Skip to main content

DUURZAAM BOUWEN MOGELIJK MET CIRCULAIRE WANDEN

Zeventien duurzame nul-op-de-meterwoningen, in 17 dagen tijd gebouwd door Van der Heijden bouw en ontwikkeling uit Schaijk. Dit korte bouwproces werd onder andere gerealiseerd door verticaal bouwen en prefabricage. De zeventien nul-op-de-meter en klimaatadaptieve woningen bestaan uit een demontabel casco van onder andere groen beton en biobased, gerecyclede en recyclebare materialen.


 

Nóg meer impact op CO2, circulariteit en milieu met BCI gebouw

De aanbesteding is door Gemeente Vught gegund aan Van der Heijden op basis van de zogenaamde Building Circularity Index (BCI methode). Bij de BCI-methode wordt gekeken naar de herkomst van de materialen, de herbruikbaarheid en de losmaakbaarheid van materialen en elementen. En de wanden van Faay scoren heel goed in deze methodiek, onder meer door de goede levenscyclusanalyse en de terugnamegarantie. En natuurlijk omdat ze demontabel zijn.’’

Verdiepingshoog en pasklaar

Zo maakt Van der Heijden op de verdiepingen gebruik van Kingsize scheidingswanden, verdiepingshoog en kamerbreed. De Kingsize scheidingswand is een complete, kant-en-klare, niet-dragende scheidingswand tot wel 4.5 meter breed. De elektravoorbereiding – zoals wandcontactdozen, sleuven voor elektra en verjongingen – zijn in de fabriek aangebracht.

Snel en eenvoudige montage

De Kingsize panelen worden op zogeheten bokken in volgorde van montage én op het juiste moment op de bouwplaats afgeleverd. Deze Kingsize panelen kunnen daardoor snel en heel eenvoudig ingehesen worden: ze passen in één keer op de vloer en sluiten perfect aan op de plafonds.
Bij de verwerking van Kingsize wanden is het voortraject van groot belang. Vandaar dat bij FAAY het werken met BIM nagenoeg standaard is geworden. Bouwen met Kingsize wanden zorgt voor minder transport, minder handelingen op de bouw, minder hijsbewegingen, besparen op brandstof en manuren en het terugdringen van stikstof en CO2.

"FAAY scoort op alle fronten heel goed in de BCI-methodiek."

FAAY op Maat

Voor de schuine zolderverdiepingen van de woningen in Helvoirt word gebruik gemaakt van FAAY op Maat, waarbij alle panelen eveneens op exact de juiste lengte worden geleverd, inclusief de passtukken en schuine delen. Het leidt wederom tot een besparing van arbeid op de bouwplaats en geen zaagverlies. En, niet in de laatste plaats, een schone en stofvrije werkomgeving voor de bouwvakkers. De FAAY op Maat wanden worden per ruimte en op bouwvolgorde gepakketteerd. Dit alles scheelt bouwkosten, voorkomt verspilling van grondstoffen en is financieel gunstig.

Wanden met vlaskern

Zowel de prefab Kingsize wand als de FAAY op Maat panelen zijn opgebouwd uit een vlaskern en aan beide kanten voorzien van een houtvezelversterkte of gipskarton toplaag. De wand is grotendeels gemaakt van vlas: een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (want biobased) is. FAAY maakt al een halve eeuw gebruik van dit akkerbouwgewas, een biobased materiaal in optima forma. Vlas neemt tijdens de teelt CO2 op en zet dit om in zuurstof. Een vlaswand heeft een levensduur van circa honderd jaar. Ook zorgt dit materiaal voor een gezond en prettig binnenklimaat met een hoog comfort. Bovendien legt een vlaswand CO2 in een gebouw vast.