Skip to main content

Transformatie van gemeentekantoor Ravellaan

Het probleem

In een voormalig 9 verdiepingen tellend kantoorpand van de gemeente Utrecht aan de Ravellaan in Utrecht wordt inmiddels druk verbouwd. Het gemeentepand wordt door opdrachtgever Jongerenhuisvester Socius Wonen getransformeerd tot een woontoren met 180 jongeren/ studentenkamers. De begane grond krijgt een sociale functie met onder andere een restaurant en ontmoetingsruimte voor zowel bewoners als de buurt. Eind juli zijn de eerste studentenkamers opgeleverd.

Bijzonder aan dit project is dat toekomstige bewoners konden meehelpen tijdens de verbouwing. Door 48 uur te klussen onder professionele begeleiding, kon je 10% huurkorting verdienen voor zolang je er woont! De jongeren werden professioneel begeleid door bouwvakkers van het aannemingsbedrjf Plegt-Vos, hoofdaannemer van dit transformatieproject.

Faay Wanden en Plafonds - Transformatie Ravellaan - VP70 IW100

De oplossing

Voor het scheiden van de woonunits is gebruik gemaakt van de Scheidingswanden VP70  en de Akoestische isolatiewand IW100 van FAAY.  In totaal ruim 6000m2. Deze milieuvriendelijke wanden hebben een zeer hoge spijker- en schroefvastheid. De VP70 heeft een hoge stijfheid en de IW100 staat weer bekend om zijn uitstekende akoestische isolatiewaarde. Beide wanden hebben een uitstekende brandwerendheid van 45 minuten.

Voor dit project werden de wanden op klantspecifieke breedtemaat geproduceerd. Namelijk 608 mm, (standaardmaat is 400 mm). Nauwkeurige berekeningen vooraf toonden aan dat bij dit project met het werken met 608 mm brede panelen het zaagverlies werd beperkt tot het minimale. Uiteraard scheelde dit enorm in arbeidstijd.

Ook het afval op de bouwplaats is hierdoor aanzienlijk verminderd. Tevens heeft Plegt-Vos ook over het logistieke proces op de bouwplaats goed nagedacht. Zij hebben een speciaal hulpmiddel ontwikkeld voor het verticale transport om het transport in het pand efficiënt te laten verlopen.

Overige projecten