Skip to main content

Hoe verduurzaam je monumentale woningen om het energieverbruik van de woningen te reduceren?

Bestaande woningen aanpassen aan de eisen van de tijd. Ook bij de monumentale woningen (bouwjaar 1920) uit Drachten bleek dat nodig. De oudste woningen in Drachten zijn flink aangepakt door Aannemingsmaatschappij Friso Bouw BV, onderdeel van Friso Bouwgroep uit Sneek. De 65 monumentale woningen uit 1920 waren de eerste sociale huurwoningen van Woningbouwvereniging Smallingerland, de voorloper van Accolade die opdracht gaf voor deze renovatie.

Historische uitstraling blijft

Een renovatie waarbij goed werd gelet op het behoud van de historische uitstraling. Zo bleven de monumentale gevels en bijzondere dakaansluitingen behouden. In de afgelopen honderd jaar zijn er uiteraard al diverse aanpassingen geweest. Nu werden de woningen verder verfraaid met nieuw voegwerk en een schilderbeurt buitenom met de oorspronkelijke oudhollandse groene kleur. Ook zijn de woningen goed geïsoleerd.

Verduurzamen om het energieverbruik van de woningen te reduceren

Zo werd er dakisolatie aangebracht en kregen de dakkapellen een opknapbeurt. De aangebouwde bergingen en inpandige bijkeukens zijn voorzien van voorzetwanden voor betere isolatie, wat niet alleen zorgt voor een lagere energierekening, maar ook voor een hoger wooncomfort voor de bewoner.

faay-isolatiewand-berging

Slank element met hoge isolatiewaarde

Het W’all-in-One systeem is door de architect gekozen en voorgeschreven vanwege de hoge isolatiewaarde ten opzichte van de dikte van het element. Het PG70-system is een slanke (70 mm) na-isolerende voorzetwand welke een hoge thermische isolatie biedt bij een minimale dikte en een blijvend thermisch rendement. De PIR-plaat is aan beide zijden voorzien van een dampremmende folielaag. Dat is handig, omdat in de bouw nog vaak fouten worden gemaakt met het aanbrengen daarvan.

Faay op Maat

Het W’all-in-One-systeem bestaat uit een combinatie van PIR verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. Maar een schroefvaste ondergrond, vooral in de bergingen, stond hoog op het verlanglijstje van de bewoners. Om aan de vraag van die extra hoge schroefvastheid te voldoen is gezocht naar een oplossing en heeft Faay voor dit project een OSB plaat aangebracht tussen de PIR en de gipsplaat.

Prefab dagkant voorkomt koudebrug

Faay leverde ook de prefab dagkanten. Speciaal gefabriceerd voor dit project, met een slanke detaillering die toch voldoet aan de gewenste isolatie. Koudebruggen, die leiden tot bovenmatig warmteverlies en dus hoge energiekosten, worden hiermee gereduceerd.

faay-prefab-dagkant

Logistieke uitdaging

In totaal is in dit project ruim 2000 m2 Wall in One PG70 geleverd en verwerkt. Vanuit de productie en logistiek oogpunt beken is in dit project gekozen voor deelleveringen. Het logistieke gedeelte werd centraal geregeld door Concordia Meppel in goede samenwerking met Faay. De realisatie van het gehele project kwam voor rekening van Friso Bouw BV Door een goede communicatie met alle partijen verliep het gehele project nauwkeurig.

Dankzij deze renovatie zijn de woningen een stuk energetischer en hebben ze weer een frisse uitstraling. Daarbij profiteren de bewoners in de toekomst van een flinke besparing op de energielasten en zitten ze er ook nog eens warmpjes en comfortabel bij!

Opdrachtgever : WBV Accolade
Verwerker : Friso Bouwgroep BV
Handelaar : BC Concordia Meppel

faay-na-isolerende-voorzetwand