Skip to main content

Geluidsstudio ‘Werkplaats Walter’

By 21 juni 2018september 11th, 2018Project, Algemeen

In Anderlecht, Brussel staat Werkplaats Walter. Een initiatief van muzikant Teun Verbruggen. Brusselse en internationale beeldend kunstenaars en muzikanten vinden onderdak in een veelbelovend pand met kwaliteitsvolle en betaalbare atelier- en repetitieruimte, residentiemogelijkheden en een concertzaal. Wat hen bindt: experiment en improvisatie.

Renovatie door middel van crowdfunding

Een veelbelovend pand in het hart van Kuregem (Anderlecht), een dichtbevolkte plek vlakbij het hart van Brussel en middenin de kanaalzone in volle ontwikkeling.
Wat ooit een sportschooltje was in de Van Lintstraat in Anderlecht, werd in 2016 een werkstek voor kruisbestuiving en solo-expressie van artiesten. Een grootscheepse renovatie stond op stapel. Ruim 365.000 euro was nodig om het gehele pand op te knappen. Crowdfunding was een van de middelen om het geld bij elkaar te krijgen.

Goede geluidsisolatie was een pré

Een bewoonbare oppervlakte van 1.300 m² verdeeld over vier verdiepingen zal ruimte bieden aan o.a. een exporuimte, ateliers, een winkel voor cd’s en vinyl, een repetitieruimte, een studio en een concertzaal. De verschillende ruimtes kunnen gehuurd worden door artiesten, ook per dagdeel. Het pand was flink verouderd. Er is eerst begonnen met het strippen van de diverse ruimtes. Om vervolgens de ruimten opnieuw op te delen en te renoveren. Omdat we hier met muzikanten te maken hebben, was een goede geluidsisolatie natuurlijk een voorwaarde.

Werkplaats-Walter-geluidsstudio

Eerst moet je de akoestiek van een ruimte begrijpen en evalueren. Daarna komt de oplossing. Audioworkx Acoustics uit Hoogeloon kan dat als geen ander. En draagt zorg voor de bouw van het atelier- en repetitieruimte, residentiemogelijkheden en een concertzaal.

Met of zonder galm

Een geluidsisolerende ruimte of studio is voor muzikanten, maar ook voor vloggers, DJ’s en producers een must. Een studio maakt het mogelijk om ongestoord en zonder overlast te veroorzaken te kunnen werken. Een geluidsstudio is niet alleen een ruimte die bedoeld is om geluid binnen of buiten te houden, maar ook als een ruimte waarin de akoestiek op een dusdanige manier afgestemd kan worden. Hierdoor klinken geluid of stemmen zoals zij moeten klinken, met of juist zonder galm.

Akoestische isolatie van 56 dB

Ook de diverse ruimten in dit pand moesten akoestisch op orde worden gebracht. Gekozen is om de ruimten af te werken met de akoestische isolatiewand IW148 van Faay. De IW148 is een ruimtebesparende woningscheidingswand dankzij de geringe dikte (148 mm). Deze solide wand biedt uitstekende akoestische isolatie (56 dB) en zeer hoge brandwering: 90 minuten. De IW148 is een tweeschalig systeem wat betekent dat de wand wordt samengesteld uit twee panelen met een ankerloze spouw van 40 mm, gevuld met steenwol. Deze ankerloze spouw voorkomt contactgeluiden en garandeert geluidsisolatie. De panelen bestaan uit een geperste vlaskern met aan beide zijden een gipskartonplaat. De kern van vlas zorgt voor stabiliteit en een uitstekende schroefvastheid over de gehele oppervlakte. De montage is probleemloos, dankzij de bijzondere constructie met een veer-groefverbinding is elke Faay wand eenvoudig en zeer snel te plaatsen.

Overige projecten