Skip to main content

Faay-wanden in wasserij de IJsselstroom

By 6 oktober 2014november 16th, 2020Project, Accessoires, Voorzetwanden

Het probleem

Marian van Leeuwen en Silvester van Veldhoven, architect van beroep, zijn sinds kort eigenaar van dit complex en willen het gebouw en de locatie weer in ere herstellen, om er te gaan wonen en werken.
Voor dit prachtige project met een interessant verleden heeft Faay Vianen de binnenwanden mogen leveren. In 2009 is De IJsselstroom tot gemeentelijk monument verklaard. Omdat de wasserij een monumentaal pand is mag er niets worden veranderd aan de buitengevel. Isoleren moest dan ook van binnenuit gebeuren.

De oplossing

Gekozen werd uiteindelijk voor de W’all-in-One®. Dit is een voorzetwand met aan één zijde een gipskartonplaat en aan de andere zijde PIR-isolatie voorzien van een dampremmende reflecterende folielaag. PIR haalt een hoge isolatiewaarde bij een geringe dikte. De W’all-in-One®, type PG90 haalt zelfs een Rc van 3,85.

De oude stoomwasserij staat in de uiterwaarden bij Zutphen. Gebouwd in 1911 naar ontwerp in laat Jugendstil van de bekende architect Broekhuizen. Na een periode achterstallig onderhoud van 50 jaar wordt dit gemeentelijk monument nu volledig gerestaureerd. De oude stoomwasserij wordt tot een energieneutraal woon- en bedrijfspand getransformeerd. Duurzame bouwmaterialen, verregaande isolatie, opvang van regenwater, warmteterugwinning uit het rioolwater, en een zonthermisch dak zijn enkele opmerkelijke aspecten uit het zogeheten ‘Monumentaal Energie Transitieplan’ voor De IJsselstroom.

Overige projecten