Skip to main content

De toekomst van slim en duurzaam bouwen (en optoppen)

De ambitie om woningen bij te bouwen om snel de druk op de woningmarkt te verlichten is door bijna alle provincies uitgesproken. Door de toenemende druk op de beperkte woonruimte, vooral in stedelijke gebieden, is optoppen een ideaal middel om deze groei te realiseren. Daarbij is gezien de toenemende klimaatcrisis en materialenschaarste het gebruik van biobased materialen essentieel. Deze twee ontwikkelingen blijken elkaar bijzonder goed te kunnen versterken.

Waarom optoppen met biobased materialen?

Optoppen is het bouwen van extra verdiepingen op bestaande gebouwen. Met optoppen behoud je de oorspronkelijke constructie van het gebouw en creëer je extra woonruimte. Zo vergroot je het aantal woningen en de woningdiversiteit op een snelle manier. Qua bouwen zijn we de goede weg al in geslagen. De traditionele manier van bouwen, met veel beton en staal, leidt tot hoge CO2-emissies. Beton en cement zorgen wereldwijd voor 8 procent van de totale CO2-emissie. Dat is enorm. Als we meer bouwen met biobased materialen vermijd je die emissies.

En kan je dan zomaar een woonlaag toevoegen?

Nee zeker niet. Of optoppen kan, hangt af van de draagkracht en het toegepaste materiaal van het bestaande gebouw. Kan de fundering de nieuwe massa dragen en blijft het gebouw voldoende stabiel? Dat vereist zorgvuldig vooronderzoek. Optoppen in de bouw vergt innovatie. Je moet zeker niet zomaar met zware materialen construeren. Bij optoppen kan je de bakstenen dus beter laten liggen. Lichtere materialen zijn bij uitstek geschikt bij optoppen.

Biobased bouwmaterialen in Nederland

Naast hout, is ook vlas is een lichtere bouwmethode dan bakstenen of staal. Vlas is licht van gewicht, sterk en vochtregulerend. Vlaswanden zijn dan ook uitermate geschikt voor het toevoegen van een woonlaag en verhogen van bestaande bouw. Vlas is een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (biobased) is. Hierdoor verminder je de milieu-impact en draagt de bouw direct bij aan een duurzame toekomst. Biobased materialen worden op steeds grotere schaal toegepast in de bouw in Nederland en hopelijk wordt dat ook snel de norm.

"Duurzaam, lichtgewicht, isolerend en snel optoppen. Waarom zouden het nog anders doen?

Duurzaam, lichtgewicht en snel

De wanden die wij produceren hebben een kern van vlas. Het mooie van vlas is de CO2 opname en daarbij zorgt het vlas voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. De prefab wanden zijn kant-en-klaar: inclusief stijl- en regelwerk, isolatie, eindbeplating en ingebouwde leidingschachten, en daardoor zeer snel te monteren. De veer-groef verbinding maakt het wandsysteem modulair. Op deze manier zijn de wanden, indien gewenst, na gebruik weer te scheiden en te recyclen. 

optoppen-faay-biobased

De lucht in met vlas

Zo blijkt optoppen met biobased materialen ineens wel de toekomst van duurzaam bouwen in Nederland te kunnen zijn. Het levert veel voordelen op en daarnaast een belangrijke bijdrage voor het oplossen van maatschappelijke problemen als het woningtekort en de klimaatverandering. Bouwen met prefab circulaire biobased materialen, is zeker gezien onze toekomst de juiste oplossing voor comfortabel wonen, flexibel transformeren en circulair bouwen.