Tekst: stedenbouw.nl
Speciale wanden reduceren stookkosten IJsselstroom
“De bedoeling van de opdrachtgever was om er een mooi gerenoveerd monument van te maken, dat als het even kan energieneutraal moest worden. Daarvoor moet je wel maatregelen nemen. Wij zijn de producent van het materiaal dat ze toegepast hebben voor de buitenmuur”, vertelt Gerry Elfink, rayon manager van Faay. Opdrachtgever Silvester van Veldhoven is architect, en wist daarom van het bestaan van deze oplossing.
“Dit product wordt aan de binnenkant van de bestaande buitengevel gemonteerd, waardoor de buitenmuur in één keer een goede isolatie krijgt en de bewoners dus zo min mogelijk hoeven te stoken”, aldus Elfrink. Het product bestaat uit een gipsplaat en een PIR-plaat met een dunne reflecterende aluminiumfolie aan de spouw- c.q. muurkant en een dunne dampdichte folie tussen het gips en de PIR. “Zo ontstaat een opbouw van verschillende lagen die gezamenlijk zorgen voor een goede isolatie”, legt Elfrink uit. Aan deze wanden is het zelfs nog mogelijk om wat op te hangen. Een bijkomend voordeel van deze oplossing is dat de voorzetwanden maar een beperkte ruimte vragen, waardoor er niet teveel van het leefoppervlakte hoeft te worden ingeleverd.
Na-isoleren
Faay Wanden heeft de Wall-in-One zo’n acht jaar geleden op de markt gebracht voor het na-isoleren van bestaande bouw. Het is een praktisch product voor bijvoorbeeld het isoleren van jarenzeventig- en jarentachtigwoningen. Behalve voor wanden kan het ook voor daken gebruikt worden. “We hebben deze daken (PG Roofing) onder andere mogen leveren bij 240 vooroorlogse woningen in Groningen, waar het in de zolderruimte net zo hard vroor als buiten. Door de toepassing van deze daken konden hier volledige slaapkamers van gemaakt worden. Doordat daardoor de ruimte volledig benut kan worden, is de investering altijd de moeite waard.”
De bevestiging is eenvoudig: de verbindingsregels worden op de muur geschroefd en de elementen, die 60 centimeter breed en verdiepingshoog geleverd worden, kunnen daar achter gehaakt worden. Voor de openingen in de gevel zijn geïsoleerde prefab dagkanten ontwikkeld, die een goede aannemer handig kan verwerken. De aanbouw van de IJsselstroom is helemaal gebouwd volgens de eisen van de tijd en vroeg dus niet om extra maatregelen. In de bestaande bouw van de IJsselstroom is 325 vierkante meter aan PG90-wanden verwerkt, waardoor veel minder warmte verloren gaat via de gevel en waarmee tientallen procenten bespaard kunnen worden op de stookkosten. Daarmee alleen is de woning nog niet energieneutraal. Elfrink: “In deze restauratie zijn alle moderne technieken verwerkt, die alles bij elkaar de woning energieneutraal houden. We zijn er trots op dat we een bijdrage aan deze restauratie hebben mogen leveren. Het is mooi dat sommige gemeentes ook de waarde in zien van historische gebouwen.”