Slimme oplossingen voor na-isolatie van buitenmuren aan de binnenzijde

De ene buitenmuur is de andere niet. Sommige muren laten veel te veel kou of warmte door. Weer andere muren kampen met vochtproblemen. Hoe lost u dat op? W’all-in-One® voorzetwanden van Faay zijn dé oplossing voor isolatie van binnenuit. W’all-in-One® bestaat uit PIR hardschuim dat aan een zijde afgewerkt is met een gipsplaat. Isoleren en afwerken in één handeling. Direct en makkelijk te verwerken. Met een mooi, blijvend thermisch rendement zonder vochtproblemen.

W’all-in-One® Basic

W’all-in-One® Basic is een voorzetwand met maximale thermische isolatie. Naast W’all-in-One®-panelen met sponning zijn er ook W’all-in-One®-panelen met rechte, ongeprofileerde langskanten. De W’all-in-One® basic-panelen. Deze worden met FAAYFOAM montageschuim direct tegen de wand/muur bevestigd, zonder luchtspouw. Wanneer het een hangend of hellend vlak betreft, dienen per plaat 5 mechanische bevestigingspunten te worden aangebracht. De PG basic biedt maximale thermische isolatie bij een minimale dikte. Ofwel: hoger comfort, lagere energiekosten, minimaal ruimteverlies. Hoe dikker de W’all-in-One®, hoe hoger de isolatiewaarde.

W’all-in-One® System

W’all-in-One® System is bestemd voor het thermisch (na)isoleren aan de binnenzijde van wanden. W’all-in-One® System bestaat uit een hoog isolerende, vormvaste, brandveilige PIR-plaat verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. Het systeem wordt aan de onderzijde geplaatst op houten sloffen en aan de bovenzijde tegen spouwlatten. De W’all-in-One® panelen zelf hoeven niet vastgeschroefd te worden!
De W’all-in-One® biedt maximale thermische isolatie bij een minimale dikte. Ofwel: hoger comfort, lagere energiekosten, minimaal ruimteverlies. Hoe dikker de W’all-in-One®, hoe hoger de isolatiewaarde. De W’all-in-One® voldoet aan het Bouwbesluit en is KOMO-gecertificeerd. De wand is ongevoelig voor vocht en biedt een blijvend hoog thermisch rendement. Deze voorzetwand is de ideale oplossing voor koude muren.

Afdichten met PG Seal band

Voor de aansluiting van een PG-wand op andere elementen is er PG Seal band. Dit zeer fijne polyurethaanschuim met semi-gesloten cellen heeft uitstekende luchtdichtende eigenschappen en voldoet aan de allerhoogste eisen voor luchtdicht en klimaatneutraal bouwen. Zeer geschikt om luchtlekken bij aansluitingen – zoals dak-gevel- of dak-dakraamaansluitingen – goed af te dichten. Door gebruik te maken van PG Seal band is de gewenste luchtdichtheid eenvoudig en doeltreffend te behalen. Een goed alternatief dus voor PUR!

De PG Seal band is speciaal ontworpen voor het creëren van duurzame luchtdichte aansluitingen. Met PG Seal band in combinatie met onze PG Roofing panelen bent u verzekerd van een lage Qv10 (luchtdoorlatendheid) en de hoogste luchtdichtheidsklasse (klasse 4) volgens NEN-EN 12207. Bovendien is het snel en eenvoudig te verwerken. Bekijk het SHR-rapport met testresultaten.

PG Roofing

Woningisolatie is niet alleen belangrijk om je woning in de winter aangenaam warm te houden. Goede isolatie zorgt er ook voor dat je woning langer koel blijft in de warme zomermaanden. PG Roofing panelen zijn speciaal ontwikkeld voor thermische (na)isolatie aan de binnenzijde van een hellend dak. PG Roofing is een isolatiepakket bestaande uit een PIR plaat in diverse dikten met een aluminium cachering, een dampremmer aan de warme zijde en een 9,5 mm gipsplaat als afwerking. Dit thermisch isolerend voorzetelement biedt een maximale isolatie van RC 4,06. De Faay isolatieplaten worden tegen het dakbeschot bevestigd en maken de woning een stuk energiezuiniger wat weer resulteert in een lagere energierekening. PG Roofing houdt zomers warmte buiten de deur en houdt je zolder en huis koel. En in de winter houdt het je huis aangenaam warm.
FAAY PG Roofing is maximaal warmte-isolerend bij een minimale dikte, is ongevoelig voor vocht, kent geen koudebrug of warmtelek, en het kent een blijvend hoog thermisch rendement. Bovendien is iedere afwerking mogelijk en voldoet PG Roofing aan alle Bouwbesluiteisen.

PG schroeven

Gebruik voor het bevestigen van de W’all-in-One®-systeem panelen de daarvoor bestemde gipsplaatschroeven. Deze schroeven zijn voor de diverse uitvoeringen in de daarvoor bestemde lengtemaat leverbaar.

De schroeven zijn in de volgende maten verkrijgbaar:

 • Gefosfateerde gipsplaatschroeven tbv PG60 wanden – 4.2 x 75 mm
 • Gefosfateerde schroeven tbv PG70 wanden – 4.8 x 90 mm
 • Gefosfateerde schroeven tbv PG90 wanden – 4.8 x 110 mm
 • Gefosfateerde gipsplaatschroeven tbv PG110 wanden – 4.8 x 130 mm
 • Verzinkte gipsplaatschroeven tbv PG120 wanden – 4.8 x 140 mm

FAAYFOAM

Montageschuim voor verlijming van (dak)wanden. FAAYFOAM is een montageschuim dat bestaat uit 1-component vochtuithardende polyurethaan. Het is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van stellatten op (steenachtige) vloeren, muren en plafonds. Daar waar schieten of schroeven niet mogelijk (bijv. vanwege vloerverwarming) of tijdrovend is, biedt dit montageschuim uitkomst. Ook de nieuwe W’all-in-One® na-isolatiewanden kunnen met FAAYFOAM rechtstreeks gelijmd worden op steenachtige ondergronden.
Faay Wanden en Plafonds - FAAYFOAM - montageschuim - dak en wanden

Snel renoveren

Faay W’all-in-One® is een kant-en-klaar systeem met isolatie, dampremmende folie én afwerking met gipskartonplaat in een. Dat zorgt ervoor dat de montagesnelheid van W’all-in-One® zeer snel verloopt met een minimum aan afval en overlast voor de bewoners. Zeker een pre als de renovatie van een woning of appartement in bewoonde staat wordt uitgevoerd.

Dankzij deze renovatie worden de huizen duurzamer en gezonder. Het isoleren en dichten van kieren verhoogt het wooncomfort. Daarnaast profiteren de bewoners na de renovatie met W’all-in-One® van een flinke besparing op de energielasten en zitten ze er ook nog eens warmpjes bij!

Thermische isolatie

FAAY W’all-in-One® is er in een veelheid aan uitvoeringen. Ze hebben echter allemaal gemeen dat ze maximale thermische isolatie bij een minimale dikte bieden. Zo geeft de W’all-in-One® een thermische isolatie van 2.72 m² K/W (Rc) bij een dikte van slechts 60 mm en een thermische isolatie van 4.95 m² K/W (Rc), bij een dikte van 110 mm (genoemde isolatiewaarden zijn inclusief steensmuur).

De panelen bestaan uit een combinatie van PIR hardschuim verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. De panelen hebben een sponning en worden bevestigd tegen de achterwand. Dit gebeurt met PG-verbindingsregels die koudebruggen uitsluiten.
Er is ook een vrijdragende variant, als bijvoorbeeld het monteren van koppelprofielen op de muur niet kan of mag.

Energiebesparing (labelsprong)

Energiebesparing in gebouwen heeft de aandacht van niet alleen de Rijksoverheid en de bouwsector, maar ook in toenemende mate van consumenten. Uit milieu- en kostenoverwegingen zijn het gebruik van spaarlampen en het graadje lager zetten van de thermostaat een nationale sport geworden. Met name het isoleren van (huur)woningen levert een flinke energiebesparing op, waarmee een woning een labelsprong kan maken van een laag naar een (veel) hoger energielabel. Met FAAY W’all-in-One® is energielabel A goed mogelijk.

Hogere subsidiebedragen vanaf 1 januari 2022

30% isolatie subsidie

Verbeteren van de isolatie van een gevel leidt tot lagere energiekosten en levert een hoger comfort op. Hoe snel je na-isoleren terugverdient door de lagere energierekening is afhankelijk van wat er is aangepakt (dak, muur, vloer) en gebruikte isolatiemethode en -materiaal. Het voordeel van W’all-in-One® voorzetwanden van Faay is dat de arbeidskosten zeer laag zijn (snel geplaatst) en daardoor de overlast voor bewoners minimaal. Bovendien is dit systeem zeer dun bij eenzelfde isolatiewaarde.

Subsidie voor particulieren

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf of wordt deze uw hoofdverblijf direct na renovatie? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet.
Een voorwaarde is dat de aanvrager twee isolatiemaatregelen neemt, bijvoorbeeld zowel de gevel als het dak vanuit de binnenzijde na-isoleert. De subsidie is aan te vragen via www.rvo.nl.

Subsidie isolatie woningen voor VvE

Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen subsidie aanvragen. De subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) richt zich niet alleen op warmtepompen of zonnepanelen. Het isoleren van uw huis door wand- en dakisolatie, zoals met FAAY panelen voor na-isoleren aan de binnenzijde van de woning, valt daar zeker ook onder.

Ook is er een minimaal aantal m2 om in aanmerking te komen voor subsidie.

Subsidiebedragen en minimale m2 voorwaarden

Wordt de isolatie aangebracht door een vakman, dan geldt voor deze werkzaamheden een lager Btw-tarief van 9 in plaats van 21 procent. Per woning kan de subsidie oplopen tot tienduizend euro.

Ga naar www.rvo.nl voor alle details.

Na-solatie

Wat kost na-isoleren?

Verbeteren van de isolatie van een gevel leidt tot lagere energiekosten en levert een hoger comfort op. Hoe snel je na-isoleren terugverdient door de lagere energierekening is afhankelijk van wat er is aangepakt (dak, muur, vloer) en gebruikte isolatiemethode en -materiaal. De kosten van de verschillende manieren van na-isoleren ontlopen elkaar niet veel. Wat je bespaart aan materiaalkosten gaat verloren aan arbeidskosten om het te plaatsen. Het voordeel van W’all-in-One® voorzetwanden van Faay is dat de arbeidskosten zeer laag zijn (snel geplaatst) en daardoor de overlast voor bewoners minimaal. Bovendien is dit systeem zeer dun bij eenzelfde isolatiewaarde. Tot slot zijn er subsidieregelingen waardoor investeringen in na-isolatie versneld kunnen worden terugverdiend. Ga naar www.rvo.nl voor alle details.

Renoveren naar NOM (Nul op de meter) / luchtdicht bouwen

Goede isolatie met FAAY W’all-in-One®, uitstekende kierdichtheid met PG Seal band, constructie zonder koudebruggen, geïsoleerde kozijnen, ramen en deuren, slimme ventilatie en duurzame energievoorziening dragen bij aan NOM. NOM staat voor Nul-op-de-Meter. Een nul-op-de-meterwoning is energieneutraal en levert de bewoners bovendien een grote besparing op de kosten voor energie op. Het verduurzamen van een woning gebeurt door middel van optimale isolatie en kiezen voor een nieuwe manier van verwarmen (aardgasvrij). Met een gezond en aangenaam binnenklimaat in de woning. (bron: nomkeur.nlNaast een hoge isolatiewaarde heeft ook een lage luchtdoorlatendheid een positieve impact op een lage EPC. 

Om zeker te zijn dat een woning luchtdicht (of ook wel kierdicht) is, kun je ter controle een blowerdoortest toepassen. Met zo’n test kan zuiver gekeken worden naar eventuele luchtlekken. Tijdens een luchtdichtheidsmeting wordt de ‘blower’ in een deur gezet. Dit is in feite een krachtige ventilator waarmee je het huis op onder- of bovendruk zet. De blower meet hoeveel lucht er nodig is om een bepaald drukverschil te krijgen, wat meteen ook aangeeft hoeveel lucht de gebouwschil doorlaat.

Prefab dagkant beperkt warmteverlies

Wat wij vandaag de dag verlangen van een gebouw is zoveel anders dan pakweg 20 jaar geleden en daarvoor. De huidige EPC-norm is onvergelijkbaar met de prestatie-eisen van toen. De manier van bouwen was vroeger ook volstrekt anders dan nu. Daarom is het van het grootste belang voor milieu en portemonnee om de prestaties van oudere woningen op te krikken naar het niveau van vandaag. Koudebruggen zijn de onzichtbare vijand van de energierekening. Na-isoleren is dan het toverwoord. Het dunne voorzetwandsysteem van Faay, W’all-in-One®, is zodanig doorontwikkeld dat ook dagkanten bij kozijnen in het assortiment zijn opgenomen die naadloos aansluiten op het bestaande systeem. Juist bij dagkanten kan het warmteverlies door een koudebrug oplopen tot 20 procent. Met deze aanvulling van Faay is ook dat verleden tijd. Deze prefab dagkanten sluiten naadloos aan op de andere elementen uit het assortiment. Door deze toevoeging worden koudebruggen effectief voorkomen en kunnen woningen in hun geheel zeer eenvoudig maar effectief worden geïsoleerd.

Voordelen van FAAY-dagkant:

 • sluit naadloos aan
 • voorkomt koudebruggen
 • beperkt het warmteverlies tot wel 20 procent
Faay Wanden en Plafonds - dagkant detail - energiebesparing
Faay-prefab-dagkant

Hoge isolatiewaarde

Het FAAY W’all-in-One® systeem bestaat aan de ene zijde uit een gipskartonplaat en aan de andere uit PIR-isolatie voorzien van reflecterende folie. Zelfs bij geringe dikte haalt PIR een hoge isolatiewaarde, die nog eens extra wordt verhoogd door de reflecterende folie, die tevens voor de benodigde dampdichtheid zorgt.

W’all-in-One® PG60

Faay Wanden en Plafonds - Thermische isolatie
0

Thermische isolatie 2.72 m² K/W (Rc)

W’all-in-One® PG70

Faay Wanden en Plafonds - Thermische isolatie
0

Thermische isolatie 3.16 m² K/W (Rc)

W’all-in-One® PG90

Faay Wanden en Plafonds - Thermische isolatie
0

Thermische isolatie 4.06 m² K/W (Rc)

W’all-in-One® PG110

Faay Wanden en Plafonds - Thermische isolatie
0

Thermische isolatie 4.95 m² K/W (Rc)

W’all-in-One® PG120

Faay Wanden en Plafonds - Thermische isolatie
0

Thermische isolatie 5.39 m² K/W (Rc)

Dampremmende folie

Het FAAY W’all-in-One® systeem bestaat uit een combinatie van PIR verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. De PIR-plaat heeft aan beide zijden een laag dampremmende folie. Dat is handig, omdat in de bouw nog vaak fouten worden gemaakt met het aanbrengen daarvan. Dit ‘totaalsysteem’ is makkelijk te verwerken en draagt zeker bij aan een vermindering van faalkosten.

Eenvoudig te plaatsen

Het grote voordeel van na-isoleren met het W’all-in-One® thermisch isolerend voorzetwandsysteem van Faay is dat het zo goed als geen overlast veroorzaakt. Het aanbrengen van na-isolatie met FAAY W’all-in-One® is voor het renovatiebedrijf heel eenvoudig en snel gebeurd met een minimum aan overlast voor de bewoners. Het kost vooral ook weinig tijd omdat er is een groot assortiment standaardmaten beschikbaar is. Het laatste zaagwerk om tot in detail alles op maat te krijgen, kan ter plaatse worden gedaan. Het werken met het lichtgewicht voorzetsysteem is voor iedereen een plezier: de vakman en de bewoner van het te renoveren pand.

Bouw-Assist

Onze ervaren wandspecialist helpt u alvast op weg bij het opstarten van uw project. Met jarenlange ervaring kan hij u in de beginfase voorzien van tips en adviezen waar u op kunt letten bij het monteren van de wanden. Een goed begin is namelijk het halve werk. Zo kunt u daarna verder met het snel en efficiënt monteren van de wanden in uw werk.

Logistiek

Faay kan pakketteren op woning- of portiekniveau en just in time leveren. Dit geeft veel voordelen op de bouwplaats. Door in de fabriek relatief kleinere, nog handzamere pakketten te maken en deze op de bouwplaats zo dicht mogelijk bij de plek waar gemonteerd wordt te leveren, vergroot Faay de efficiency op de bouwplaats. De just in time-levering reduceert de kans op beschadiging op een te volle bouwplaats.

Ruimtebesparing

Na-isoleren met minimaal ruimteverlies en maximaal rendement? Faay voorzetwanden hebben een hoog rendement per m2 bij een minimale dikte. Dit komt doordat PIR al in geringe dikte een hoge isolatiewaarde heeft. Met als extra voordeel: een ruimtebesparing van wel 50%(!) vergeleken met een traditionele voorzetwand op basis van minerale wol (uitgaande van een gelijke isolatiewaarde). Door dit relatief dunne na-isolatiemateriaal houdt men na de renovatie meer verhuurbare vierkante meters over wat gunstig is voor de woningbouwcorporatie (of andere verhuurder) en fijn voor de bewoner.

Voordelen Faay voor na-isolatie:

 • Hoge spijker- en schroefvastheid over het héle oppervlak: 25 kg per plaatplug, 35 kg per tuimelplug;
 • Minimale bouwoverlast, direct af te werken;
 • Totaalsysteem met geïntegreerde folies, dus geen fouten of faalkosten;
 • Blijvend hoog thermisch rendement (dampremmende constructie zonder koudebruggen);
 • Bruikbaar tot 3600 mm hoogte, zonder hellen of kromtrekken;
 • Voor na-isolatie van dagkanten bij kozijnen bieden wij prefab-dagkanten;
 • Voorzien van ISSO-certificaat.

Afwerking

FAAY wanden zijn niet alleen uniek vanwege hun onovertroffen montagesnelheid, superieure kwaliteit en het kunnen voldoen aan elke relevante Bouwbesluit-eis. Ook qua afwerking zijn onze wandsystemen voor de droge binnenafbouw niet te evenaren. U kunt namelijk kiezen voor het zelf afwerken van de wanden, of voor het op de bouw laten komen met een afwerking die in de eigen fabriek van Faay is aangebracht. Ideaal voor bijvoorbeeld zorginstellingen en scholen.

Zelf afwerken

Dankzij het gladde, effen wandoppervlak is het zelf afwerken van een Faay-wand een fluitje van een cent. Alles is mogelijk: tegelen, sausen, stucwerk, sierpleister en natuurlijk behang.

Afwerking af fabriek

FAAY panelen kunnen fabrieksmatig van twee verschillende afwerkingen worden voorzien, elk met hun eigen range aan kleuren en dessins.

Brandwerendheid

Bij de renovatie van oudere woningen wordt vaak voor W’all-in-One® gekozen. Niet alleen voor thermische isolatie, maar ook voor de snelle plaatsing ervan zonder overlast. Na-isoleren met W’all-in-One® gebeurt meestal bij gevelwanden. Dit zijn constructieve wanden die altijd al 30 minuten brandwerend zijn. W’all-in-One® heeft brandklasse B-s1,d0.

Bouwdetails

De bouwkundige detaillering bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit en uitstraling van een gebouw. De kwaliteit van een project wordt immers voor een groot deel bepaald door de toegepaste producten en de detailleringen die als basis dienen voor de verwerking.

Om de ontwerpende, voorschrijvende, uitvoerende en controlerende partijen in de bouw te voorzien van de juiste informatie hebben wij een serie bouwdetails ontwikkeld, die zijn toegesneden op de meest voorkomende gebouwtypes en bouwmethodieken.

De Faay bouwdetails zijn met een gratis lidmaatschap te raadplegen en te downloaden.

Toepassing bij woningrenovatie

Omdat het W’all-in-One® systeem eenvoudig is te verwerken en snel te monteren, een maximale thermische isolatie biedt tegen een minimaal ruimteverlies, is het systeem ideaal voor woningrenovatie.

De uitdaging

De thermische waarde van (huur)woningen moet omhoog om te kunnen voldoen aan Energielabel A. De betrekkelijk kleine woningen in het renovatieproject zijn identiek en tijdens de renovatie blijven de woningen bewoond.

De oplossing

W’all-in-One® zorgt voor een hoge thermische isolatie, is leverbaar in standaardmaten en op maat gemaakte afmetingen. De ruimten waarin W’all-in-One® is toegepast ogen minimaal net zo ruim als voorheen. Montage gaat zeer snel zodat er weinig overlast is voor de bewoners.
faay-nom-renoveren-3

Toepassing bij het betrekken van de garage bij de woning

Steeds vaker betrekken mensen hun garage bij de woning om een extra kamer te creëren. De auto roest tegenwoordig niet meer en kan prima buiten staan of onder een carport.

De uitdaging

De garage is slecht geïsoleerd, want deze had een ander doel. Een spouwmuur maken van de steens muur van de garage is soms niet mogelijk, maar ook een dure en tijdrovende oplossing.

De oplossing

Aan de binnenkant na-isoleren met W’all-in-One® zorgt voor een hoge thermische isolatie, waardoor de gecreëerde kamer op de plek van de garage het comfort krijgt die vergelijkbaar is met de rest van de woning.

wallinone-naisoalatie-pir-folie

Toepassing in monumentale panden

Bij de renovatie van een monumentaal pand mag er meestal aan de buitenzijde niets veranderen. Ook kan de gevel doordrenkt zijn met vocht. Na-isoleren van een monumentaal pand gebeurt daarom altijd aan de binnenzijde.

De uitdaging

De gevel van een monumentaal pand laat niet alleen veel kou door maar is ook vaak poreus waardoor deze door de jaren heen kletsnat is geworden. Behandeling van de gevel mag niet omdat het aanzien gelijk moet blijven.

De oplossing

Het gebruikt van W’all-in-One® met vrijstaande regel is op deze plek de oplossing. Het systeem is ongevoelig voor vocht en kent een hoge thermische isolatiewaarde met een minimale dikte. Het pand houdt de oorspronkelijke monumentale uitstraling terwijl binnen het comfort up-to-date is.

Toepassing in hotels

Wanden in kamers en gemeenschappelijke ruimtes in hotels moeten er strak uitzien. Bovendien is een goede geluidsisolatie van belang voor de aan elkaar grenzende kamers.

De uitdaging

De garage is slecht geïsoleerd, want deze had een ander doel. Een spouwmuur maken van de steens muur van de garage is soms niet mogelijk, maar ook een dure en tijdrovende oplossing.

De oplossing

FAAY W’all-in-One® is een strakke voorzetwand die een thermische isolatie biedt bij een minimale dikte. Het comfort in de kamers verbetert terwijl de energierekening van de hoteleigenaar daalt. Een bijkomend voordeel is dat de hotelgasten minder geluidshinder van elkaar hebben.

Gratis whitepaper ‘Wijzer met na-isolatie’

Welke problemen kom je tegen en welke oplossingen zijn ervoor?

In deze whitepaper ‘Wijzer met na-isolatie’ zijn de belangrijkste zaken die je tegenkomt bij het na-isoleren van binnenmuren op een rij gezet. Het is geen beschrijving hoe je precies te werk gaat, je bent vakman, dus die kennis heb je al. Wel hebben we beschreven waar je op moet letten. Wil je je echter veel moeite besparen en sneller, eenvoudiger en zonder fouten werken, dan heeft Faay een veelzijdig systeem waarmee je eenvoudig iedere wand perfect na-isoleert.