wijk Delfshaven liggen twee voormalige fabrieken uit begin 1900. Een confectie en hoeden- en pettenfabriek van De Groen en Zonen.

Van pettenfabriek, naar Wijkpaleis tot zorgcentrum

Het markante witte gebouw in Middelland heeft vanaf begin vorige eeuw vele functies gehad. Ooit was er een naaiatelier en een pettenfabriek in gevestigd, later een vestiging van het het Gewestelijk Arbeidsbureau in de jaren 70 was er het wijkcentrum Middelland en tenslotte tot 2017 het Wijkpaleis.
Het voormalig Wijkpaleis Middelland aan de 1e Middellandstraat werd in 2017 verkocht door de gemeente Rotterdam. Het gebouw kreeg een andere functie en wordt nu verbouwd tot woonzorgcentrum Bienvenido.

Bienvenido!

Meerbouw Rotterdam B.V. voert de transformatie van deze twee oude fabrieken uit. Bienvenido gaat in 29 huurappartementen huisvesting bieden aan Kaapverdiaanse en Surinaamse ouderen. De woningen bieden een comfortabele plek waar 24 uur per dag persoonsgerichte zorg aanwezig is voor de bewoners. In hetzelfde pand wordt ook een apotheek, huisartsenpost en een fysiopraktijk gerealiseerd.

PETTENFABRIEK-GROEN-ROTTERDAM

Transformatie met behoud van karakter

Het pand uit 1915 kende een energieklasse G. Veel tocht, oncomfortabel en met een hoog energieverbruik. Meerbouw heeft het pand van binnen volledig gerenoveerd waarbij de gevel van het gebouw in oude glorie is hersteld.
Het gehele pand is geïsoleerd zodat de bewoners er comfortabel kunnen wonen. Voor het scheiden van de appartementen is gekozen voor de woningscheidende wanden IW148 van Faay. Deze ruimtebesparende oplossing heeft een geringe dikte (148 mm), een geluidsisolatie van 59 dB en een brandwerendheid van 90 minuten. Deze hoge brandwerendheid is in dit geval van extra belang in verband met de verminderde zelfredzaamheid van de bewoners.

Gegarandeerde kwaliteit

Naast de uitstekende akoestische isolatie en zeer hoge brandwerendheid speelde ook de gegarandeerde kwaliteit van een prefab wand een belangrijke rol in de keuze van Meerbouw.
Met een prefab wand staat de kwaliteit bij voorbaat vast, waar dat bij in het werk gemaakte wanden sterk afhangt van de juiste materiaalkeuzes en de kwaliteit van de uitvoering. Ook in projecten waar duurzaamheid en milieuscore een rol spelen zijn Faay wanden een goede keuze. In de Faay wand zitten geen staalprofielen en onder andere door het gebruik van vlas als kernmateriaal dat CO2 opslaat, vormt dit de meest duurzame toepassing als wandsysteem.

faay-wand-vlas
Leerpark-faay-scheidingswand

Kern van vlas

De duurzaamheid van FAAY scheidingswanden zit vooral in de biobased materialen die gebruikt worden. De kern van de wand bestaat uit vlas. Dit is een natuurlijke grondstof die hernieuwbaar en herwinbaar is, en bovendien lokaal te telen. Vlas neemt tijdens de teelt CO2 op en zet dit om in zuurstof. Om een idee te geven: een hectare vlas legt in één teeltcyclus net zoveel CO2 vast als een hectare bos in één jaar. Een Faay-wand met vlaskern draagt dus positief bij aan de opslag van CO2. We hebben het dan over meer dan 580 kilogram CO2 per kubieke meter wand. Minstens zo belangrijk is dat de wand bijdraagt aan een optimaal en gezond binnenklimaat met een hoog comfort.

Ook Meerbouw Rotterdam B.V. streeft bij de bouw naar een zo goed mogelijke milieuprestatie. Daar horen producten bij met een lage milieubelasting. Voor Nederland bepalen we de milieuschaduwkosten middels een MKI-score. Met een MKI van slechts €1,42 heeft Faay inmiddels de meest duurzame wand van Nederland.

Project uitgevoerd door: Meerbouw Rotterdam B.V.