Skip to main content

Renoveren of hernieuwbouwen?

By 15 juni 2020april 22nd, 2021Project

Het Haerenkwartier in Oosterwolde. Een wijk van inmiddels al meerdere generaties. Een wijk met jaren zestig woningen, toe aan vernieuwing.
Woningbouwcorporatie Actium had de keuze, of alle jaren zestig woningen dusdanig renoveren zodat ze voldoen aan de normen van nu, of een gehele woonwijk vernieuwen. Gekozen is voor het laatste. De bestaande woningen worden door Nijhuis Bouw BV gesloopt en ‘teruggebouwd’, maar dan met iets extra’s, zodat het Haerenkwartier herkenbaar blijft. Als co-maker van Nijhuis gaat FAAY de complete kant-en-klare Kingsize scheidingswanden leveren voor dit project.

woningen-nijhuis-kingsize-wanden-faay

170 energieneutrale woningen

De woningen zijn duurzaam ontwikkeld en worden niet op het gas aangesloten. Er worden eerst 44 levensloopbestendige woningen gebouwd die in de zomer klaar moeten zijn. Deze 44 woningen fungeren in eerste instantie als ‘wisselwoning’. Als deze woningen gereed zijn kan er in september worden gestart met de bouw van nog eens 115 eengezinswoningen en 11 seniorenwoningen. Al met al moet het project eind 2021 klaar zijn. Nijhuis Bouw BV heeft de opdracht gekregen voor dit prachtige project. De nieuwe woningen zijn gasloos, energieneutraal, en voldoen volledig aan de nieuwe eisen met betrekking tot daglicht, geluid, ventilatie en isolatie.

In 35 werkdagen een nieuwe woning

De bouwperiode voor de 115 eengezinswoningen en 11 seniorenwoningen is zeer kort. Het slopen en herbouwen van de woning zal binnen het korte tijdsbestek van 35 werkdagen plaatsvinden. De bewoners worden zoveel als mogelijk ontzorgd: ze krijgen een tijdelijke wisselwoning wanneer hun bouwblok gesloopt wordt. Dit is nogal een logistieke operatie: de verhuizing uit de bestaande woning, de sloop, de nieuwbouw, maar ook het terugverhuizen naar de nieuwe woning – en dat voor elke woning binnen een termijn van 35 werkdagen.

Prefab, efficiënt en flexibel

Zo’n korte bouwtijd vraagt om een perfecte leanplanning en snelle bouwmethodes. Door gebruik te maken van prefab bouwonderdelen kan Nijhuis de hoge bouwsnelheid halen. Alle oplossingen, vanaf de fundatie tot en met de laatste installatie worden uitgetekend. Belangrijk in dit hele verhaal zijn de zogeheten co-makers. Betrouwbare leveranciers met wie al jaren samengewerkt wordt, en die vertrouwd zijn met de aanpak. De producten van deze leveranciers worden in ieder nieuwbouwproject weer ingezet. Opdrachtgever, aannemer en co-makers delen en registreren hun inzichten om er samen van te leren.

4,5 meter lang

Faay is een van deze co-makers. Zij levert de complete kant-en-klare Kingsize scheidingswanden die in dit project gebruikt gaan worden, de wanden zijn verdiepingshoog en kunnen tot 4,5 m lengte geleverd worden. De panelen bestaan uit een vlaskern welke aan weerskanten is voorzien van een vezelversterkte plaat. Sleuven voor buizen, leidingen en elektradozen, verjongingen en andere frezingen worden in de fabriek reeds geïntegreerd. De wanden en bijbehorende installaties zijn standaardoplossingen, maar de klant bepaalt uiteindelijk welke stopcontacten hij wel of niet wil benutten. Alles is van te voren afgestemd. Ook de meterkasten worden in dit project prefab in het werk gehesen. Het werken met allerlei kant-en-klare producten, zoals Kingsize binnenwanden en prefab meterkasten vergroot niet alleen de bouwsnelheid, maar vermindert ook de arbeid op de bouwplaats, minimaliseert de transportbewegingen in de woonwijk en reduceert zo het afval op de bouwplaats. Einddoel is een nog snellere uitvoering van het bouwproces.

In bokken onafhankelijke montagevolgorde (Medium)

Logistieke structuur loont

Werken met prefab (droge) onderdelen leidt tot een enorme reducering van de bouwtijd, vereenvoudiging en stroomlijning van het productieproces, een enorme verlaging van faalkosten en een stijging van de kwaliteit. De prefab elementen worden in volgorde van montage én op het juiste moment op de bouwplaats afgeleverd (Just-in-Time). Door het just in time te leveren kan er direct gemonteerd worden en is een tussentijdse opslag overbodig. Transportbewegingen naar en van de bouw worden geminimaliseerd.

Het is het goed om vooruit te kijken en te investeren in duurzaam woningbezit én in een comfortabele toekomst voor (nieuwe) bewoners. FAAY is trots dat wij als partner van Nijhuis Bouw BV meewerken om dit mooie project te realiseren.

Opdrachtgever: Woningbouwcorporatie Actium
Ontwerp: De deur in Huis
Aannemer: Nijhuis Bouw B.V.

luchtfoto-haerenkwartier-kingsize-faay

Video-impressie project Haerenkwartier Oosterwolde

film: Nijhuis Bouw BV, de Deur in Huis i.o.v. Actium
foto’s: Nijhuis Bouw B.V.