Skip to main content

Renovatie portiekwoningen, van een ondermaatse isolatie naar NOM

By 14 mei 2020maart 2nd, 2021Publicaties, Project

Voor Woonplus Schiedam renoveert ERA Contour B.V. 80 portiekwoningen aan de Lorentzlaan te Schiedam. De authentieke woningen zijn bepalend voor het straatbeeld. De enorme uitdaging die het totale bouwteam aangaat om deze woningen naar NOM te renoveren gaat ‘gewoon’ door in deze bijzondere tijd met inachtneming van de maatregelen. Van Vonderen Groep bv neemt het afbouwpakket voor haar rekening waaronder ook het monteren van de naisolatie-wand W’all-in-One, afgewerkt met prefab dagkanten. Respect voor het totale bouwteam.

Portiekwoning-faay-1

Wat houdt NOM eigenlijk in?

NOM staat voor Nul-op-de-Meter. Een nul-op-de-meterwoning is energieneutraal en levert de bewoners bovendien een grote besparing op de kosten voor energie op. Het verduurzamen van een woning gebeurt door middel van optimale isolatie en kiezen voor een nieuwe manier van verwarmen (aardgasvrij). Met een gezond en aangenaam binnenklimaat in de woning. (bron: nomkeur.nl)

NOM-renovatie kostbaar, maar wel mogelijk

In de renovatiemarkt worden momenteel diverse renovatiemogelijkheden toegepast. Zoals een 2nd-skin systeem, waarbij een nieuwe geïsoleerde gevel tegen de oude aangebracht is. Ook het plaatsen van een prefab lichtgewicht gevel of plaatsing van zonnepanelen tegen de gevel behoort tot de mogelijkheden.

Een portiekwoning isoleren is lastig. Een portiekwoning isoleren naar NOM is ‘a hell of a job’.

Ook de portiekwoningen aan de Lorentzlaan hadden een ondermaatse isolatiewaarde, waardoor het, in het kader van de energietransitie, verstandig was deze te renoveren.

Renovatie moest van binnenuit

Aangezien de architectuur behouden moest blijven, was isolatie van de buitengevel geen optie. De isolatie moest van binnenuit plaatsvinden. Daarnaast hebben alle partijen in dit project duurzaamheid heel hoog op de agenda staan. Daarom is gekeken naar oplossingen voor duurzaam bouwen met zo veel mogelijk prefab producten. Want prefab staat garant voor een gegarandeerde kwaliteit. Daarnaast heb je met prefab minder afval werkt het stukken sneller en efficiënter.

In dit project is er daarom voor gekozen om de binnenwanden te isoleren met het W’all-in-One® PG110-system van Faay. Het PG110-system is een slanke (110 mm) na-isolerende voorzetwand welke een hoge thermische isolatie biedt bij een minimale dikte en een blijvend thermisch rendement. Faay leverde ook de prefab dagkanten. Speciaal gefabriceerd voor dit project, met een slanke detaillering die toch voldoet aan de gewenste isolatie. Koudebruggen, die leiden tot bovenmatig warmteverlies en dus hoge energiekosten, worden hiermee voorkomen.

wallinone-naisoleren-faay-2

Dampremmende folie voorkomt fouten

Het W’all-in-One-systeem bestaat uit een combinatie van PIR verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. De PIR-plaat heeft aan beide zijden een dampremmende folielaag. Dat is handig, omdat in de bouw nog vaak fouten worden gemaakt met het aanbrengen daarvan. Deze verschillende lagen zorgen gezamenlijk voor de gewenste isolatie van Rc 4,95. Dat deze W’all-in-One® PG110 relatief dun is, komt het aantal bewoonbare vierkante meters ten goede. Dit ‘totaalsysteem’ is makkelijk te verwerken en draagt zeker bij aan een vermindering van faalkosten.

Per vertrek heeft een blowerdoortest plaatsgevonden en is de binnenkant kierdicht gemaakt.

Per woning wordt de luchtdoorlatendheid met een blowerdoortest gemeten

Naast een hoge isolatiewaarde heeft ook een lage luchtdoorlatendheid een positieve impact op een lage EPC. Isoleren heeft ook geen zin als je luchtdichtheid niet op orde is!

Om zeker te zijn dat de woningen luchtdicht, of ook wel kierdicht zijn, is er ter controle nog een blowdoortest toegepast. Deze blowdoortest is uitgevoerd in een zogeheten proefwoning. Met zo’n test kan zuiver gekeken worden naar eventuele luchtlekken. Tijdens een luchtdichtheidsmeting wordt de ‘blower’ in een deur gezet. Dit is in feite een krachtige ventilator waarmee je het huis op onder- of bovendruk zet. De blower meet hoeveel lucht er nodig is om een bepaald drukverschil te krijgen, wat meteen ook aangeeft hoeveel lucht de gebouwschil doorlaat.

Goede isolatie, slimme ventilatie en duurzame energievoorziening

De bewoners zijn na de renovatie verzekerd van een comfortabele woning met een aangenaam en gezond binnenklimaat, gecombineerd met een zeer laag energieverbruik, en ook nog eens aardgasvrij.

faay-nom-renoveren-3
dagkant-koudebrug-faay