Publicaties

Bio-based bouwen met vlas

Zowel in België als in Nederland is de interesse voor de inzet van vlas-componenten voor een bio-gebaseerde bouw-industrie dan ook terug sterk stijgend. In ons gemeenschappelijk bio-economie-traject met ILVO zullen we dit als ABV ook verder op de kaart pogen te zetten.

Slim bouwen met Faay

Het gemak waarmee gebouwd kan worden is echt een enorm voordeel van FAAY wandpanelen. De wand bestaat uit een massieve kern met aan weerszijden een gipskartonplaat. Stijl- en regelwerk, isolatie en eindbeplating zijn in één paneel samengevat.

170 Woningen slopen en opnieuw bouwen in 40 dagen

In het Haerenkwartier in Oosterwolde vernieuwt aannemer Nijhuis Bouw in opdracht van woningcorporatie Actium 170 woningen. De initiële aanvraag die Nijhuis kreeg ging over het gasloos maken en verbeteren van...

353 vooroorlogse sociale huurwoningen krijgen complete make-over

Na drie jaar van voorbereidingen en testen was het eigenlijk zover: eind 2019 keurden de bewoners van de buurt Complex 507 in Lombok-West (Utrecht) de plannen goed, waardoor in april gestart kon met de grondige renovatie van 353 sociale huurwoningen.

Kingsize-wanden maken doorlooptijd nog korter

In Almere benut ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Bouw Hengelo al in de ruwbouw de voordelen van door Faay geleverd prefab meterkasten en verdiepingshoge Kingsize wanden.

Renovatie portiekwoningen, van een ondermaatse isolatie naar NOM

Isoleren van portiekwoningen. Van binnenuit, met na-isolerende voorzetwanden.Van een ondermaatse isolatiewaarde naar NOM.

‘Droogstapel-methode’ is de toekomst van de bouw

In het Friese dorp Harkema zet Bouwgroep Dijkstra Draisma twaalf sociale huurhuizen neer. Deze woningen worden geassembleerd volgens de ‘droogstapel-methode’. “Dit is ons antwoord op de grootste uitdaging voor de bouwsector in Nederland”, stelt Douwe Arjen van der Schaaf van het Friese bouwbedrijf.

Prefab & Industrialisatie

Donderdag 24 oktober 2019 Prefab vraagt om nauwe samenwerking in de bouw Faay wandpanelen staan in de markt onder andere bekend om de snelheid waarmee een binnenwand kan worden gebouwd....

SUPERSNEL BOUWEN met de kant-en-klare wanden van FAAY

Architectenpunt editie 8 - Supersnel Bouwen met Faay Tekst: Marieke Pool Beeld | FAAY Afgelopen jaar hebben we onze Kingsize panelen geïntroduceerd’, vertelt Monique de Vos-Faay. Deze binnenwanden zijn kant-en-klaar:...

Flexibel en snel bouwen

Voor de Tasmantoren in Assen waren de woningscheidende panelen van Faay dé oplossing.

Kwaliteit wint altijd

Innovatie & inspiratie Faay Vianen B.V. is een zelfstandig oer-Hollands familiebedrijf, opgericht in 1972 en nog steeds gevestigd in Vianen. Grondlegger Cees Faay ontwikkelde in de vestiging in Lopik het...

De voordelen van Faay wanden en plafonds

De ‘nuchtere eenvoud’ van de FAAY-binnenwand, een kern van vlasscheven met aan beide zijden een gipsplaat, zal altijd de basis blijven in de productieruimten van familiebedrijf FAAY in Vianen.

Een binnenwand om op voort te bouwen

Stedenbouw staat zoals de naam al aangeeft helemaal in het teken van bouwprojecten in al hun facetten en dat zijn er tegenwoordig heel wat. Tekst | Jan-Kees Verschuure Beeld |...

Isolatie van de buitenschil, typisch een klus voor binnen

Jaargang: 4 Editie: 7 Het ArchitectenPunt, de bouwbrede stijlgids voor architecten, bestekschrijvers, projectontwikkelaars, woningcorporaties en bouwbedrijven. Deze editie 'Digitalisering van de bouwkolom. Controleren & Valideren'. In het voormalig fabriekspand van de Plateelbakkerij aan de...

Geluidsoverlast een probleem? Los het op met FAAY wanden!

Geluidsoverlast is een steeds grotere bron van ergernis. Wooncomfort maar ook werk- en studieresultaten hebben direct te lijden onder geluidsoverlast. En wat te denken van de nachtrust van hotelgasten? Daarbij blijkt ook slechte akoestiek een ware stoorzender.

Faay bouwt Kingsize

grotere stappen, sneller (t)huis. Faay Vianen brengt kingsize panelen op de markt. Prefab panelen, inclusief elektra en leidingwerk, kamerhoog en kamerbreed. Snel, minder bewerkingen nodig. En schoon.   Minder disciplines...

Kingsize wandpanelen: minder mensen en minder hijsen nodig

De firma Faay uit Vianen is in de markt al decennia lang vooral bekend om de prefab wanden en plafonds met een standaard afmeting van 40 centimeter. Dit jaar is...

Ruwbouw is afbouw

De nieuwbouw van het integraal kindcentrum De Korenbloem in Oirschot is flexibel in indeling en zuinig qua lasten. Het volledige gebouw is opgezet volgens het ‘ruwbouw is afbouw’-principe. Dit houdt in dat de constructiematerialen zijn veredeld waard oor zo min mogelijk materialen en afwerkingen in de afbouwfase zijn toegevoegd.

Geluidsisolatie, efficiënt werken & transformatie

Met de opkomst van de transformatiemarkt groeit ook de vraag naar scheidingswanden en plafondsystemen met een hoogwaardig isolerend vermogen. De duurzame FAAY-wand (opgebouwd uit vlasscheven en gips) is van nature brandveilig, en op het gebied van geluidsbelasting gaat FAAY voor ’30 dB minimaal’, zegt manager techniek en projecten Robert-Jan Kobben. “Wij participeren bijvoorbeeld
in het Quiet Room® label – het eerste en enige objectieve keurmerk voor stille hotelkamers.”

Stap voor stap een binnenwandsysteem van Faay plaatsen

Een oplossing voor het monteren van een strakke en schroefvaste wand? Wanden die snel en eenvoudig te plaatsen zijn? Dan kun je bij de situatie passende wandsystemen kiezen. KlusVisie besprak eerder mogelijkheden die aardig wat montagetijd vragen. Faay biedt inmiddels een snel te plaatsen binnenwandsysteem. KlusVisie stelde de werkplaats beschikbaar en ging met Faay VP70 aan de slag.

C2C-gecertificeerde wand voor circulaire bouw

Gecertificeerde en conform normen geteste producten worden met de naderende invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) zeer gewild, denkt FAAY. Met C2C-certificaten voor de duurzame prefab FAAY-wanden gaat de producent nu ook voor circulaire bouw. “Onze producten zijn er klaar voor. Wij ontwikkelen voor de vraag uit en zorgen dat wij altijd aan de goede kant van de streep staan – op het gebied van geluidsbelasting bijvoorbeeld ’30 dB minimaal’”, aldus manager techniek en projecten Robert-Jan Kobben.

Faay kijkt naar de mogelijkheden

‘Eigenlijk is geen vraag te gek voor ons,’ vangt Monique de Vos-Faay aan. ‘Nog niet zo lang geleden kregen we vanuit twee bouwbedrijven een bijzonder verzoek. Deze bedrijven denken in hijsbewegingen, een compleet andere benadering dan vanuit de baksteen. De bedoeling was om vanuit één hijsbeweging een zo groot mogelijk onderdeel van de woning te plaatsen…

Vlokpartner

Lid zijn van de VLOK betekent voor de klusser dat zijn belangen optimaal worden behartigd én dat hij kan profiteren van de inkoopvoordelen en het netwerk van de VLOK. Daarnaast kunnen klussers gebruik maken van de tweezijdige voorwaarden die VLOK samen met de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis heeft opgesteld. Met deze voorwaarden geef je als klusser een duidelijk signaal af aan je klant: je denkt niet alleen aan je eigen belang, maar ook aan die van de klant.

Publicatie van Faay op Batibouw 2016

Bekijk de Blix.tv publicatie van Faay op BATIBOUW 2016, de grootste en belangrijkste beurs in de bouw-, renovatie- en woonsector.

Voorbereid op toekomstige veranderingen

Belangrijk gegeven bij deze nieuwbouw was flexibiliteit. Flexibel ruimtes in kunnen delen om tegemoet te komen aan wensen van gebruiker is tegenwoordig een must. Faay weet dat als geen ander. Ook bij de bouw van verpleeghuis Heerma State moest het aan kunnen passen van ruimtes eenvoudig zijn zodat bij uitbreiding of inkrimping snel geschakeld kan worden.

Renovatie kantoorpand tot appartementencomplex

Flexibele renovatie met Faay producten van kantoorpand naar appartementencomplex

Brandveiligheid

Of het nu afbouw voor de retail of duurzame transformaties betreft: de gebruikseisen zijn hoog. Zoals op het gebied van brandveiligheid, waardoor doorontwikkeling van bouwproducten aan de orde van de dag is. “Als zelfstandig producent van prefab wanden en plafonds is Faay al jaren in staat gebleken maatwerk te leveren met duurzame producten – getest volgens de laatste normen, met moderne marktbenaderingen als total cost of ownership als uitgangspunt.

Van school tot studentenhuisvesting

Een voormalig schoolpand aan de Bergerweg in Alkmaar heeft een transformatie tot studentenhuisvesting ondergaan. Daarmee beschikt de stad met twee hogescholen over haar eerste echte complex voor studentenhuisvesting. De transformatie van de voormalige middelbare school heeft zich in opdracht van corporatie Woonwaard in twee fasen voltrokken.

Speciale wanden reduceren stookkosten IJsselstroom

Faay Wanden heeft de Wall-in-One zo’n acht jaar geleden op de markt gebracht voor het na-isoleren van bestaande bouw. Het is een praktisch product voor bijvoorbeeld het isoleren van jarenzeventig- en jarentachtigwoningen. Behalve voor wanden kan het ook voor daken gebruikt worden.

Semi-permanente huisvesting

Voor het scheiden van de woonunits is gebruikgemaakt van scheidingswand VP70 van FAAY (ruim 6.000 m²). Deze wand heeft een zeer hoge spijker- en schroefvastheid en een hoge stijfheid en is daardoor stapelbaar tot een hoogte van 4.500 millimeter.

Veilig wonen en werken met het 2resist® 60 ceiling system

Elke ontwerper, bouwer en opdrachtgever ziet het belang in van brandveiligheid. Met het FAAY 2resist® 60 ceiling system worden brandveilig ontwerpen en bouwen weer een stuk eenvoudiger. Want dit plafondsysteem biedt, met 60 minuten brandwerendheid, een betrouwbare bescherming bij brand.

Brandwerend plafond oplossing voor zorgvastgoed

Het 2resist® 60 ceiling system is een doorontwikkeling van het in 2014 geïntroduceerde 2resist® 120 ceiling system. Het bestaat uit twee componenten – brandwerende Promat-panelen en Faay-bevestigingsprofielen – en voldoet aan de eisen in het Bouwbesluit. De brandwerende scheiding is inmiddels getest bij Efectis Nederland BV. De beoogde uitkomst, 60 minuten brandwerendheid, is daarbij ruimschoots overtroffen.

Isolatiepanelen zorgen voor goede geluidwering

Een statig, verouderd schoolgebouw is getransformeerd tot huisvesting voor studenten. Het pand biedt nu veertien zelfstandige studio’s en 29 studentenkamers. Vanwege de hoge eisen aan geluidsisolatie, is gebruikgemaakt van de 40 cm brede VP54 Faay panelen in combinatie met 40 mm steenwol.

Faay Vianen is BIM-ready

De BIM-ontwikkelingen sluiten naadloos aan op Faay’s visie omdat het bedrijf ernaar streeft om bouwen zo gemakkelijk en foutloos mogelijk te maken. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om het complete wandassortiment te vertalen naar BIM-modellen.

Systeemwand 130 minuten brandwerend

De geteste constructie bestond uit twee Faay VP70 wanden van elk 70 mm dik, waarvan de 60 mm dikke spouw was gevuld met 40 mm steenwol. Het binnenspouwblad, aan de ovenzijde, bezweek pas na 85 minuten. De volgende drie kwartier heeft het buitenste spouwblad het vuur tegengehouden.

Bouw je eigen studentenkamer

Ondanks dat Stichting Studenten Huisvesting de laatste jaren flink wat complexen uit de grond stampte, blijft het voor de gemiddelde Utrechtse student een helse klus een geschikte kamer te vinden.
Samen met toekomstige bewoners transformeert Socius daarom ongebruikte kantoorpanden in studentenkamers.

Prefabben zit in ons bloed

Praat je met Cees Faay over innoveren, dan heb je het al snel over prefab. De scheidingswand die hij bijna 45 jaar geleden ontwikkelde en die de grond- slag vormt voor al de producten die sindsdien uit de fabriek in Vianen rolden, was al een prefab wand.

Nieuwe bestemming Wooncentrum Vasalis

Voor het scheiden van de appartementen is gebruikt gemaakt van woningscheidende wanden. Geluidsoverlast moest beperkt worden tot het minimale. De FAAY IW200 wand bleek hiervoor een uitstekende oplossing te zijn.

Complex met 24 appartementen Semmelweisstraat

Men viel voor de flexibiliteit, maar ook voor de goede fysische eigenschappen: geluidwerend, brandwerend en schroefvastheid. Je kunt er door de massieve vlaskern gewoon iets aan ophangen zonder speciale
bevestigingsmiddelen of noodzakelijke achterhoutconstructies.

Ook verzekeringsmaatschappijen erg geïnteresseerd in 2Resist ceiling-system

Het 2Resist ceiling system is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie, zowel in natte als droge en hygiënische ruimtes.
De eerste afnemer van het plafond is de Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ) Eindhoven. Het gaat daar om een instelling waar mensen met zware psychische klachten worden gehuisvest.

Milieuvriendelijkheid voert boventoon

Het oer-Hollandse familiebedrijf Faay Vianen bv wanden en plafonds uit Vianen onderscheidt zich door haar milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Met een ISO 14001 certificering voldoen ze aan alle eisen van het milieumanagementsysteem.