Skip to main content

NEP voorziet haar opdrachtgevers van de technologie, de mensen en de knowhow die het mogelijk maken de grootste evenementen ter wereld te produceren en zichtbaar te maken voor een wereldwijd publiek. De uitbreiding vindt plaats in het Studiocentrum, waar NEP reeds kantoorruimten en studio’s in gebruik heeft. NEP en Media Park realiseren de upgrading van de kantoorruimte/geluidsstudio’s gezamenlijk.

Uitbreiding geluidsstudio’s

NEP in Studiocentrum Media Park Hilversum kreeg de laatste jaren steeds meer vraag naar de verhuur van kantoor-/oefen- en studioruimtes. Er was bij in- en externe klanten, postproduction, mediamanagers en producenten/freelancers veel behoefte naar een zogeheten ‘eigen stek’. Eind vorig jaar is begonnen met de uitbreiding van het Media Park. Op de 2e verdieping van het Mediacentrum gebouw is een oppervlakte van maar liefst 780 m2 opgedeeld in diverse geluidsstudio’s. Naast de geluidsstudio’s zijn er ook een nieuwe edit ruimte, vergaderruimtes, voicebooths en audio en gradingruimtes gerealiseerd. Omdat de huurders van deze studio’s voornamelijk in de muziek zitten, was een goede geluidsoverdracht en akoestiek natuurlijk een voorwaarde.

Goede montage is het halve werk

Omdat ook akoestiek hier een belangrijke factor in speelde werd AudioWorkx benaderd als montagebedrijf. Audioworkx staat bekend om zijn ruime ervaring in het ontwikkelen, vervaardigen en installeren van akoestische producten. Een ruimte binnenlopen, de akoestiek begrijpen en evalueren, dat kunnen zij als geen ander. Al ruim vijf jaar werkt Audioworkx samen met NEP. Wat begon met een aantal kleine projecten is in de loop der tijd uitgegroeid tot meer. Zo was het bedrijf ook al betrokken bij de studio’s van Ziggo Sport en Eurosport. Sinds de eerste dag is de betrokkenheid en de bereidwilligheid om de project in goede status te willen opleveren aanwezig. De passie en de inzet die ze hebben is er nog steeds.

Uitdaging

De ruimte in het Studiocentrum is allereerst onderworpen aan een ‘verkenning’. In die verkenning komen alle eigenschappen van materialen aan bod, niet alleen de akoestiek, maar ook de mogelijkheden om materiaal te besparen. In dit project zaten een aantal uitdagingen zoals ventilatiekanalen en natuurlijk de akoestiek. En een maximale montagetijd van 12 weken voor wanden én plafonds.

Ook lage frequenties

De akoestische isolatiewand IW148 van Faay bleek voor dit project geschikt. Een wand met een geringe dikte (148 mm) en met uitstekende isolerende kwaliteiten. De IW148 wordt in de geluidstudio wereld bovendien gemarkeerd als ‘niet-star systeem’. Door te kiezen voor een wandsysteem dat niet star is ontstaat als het ware een groot membraan waarin ook de lage geluidsgolven – die normaal moeilijk te dempen zijn – worden opgevangen.

Oplevertijd van slechts 12 weken

De wand bleek niet alleen geschikt om zijn akoestische eigenschappen, maar ook om de montagesnelheid. De panelen bestaan uit een geperste vlaskern met aan beide zijden een gipskartonplaat. De kern van vlas zorgt voor stabiliteit en een uitstekende schroefvastheid over de gehele oppervlakte. Het monteren gaat eenvoudig door de bijzonderdere constructie met een veer-groefverbinding. Deze constructie zorgt ervoor dat het systeem eenvoudig en snel te plaatsen is.

Contactgeluid

De IW148 is een tweeschalig systeem wat betekent dat de wand wordt samengesteld uit twee panelen met een ankerloze spouw van 40 mm, gevuld met steenwol. Deze ankerloze spouw voorkomt contactgeluiden en garandeert geluidsisolatie. De wand heeft een geringe dikte (148 mm) en biedt uitstekende akoestische isolatie (56 dB) en zeer hoge brandwering: 90 minuten.

studio-geluidsisolatie_800x533

NEP The Netherlands
Van de Oscars tot de Olympische Spelen, NEP voorziet haar opdrachtgevers van de technologie, de mensen en de knowhow die het mogelijk maken de grootste evenementen ter wereld te produceren en zichtbaar te maken voor een wereldwijd publiek. NEP telt meer dan 3.000 medewerkers, gedreven door passie en met focus op technische innovatie. Samen ondersteunden zij producties in meer dan 65 landen, op alle 7 continenten.

Overige projecten