Skip to main content

Prefabben zit in ons bloed

By 8 februari 2016mei 22nd, 2017Publicaties
Faay Wanden en Plafonds - Renda cover

Wekelijks worden artikelen online gepubliceerd en in print verschijnt Renda-magazine.

nr 4 december 2015
tekst robert dingemans

Cees Faay is directeur R&D bij Faay Vianen. Liefhebberij, noemt hij het. Na ruim 30 jaar aan het hoofd van het familiebedrijf te hebben gestaan, droeg de oprichter in 2005 de scepter over aan de volgende generatie. Nu mag hij zich puur richten op zijn passie: innoveren. Praat je met Cees Faay over innoveren, dan heb je het al snel over prefab. De scheidingswand die hij bijna 45 jaar geleden ontwikkelde en die de grond- slag vormt voor al de producten die sindsdien uit de fabriek in Vianen rolden, was al een prefab wand. “Wij dachten: we kunnen de bouw versnellen. Men was gewend om elk muurtje met de hand te metselen.” Eerst werd er lacherig over gedaan, maar Faay liftte mee op de renovatiegolf van de jaren 70. Met de prefab-wanden werd het veranderen van de woningplattegrond ineens een stuk makkelijker. Prefab nam sindsdien een hoge vlucht en zit vooral de laatste jaren weer flink in de lift. “Een huis is tegenwoordig volledig prefab neer te zetten. Die ontwikkelingen zullen alleen maar doorgaan en in kwaliteit verbeteren.” Bij Faay manifesteert zich dat de afgelopen jaren bijvoorbeeld in de vorm van de prefab badkamer, “die takelen we zo naar binnen”, en de ontwikkeling van brandwerende plafondsystemen. De ontwikkeling van steeds meer prefab elementen is logisch gezien de “In de horizontale keten verdwijnt de rol van de tussenhandel”…

PUBLICATIES
Bio-based bouwen met vlas

Zowel in België als in Nederland is de interesse voor de inzet van vlas-componenten voor een bio-gebaseerde bouw-industrie dan ook terug sterk stijgend. In ons gemeenschappelijk bio-economie-traject met ILVO zullen we dit als ABV ook verder op de kaart pogen te zetten.

Slim bouwen met Faay

Het gemak waarmee gebouwd kan worden is echt een enorm voordeel van FAAY wandpanelen. De wand bestaat uit een massieve kern met aan weerszijden een gipskartonplaat. Stijl- en regelwerk, isolatie en eindbeplating zijn in één paneel samengevat.